kerkdienst

Kerkdienst alleen op zondag?

2 min leestijd

Is de zondagochtend wel zo geschikt als moment voor een kerkdienst? Dat is een vraag die door de Church of England wordt gesteld. En is het misschien een goed idee om op een ander moment van de week een viering te houden?

kerkdienst

Het klinkt een beetje gek. Want van oudsher is de zondag tenslotte de dag des Heeren, de dag om ter kerke te gaan. Maar… zondag wordt ook steeds drukker met sport, wedstrijden, winkelen, klussen. Het is concurrentie. En je kan er tegen strijden zoals de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging al sinds jaar en dag doet. Of, zo is de gedachte die door de Engelse kerk wordt opgeworpen, waarom bewegen we niet gewoon mee?

Een interessant gegeven is dat ze zien dat het aantal bezoekers van de vieringen die op een doordeweekse-avond wordt gehouden groeit hard. Daarnaast lijkt er ook een aantrekkingskracht te zitten in  de meer formele (en relatief anonieme) vieringen.

Ik vind dat het een interessante gedachte is. Waarom niet? De Sabbat is officieel vrijdagavond tot zaterdagavond en niet de zondag. De eerste gelovigen concurreerden niet met de Joodse Sabbat, maar kwamen op een andere dag (de dag erna) samen. Dus waarom zouden we als kerken ook niet meebewegen met het ritme van onze tijd en zoeken naar creatieve andere mogelijkheden.

Doordeweeks een halfuurtje uittrekken is veel haalbaarder en vaak veel flexibeler. ~Deken van York Vivienne Faull

Om een halfuurtje of uur uit te trekken op een doordeweekse avond is prima passend in het leven van veel mensen. Of een eucharistie-viering in een pauze-viering zou toch een mooi nieuw (en voor anderen extra) rustpunt in de week creëren. Wat te denken van dagelijks weer de verspers (gebedstijd tussen 17:00 en 18:00 uur).

Het vraagt wel vaak lef van een plaatselijke kerk. Maar dan is de vraag naar het uiteindelijke doel wel een goede om te stellen. Wat is het doel van de kerk? En wat mag het kosten om dat doel na te jagen?

Bron: telegraph.co.uk / trouw.nl

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
9 jaren geleden

Concurrentie met de koopzondag, de sportclub, klussen… God kan de concurrentie niet meer aan. Zo lees ik het artikel. Gaan we nu naar de kerk voor onszelf of gaan we naar de kerk om God te ontmoeten? Hebben we nog wel tijd voor God? Nauwelijks zo lijkt het. Een half uurte op een doordeweekse avond komt veel beter uit. Tja. Ik weet niet wat hypocrieter is. Geloven is voor zondag of geloven is een halfuurtje… Lees verder »

Ben Hartman
Ben Hartman
9 jaren geleden

Sinds bijna twee jaar beleggen we cafe-kerkdiensten door de week: Real Life Cafe. Het laatste jaar op woensdag. Om 19.00 uur kun je mee-eten en om 20.00uur is er koffie en een programma. Neom het een preek of een film. We zingen ook en praten na in groepjes. Ook is er uitgebreid tijd voor gebed. Het is meer een community of huiskerk. Geweldig om te zien hoe mensen God ontdekken en hoe mensen groeien. Op… Lees verder »

Eric van den Berg
Eric van den Berg
9 jaren geleden

Het idee van niet-zondagse vieringen is zeker niet nieuw. In mijn parochie is iedere dag, tussen de middag, een eucharistieviering. Ook op donderdag- en vrijdagavonden wordt de H. Mis gevierd. Dat is al jarenlang zo.

De kwestie is niet zozeer, zondag of niet op zondag. De vraag is m.i. eerder: hoe kun je identiteit en de betekenis van zondag verbinden aan mensen die niet op zondag naar je kerk komen.