Jezus ! in RTL Late night

Jezus! Wat moet je nu?

6 min leestijd

Daar zit ik dan met een Jezus! Magazine in mijn handen. Een mooie man met een behoorlijk vrouwelijke uitstraling op de voorkant. En mooie ge-eyelinede ogen die je aankijken. Wat moet je nu met hem? Kan dit wel?

Jezus ! in RTL Late night

De gesprekken in de kiosken en supermarkten zijn zeker regelmatig even ongemakkelijk geweest. De ene supermarktmanager heeft de stapel eerst maar even achter gehouden om te checken of het allemaal wel kan. En bij de ander wordt Jezus! in het schap gelegd. Maar waar? Prominent de voorste rij of juist ergens een beetje weggestopt? En in welk genre valt Jezus! eigenlijk? Gezien de uitstraling wordt de Jezus glossy maar tussen de vrouwenbladen gezet.

[ba-pullquote align=”right”]Klant komt binnen in kiosk te Utrecht: ‘Ik zoek #‎Jezus!’ Winkelier: ‘Ja, het is een beetje vreemd, maar hij ligt daar.’ [/ba-pullquote]

Het vervolg was natuurlijk wel te verwachten. We zien een cover van een magazine en veel hebben het oordeel al klaar. In Trouw wordt het fenomeen zelfs vergeleken met de reaguurders op geenstijl.nl (een beetje het afvoerputje van het NL internet, al is het misschien een beetje onaardig om dat zo te noemen): “Christenen zijn net bezoekers van Geenstijl: op internet gaan ze helemaal los“. Voor degenen die dit niet begrijpen: deze opmerking is niet bedoeld als compliment, maar is eerder zorgwekkend.

Jezus! Hij maakt wat los. En dat is niet nieuw. Dat er in een goedbekeken programma van de commerciëlen relevant over Jezus wordt gesproken op een vrijdagavond is bijzonder te noemen. Iedereen zoekt naar een manier om Jezus te plaatsen. Dit magazine is minimaal een aanleiding. Want ook in het magazine worden verschillende meningen geventileerd. Er wordt over dingen nagedacht waar anderen misschien niet eens aan durven denken (zoals Jezus en seksualiteit). We vormen allemaal ideeën waar we ons aan vasthouden. En wat er bij veel (met name) christenen gebeurde: déze Jezus past niet in het plaatje dat ik van hem heb. Déze Jezus is niet zoals het hoort. Déze Jezus wil ik helemaal niet.

[ba-pullquote align=”right”]”Mag ik u iets over Jezus vragen?” Gehoord in de AH. Het mag vandaag[/ba-pullquote]

Ik vind het persoonlijk vreemd plezierig om in deze ongemakkelijke positie te zitten en mezelf te moeten afvragen: wat vind ik er eigenlijk zèlf van? Wat doet deze Jezus! met mijn beeld van de Jezus van Nazaret waarover zoveel wordt geschreven in de Bijbel en zoveel over wordt gesproken in de kerken. En wie bepaalt nu eigenlijk welk beeld het meeste recht doet aan wie Hij daadwerkelijk is.

Er zijn erg veel mensen die namens Jezus denken te moeten spreken. Soms in het extreme. Een van de mannen achter het magazine zegt in een interview dat hij het zelf niet eens weet of Jezus het zelf wel een leuk blad vind. … Precies, dat weet ik ook niet. Ik heb er wel mijn ideeën bij, maar wie heeft deze ideeën gevormd?

Jezus ! in RTL Late night

In het verslag over het leven van Jezus lees je in Johannes 6 dat veel mensen Jezus volgden. Prachtig natuurlijk. Als je mazzel had maakte je tussen de bedrijven door nog een of ander wonder mee. Het was trouwens ook nog best spectaculair, want deze man had wel lef. Hij was bizzar onaangepast. Hij durfde andere dingen te beweren dat iedereen had gedaan. Hij durfde tegen de gevestigde orde in te gaan. Tot grote irritatie van de mensen. Als Jezus hier duidelijk maakt dat hij niet zomaar een spectakelstukje is, niet zomaar wat luchtigheid in het leven brengt door wat hemelse entertainment… dan worden de mensen geirriteerd.

Dan is het opeens niet meer leuk.

[ba-pullquote align=”right”]Jezus … ligt in het schap, valt op de mat, wordt verstuurd, wordt afgewezen of wordt omarmd, is op radio en TV. En… wat vind jij van hem?[/ba-pullquote]

Als Jezus de consequenties van zijn leven, zijn boodschap en zijn daden duidelijk maakt lopen massa’s bij hem weg. Niet zomaar een paar trouwens. Het gaat zo ver dat zijn meest hechte vriendengroepje nog overblijft. Iedereen is weg. De hype is eraf. Dit vonden ze niet om te pruimen.

Jezus paste niet meer in hun beeld.

Jezus paste niet meer in hun verwachtingen.

Jezus was blijkbaar niet voor neutraal entertainment.

En nu? Jezus heeft iedereen zien weglopen. Misschien gingen wel gedachten door hem heen zoals: “Zie je wel, dit had ik allang verwacht. Want als ik kom, dan is het niet zonder keuze en zonder consequentie. Als ik kom dan neem ik ruimte in, pas ik beelden aan. En dat gaat ze allemaal een stap te ver. En ik ben nog maar net begonnen.” Hij draait zich naar zijn vrienden toe met de logische vraag voor dat moment: “Waarom blijven jullie eigenlijk? De rest is al weg. Is er nog wel een reden voor jullie om mijn vrienden te blijven?

Dat is de vraag.

Jezus! in DWDD

En deze vraag dringt zich vandaag ook op. Nu met een modern, mat uitgevoerd magazine waarop de naam Jezus! prijkt.

Alsof Jezus de vraag stelt: Wie denk je dat ik ben? Niet wat anderen vinden, maar wie ik daadwerkelijk ben? En als ik het je vertel, wil je dan nog wel blijven? Want ik ga niet passen in je wereldje. Ik ben niet aangepast aan jouw verwachtingen. En aan die van de anderen trouwens ook niet. Ik ben ongemakkelijk. Ik ben exclusief. Ik ben anders. Ik ben.

Wat doe jij? Loop je weg en zoek je maar weer wat ander vertier. Of blijf je en laat je je beïnvloeden door deze man uit Nazareth. De vrienden van Jezus hadden het na een paar jaar wel door dat hij niet zomaar iemand was:

Naar wie zouden we moeten gaan, Heer? U spreekt woorden die eeuwig leven geven, en wij geloven en weten dat u de Heilige van God bent. ~ Johannes 6:68-69

Maar dit zeggen is niet zonder consequentie. Het vraagt in ieder geval dat er iets met mij gaat gebeuren. Veranderen door Jezus. Want hij is ik ben. En ik zal me nog wel aan hem irriteren. Door hem verwarring raken. Af en toe vinden dat dingen wel eens anders zouden kunnen. En regelmatig zal ik nog denken: “ik zou het echt anders doen” tot zelfs “ik ben het er niet mee eens”.

Maar diep in me weet ik dat deze Jezus – waarschijnlijk niet blond en zeker geen lange haren – me iets geeft dat ik nergens anders kan krijgen.

PS: meer ontdekken over Jezus? Ga dan eens naar de gratis online cursus “Waarom Jezus?” »

Jezus! in RTL Late Night

En verder… het kan verrassend zijn waar je Jezus! gaat tegenkomen:

https://twitter.com/creatov/status/563793287384141824

En de concurrentie komt tegenwoordig uit onverwachte hoek. Ik kan me indenken dat het voor hem wat onwennig is.

Jezus! en VT-Wonen

Reacties zijn welkom trouwens.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hellen ter haar
hellen ter haar
9 jaren geleden

mooi blad, en fijn dat er niet alleen maar vrome en religieuze artikelen in staan…

Addy
Addy
9 jaren geleden

Ik heb hem vanmorgen gehaald en ik moet zeggen dat het blad me fascineert. Iedereen heeft wel een mening over Jezus maar hoe vaak hoor je die of wordt er openlijk over gediscusieerd? Geloven gaat vaak genoeg over de tong maar Jezus…..? Het stuk van Arthur Japin (eindredacteur) die in de woestijn de stilte opzoekt maar in een militaire oefening terechtkomt vind ik bijzonder, als Jezus in de buurt was zou hij geen vragen hebben… Lees verder »