westminster abbey london

9 trends in de Britse kerk

3 min leestijd

Welke trends zien leiders in de Britse kerk? Een korte samenvatting van een artikel van John Stevens (nationaal directeur van FIEC, Fellowship of Independent Evangelical Churches) op thegospelcoalition.org ».  Hij schreef dit na gesprekken met allerlei kerkleiders. Ze zien 9 trends. Sommige punten zijn meer het verlangen van de leiders. Maar mooi om kennis van te nemen.

westminster abbey london

1. Kerstdiensten groeien

Het werd door veel mensen opvallend genoemd: de kerstdiensten werden bijzonder goed bezocht. Het lijkt een voortzetting van de trend waarbij jaar-na-jaar het aantal bezoekers van de kerstdiensten blijft groeien.

2. Evangelisatie door voedselbanken

Veel leiders zien dat er een groei is in nieuwe contacten die ontstaan door o.a. CAP (Christians Against Poverty, Christenen Tegen Armoede) en voedselbanken. Vooral de contacten via CAP blijken vruchtbaar te zijn omdat hier relaties worden gebouwd met mensen die hulp zoeken.

3. Snelle toename van multi-site kerken

Grotere kerken kiezen steeds vaker voor een multi-site-model. Belangrijkste reden daarvoor is dat het de groei zou bevorderen. Er is trouwens wel een belangrijk verschil met de Amerikaanse multi-site-kerken. In de UK wordt veel minder gekozen om te werken met live-video-verbindingen. In sommige gevallen moet een voorganger tot 5 à 6 keer reizen om op een andere locatie te preken.

4. Verbinding met de kerk wereldwijd

Leiders geven aan dat we de verbinding met de kerk in de wereld niet moeten kwijtraken. Juist moeten we dit vasthouden als de aandacht dreigt weg te vallen omdat het niet meer in de kranten wordt genoemd. Denk aan de kerk in Oekraïne, West-Afrika en Zimbabwe.

5. De kerk in de USA is anders dan de UK

Te vaak wordt uitgegaan dat de ontwikkelingen van de Amerikaanse kerk hetzelfde zijn als de UK en Europese situatie. De kerk in Europa heeft andere vragen te beantwoorden. Ook de inhoudelijke trends en veranderingen zijn anders.

6. Plannen leiderschapswisseling

Het blijkt een uitdaging voor kerken en christelijke organisatie: een goede wisseling van het leiderschap. Deze verandering is vooral ingewikkeld als een kerk of bediening is opgebouwd rondom een sterke leider. Alle kerken kunnen hier last van hebben.

7. Veranderende houding t.o.v. homoseksualiteit

Een andere uitdaging voor de kerk is dat de maatschappij is veranderd wat betreft homoseksualiteit en het homohuwelijk. Steeds meer ‘evangelicals’ stappen af van de orthodoxe overtuiging. Er zijn nieuwe antwoorden nodig.

8. Relatief weinig bekeringen

Er zijn weinig verslagen van grote aantallen bekeringen. Het lijkt eerder een trend te zijn waarbij het meer en meer inspanning kost om mensen te bereiken. Kerken met de meeste bekeringen hadden meestal wekelijks een evangeliserende boodschap en een zogenaamde ‘altar call’.

9. Meer verlangen naar geestelijke opwekking

In een tijd dat het evangelie maar langzaam groeit is er meer en meer een verlangen dat de kerk opnieuw tot leven wordt gewekt zoals dat in het verleden ook gebeurde. De kerk kan een opwekking niet faken door grote campagnes. De kerk moet niet stoppen met verlangen en bidden dat Gods meer gaat doen.

Bron: John Stevens, thegospelcoalition.org

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -