whatsapp blauwe vinkjes

Tech nieuws – week 45

3 min leestijd

Iedere week praat ik over het laatste (reli-)tech-nieuws op GNR. Deze week over 3 miljard internet gebruikers, blauwe vinkjes bij WhatsApp, onveilige berichten apps en gezonde smartphones.

whatsapp blauwe vinkjes

De blauw vinkjes

Grappig hoe blauwe vinkjes de gemoederen kan bezighouden. Waar gaat het om? WhatsApp heeft een update uitgerold waarbij je nu kan zien of de ander een berichtje wel of niet heeft gelezen. Eerder was alleen te zien of een berichtje was verstuurd (1 vinkje) en was aangekomen (2 vinkjes). Nu zit de onrust em vooral in dat mensen het gevoel hebben van gedwongen openheid. Wil je wel altijd of de ander weet dat je iets hebt gezien ja of nee.

O ja, deze vind ik best leuk:

En de NRC Next doet er ook nog even een schepje bovenop en plaatst de vinkjes alvast in de krant.

nrc-next blauwe vinkjes

Bron: nu.nl / WhatsApp.com / iculture.nl

Onveilige berichten apps

Regelmatig komt de veiligheid van al onze online activiteiten ter sprake. Recentelijk heeft een Amerikaanse organisatie de belangrijkste berichten apps getest op 7 belangrijke punten voor veiligheid.

WhatsApp

De uitkomst is niet heel erg mooi. Slechts 6 van de 39 meest gebruikte berichten- en mailapps zijn veilig. Ik ben dan weer blij dat o.a. Facetime en iMessage van Apple redelijk positief uit de test komen (5 van de 7 punten), Facebook Messenger, Snapchat, Whatsapp, Google Hangouts en Skype krijgen slechts 2 van de 7 punten. En Viber bungelt ergens onderaan met 1 punt.

Een belangrijk punt is dat de communicatie versleuteld moet worden waardoor het niet afgeluisterd kan worden of dat er meegelezen kan worden. Niet door de ontwikkelaars en niet door mensen die toegang hebben tot bijvoorbeeld een Wifi-netwerk.

Bron: eff.org

Smartphone helpt gezond te blijven

De Amerikaanse overheid wil meer en meer gaan experimenteren met nieuwe, slimme technologie om medewerkers gezond te houden.

gezonde trap

Denk bijvoorbeeld aan de smartphone die je even vriendelijk herinnert aan het feit dat je vandaag misschien maar niet moet snacken. Of je staat bij de lift en je smartphone bliebt “Zou je niet met de trap gaan? Wel zo gezond?” Met bijvoorbeeld iBeacon technologie en steeds meer sensoren in smartphones zijn dit soort dingen steeds bereikbaarder. Lees het verhaal op nrcq.nl »

3 miljard internet gebruikers

Volgens de laatste statistieken zijn er momenteel wereldwijd meer dan 3 miljard gebruikers. In het afgelopen jaar is het aantal met 5% gegroeid. Een ander opvallend gegeven is dat van de 3 miljard ongeveer 75% verbinding met het Internet heeft door mobiele apparaten. Goed om te weten dat in veel ‘developing countries’ vooral smartphones (of feature-phones) de eerste stap is naar verbinding met het Wereldwijde Web.

Internet statistieken november 2014

PS: het is niet helemaal zonder reden dat ik heel erg geloof in online missie. Steeds meer mensen zijn online bereikbaar. Een goede plek om evangelist te zijn :)

Bron: wearesocial.sg »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -