Help me!

In je crisis op zoek naar God

3 min leestijd

Hoe komt het toch dat veel mensen op zoek gaan naar God als er grote dingen gebeuren in hun leven? Vooral als er dingen misgaan. Als er verdriet, teleurstelling en dood om de hoek komen kijken… Dingen zoals huwelijksproblemen, echtscheiding, dood, ziekte, ongelukken, terrorisme.

Help me!

Een probleem of een crisis?

Nu zal niet ieder voorval in je leven je naar God laten zoeken. Er wordt wel eens het verschil gemaakt tussen problemen en crisis. Een probleem moet je oplossen. Een crisis kàn je niet zomaar oplossen. Het is een crisis juist omdat een oplossing niet zomaar voorhanden is. Daarom kan er zomaar stress om de hoek komen kijken. Of je voelt je depressief. Je hoofd en je lijf hebben er last van. En precies dit is een echte crisis.

Op zoek naar houvast

Juist een crisis zorgt er voor veel mensen voor dat ze naar ‘het hogere’ gaan zoeken. Naar iets dat houvast kan geven in deze tijd van crisis. Naar een antwoord. Naar een stevig fundament. Naar God.

Ook op ikzoekgod.nl merken we dat er veel wordt gereageerd zodra je het hebt over deze crisissen. Mensen herkennen het en willen graag meer weten, meer ontdekken, God ervaren, getroost worden, liefde ontvangen.

Wat vind je bij God?

Wat je vindt bij God als je komt in een crisis? In ieder geval een luisterend oor. Al klinkt dat soms wat klinisch. Maar juist beseffen dat God luistert als niemand anders er is om naar je te luisteren, of niemand die je begrijpt, is ontzettend bijzonder. Want God begrijpt je wel. Een van de dingen die de Bijbel laat zien van God is dat God het lijden kent. Op een bijzondere manier. In Jesaja 53 vind je een bijzondere profetie over de lijdende knecht van God… een man die het lijden kent. Het is een profetie over de lijdende Jezus. Hij kent angst, afwijzing, ziekte, lichamelijk lijden, honger, kou, uitputting, teleurstelling. Hij huilde. Hij roept zelfs naar God: “waarom hebt u mij verlaten?

Als je bidt dan praat je ook met een man die het lijden kent. Dan praat je met Jezus, de zoon van God.

Misschien is dat wel belangrijker dan een oplossing die je even krijgt. Het zou erg mannelijk zijn: je hebt een probleem, dan fixen we het even. Maar de oplossingen van God begint veel dieper dan dat. Hij begrijpt waar je doorheen gaat. En het doet hem wat.

Meer dan “het komt wel goed…”

Het is niet gek dat mensen op zoek gaan naar God als het leven in elkaar lijkt te storten. Want God is het ultieme grotere dat ik nodig heb. God biedt het vaste fundament dat groter is als alles in deze wereld. Het is echt meer dan “het komt allemaal wel goed”. Soms kan het niet zomaar goed komen. Denk alleen al aan iemand die is overleden en je ervaart enorm dit gemis. Hoe moet God het fixen? Dat gaat niet zomaar op een simpele manier: we zullen het verlies weer goed maken. Dat kan niet. Maar wat God je wel belooft: “Ik zal je nooit in de steek laten” (Hebreeën 13 vers 5). En dat hij het betere uit de huidige situatie kan brengen (Genesis 50 vers 20). Iets wat je nu misschien nog helemaal niet kan overzien of bedenken.

Als je God ontmoet dan kan je vrede vinden.

Vrede middenin de crisis.

Wil je meer ontdekken of persoonlijk doorpraten? Ga dan naar ikzoekgod.nl/vraag »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -