iphone-preekstoel

Preken met je smartphone

2 min leestijd

Het is alweer even terug dat ik het e-book “De iPad Dominee” (gratis) publiceerde waarmee ik predikanten en sprekers op weg wil helpen met het gebruiken van een tablet bij de preekvoorbereiding en op het podium. Ruim een jaar geleden ben ik overgestapt op een iPad mini. Heerlijk, kleiner, handzamer. Verder veranderde niets. Nu ik de gelukkige bezitter ben van een iPhone 6 Plus doe ik een poging om ook deze stap te maken en de iPad overbodig te maken.

iphone-preekstoel

Phablet

De keuze voor de iPhone 6 Plus was snel gemaakt. En ik ben er blij mee. Juist het net wat grotere scherm maakt het lezen van deze smartphone plezieriger. Het wordt niet voor niets een phablet (samenvoeging van phone/tablet) genoemd. Het lezen van e-boeken (iBooks, Kindle) en van Bijbelapps (OliveTree, Logos) gaat erg plezierig. Liggend in bed of zittend op de bank.

Preekvoorbereiding

olivetree citaat ballonMijn routine momenteel is dat ik de preekvoorbereiding vooral op de gewone computer doe in de OliveTree-app. Eventueel op mijn iPhone, afhankelijk van waar ik ben. In mijn aantekeningen zet ik altijd de bijbel-linkjes. Tijdens de preek kan je met lang-tikken (dus even vasthouden) direct de tekst (en context in een ballon).

Kort en bondig

Van belang in de stap naar een kleiner scherm is om korter en bondiger te worden met de aantekeningen. Dus minder tekst, want je scherm is ook kleiner. Dat is prima want zo heb je je verhaal puntsgewijs op een rijtje gezet.

In de hand of neerleggen?

Waar ik nog wel mee zit is of ik mijn smartphone in de hand moet houden of neerleg. Ik hou van rondhobbelen op een podium. Als er een vaste microfoon me vastzet achter een spreekgestoelte dan leg ik deze natuurlijk neer.

In de praktijk is het een combinatie. En gebruik ik vooral de iPhone 6 Plus om de bijbeltekst voor te lezen en verder heb ik de telefoon niet zoveel nodig.

PS: ik heb zelf een ‘boek-hoesje’ voor mijn iPhone (een ‘wallet’). Naast de bankpasjes die ik erin heb, ligt het ook lekker in de hand. Ook als je ermee rondloopt.

iphone 6 plus wallet

Niet vergeten

Nog belangrijker dan bij de iPad is om je smartphone op stil en niet-storen te zetten. Want de afleiding ligt hier nog wat meer op de loer dan met een tablet. Dus even discipline: geluid uit, niet-storen aan, eventueel zelfs vliegtuigmodus inschakelen.

Mijn uitdaging

Er is bij mijzelf nog een interessant proces gaande met deze stap: ik probeer meer en meer helemaal zonder notities te preken. Dus de handen en de ogen vrij. Handen vrij om met nog meer nadruk te preken en presenteren, de ogen vrij om echt contact met het publiek te maken.

Wie heeft er aanvullingen?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -