vrouw met smartphone in stad

Tech nieuws – week 48

3 min leestijd

Iedere week praat ik over het laatste (reli-)tech-nieuws op GNR. Deze week over oogonderzoek met de smartphone, nano-deeltjes in je lichaam, het verschil in Internetgebruik tussen smartphones en PC’s  en echte pijn bij gamen.

Nano-deeltjes in je lichaam

Google wil nano-deeltjes je lichaam insturen om kanker te gaan detecteren. Technologie wordt steeds kleiner. En worden de mogelijkheden om diagnostiek ziekten te diagnosticeren ook steeds toegankelijker. Google zegt zelf over deze ontwikkelingen: “We zijn zeer gedreven om geneeskunde van reactief naar proactief te veranderen, en we willen gereedschap aanbieden om dat mogelijk te maken.”

nano deeltjes in je lichaam

Hoe het werkt: Het proces begint in dit geval met nanodeeltjes, het bestanddeel dat op zoek zal gaan naar kankercellen of aanwijzingen voor hartziektes. Het magnetische materiaal in de deeltjes hecht zich aan specifieke eiwitten of antilichaampjes. Vervolgens liften de deeltjes mee op die lichaamseigen stoffen om ze detecteerbaar te maken. Een armband verzamelt de magnetische deeltjes en interpreteert de data die ze gevonden hebben. Bron

Professioneel oogonderzoek met smartphone

Britse onderzoekers hebben een smartphone-adapter en -app ontwikkeld die kan worden gebruikt om oogonderzoek te verrichten: de Peek Retina. Niets nieuws op zich, alleen kan het op deze manier wel worden gedaan voor een fractie van het geld wat normaal professionele apparatuur kost.

https://www.youtube.com/watch?v=BuYuPLuBR7o

Hiermee kunnen veel mensen worden geholpen en kan blindheid worden voorkomen. En dat is mooi! Lees er meer over op indiegogo.com »

Gamen doet ècht zeer

Als je wel eens een spelletje doet is het leuke dat je gewond kan raken en zelfs dood kan gaan en gewoon weer opnieuw kan beginnen. Dat is natuurlijk niet zo in het echte leven. Als je eenmaal dood bent is er geen “Game Over”. Nu kwam ik deze week twee dingen tegen die het gamen wat meer in de realiteit brengen:

Met de Woojer kan je de impact van een shotwond in een game meer ervaren. Het apparaat vibreert met het geluid van de game mee. Hiermee zou de ervaring van gamen intensiever moeten worden. (bron)

Blood Sport

Andere ontwikkelaars hebben weer iets nieuws bedacht waar ze geld voor zochten: als je geraakt wordt geeft je controller nu ook het signaal door aan een bloed-donatie-apparaat. Dus als je wordt geraakt geef je een beetje bloed af. Natuurlijk word je niet helemaal leeg getrokken. Toch is het een beetje creepy. (bron)

Op onze smartphones websnacken we vooral

Het internetgebruik op mobiele devices (smartphone en tablet) laat een heel ander beeld zien dan op de pc of laptop. Op mobiele devices vertonen gebruikers ‘snackgedrag’: veel korte sessies van nauwelijks één minuut. Op de pc en laptop duurt een sessie een stuk langer, namelijk ongeveer een halfuur. Ook valt op dat gebruikers op mobiele devices veel vaker websites bezoeken, maar wel minder verschillende websites.

vrouw met smartphone in stad

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Trends in internetgebruik’ dat SIDN, het bedrijf achter het .nl hoofddomein.

Wat ook interessant is dat het dus uitmaakt naar welke domeinen je het liefst gaat. En de .nl domeinen zijn (je zou zeggen: natuurlijk!) populair onder Nederlandse gebruikers. Lees het hele onderzoek »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -