meerkat vs periscope

Meerkat en Periscope

4 min leestijd

En toen waren er twee. Eerst was er Meerkat (opeens groot geworden na/tijdens de sxsw conferentie). En nu is er ook Periscope; een app die nagenoeg hetzelfde doet, maar dan van Twitter. Ik zet ze ff naast elkaar. (En lees onderin ook de voordelen (volgens mij) van Periscope boven Meerkat).

meerkat vs periscope

Meerkat

In de paar weken dat Meerkat er nu is is de app behoorlijk populair geworden. Ondanks dat live-video online niet nieuw is. Even wat dingen op een rijtje.

Verticaal / portrait opnemen

Ik vroeg me af of je nu moet meerkatten met je telefoon rechtop of horizontaal. Nu was het Alexander Klöpping die Meerkat aan het Nederlandse publiek liet zien in DWDD, maar dat deed hij wel in horizontale oriëntatie. Volgens mij is het echter de bedoeling om Meerkat verticaal / portrait op te nemen.

Alles in Meerkat is op Twitter

Nog zo;n ding: alles wat je doet op Meerkat gebeurt ook op twitter. Bij het live-gaan, bij het geven van commentaar in een Meerkat-stream en bij je reacties daarop. Dat kan er soms wat vreemd uitzien.

Het kan nog wel eens zijn dat dit het grote nadeel gaat worden van Meerkat… Dat het te luidruchtig is. Als veel mensen het gaan gebruiken kan het een mooie hype veroorzaken, maar ook irritatie. De tijd zal het uitwijzen.

Inplannen en vertraging

Er zit een vertraging van zo’n 5 tot 20 seconden in je stream. Dus als je live gaat zie je zeker niet direct mensen live en reacties. Ook de reacties gaan dus vertraagd.

Je kan je Meerkat-sessie ook “inplannen”. Je pusht dan op je Twitter tijdlijn een aankondiging van het event. Je moet natuurlijk wel op het juiste moment aan de slag gaan met je Meerkat-stream. Als je Meerkat-app niet open is gaat er ook niets gebeuren.

[appstore id=954105918]

En toen

periscope hartjes

Periscope

Kwam Twitter met zijn eigen app Periscope. En dit is ook een kat, een copycat om het maar even duidelijk te maken. Blijkbaar zat dit ook in de pijplijn voor Twitter want vanaf het eerste moment vond Twitter de Meerkat-app toch wat in de weg zitten en zorgde dat Meerkat niet meer van alle functionaliteit van Twitter gebruik kon maken (lees BuzzFeed.com)

De app hing al even in de lucht. Maar ging vandaag live. En iets te vroeg, dat dan weer wel:

https://twitter.com/periscopeco/status/581033945497653248

Het idee is exact hetzelfde: live video. Maar hoe de app functioneert is net ff wat anders. Meerkat heeft Twitter nodig voor alles wat er gebeurt. Maar… Periscope is van Twitter zelf. En dat zal misschien toch de doorslag gaan geven.

Daarnaast heeft Periscope toch een aantal dingetjes net even beter op orde:

  1. Live = live. Oftewel, die vertraging in de stream die er bij Meerkat in zit, die zit er bij Periscope nauwelijks in. En voor een live-event is dat toch wel heel plezierig. Dus reacties in de stream zijn ook wat logischer.
  2. Opname blijft beschikbaar (als je daarvoor kiest). En dat is toch wel heel interessant. Want zo kan je later ook de streams hergebruiken (zie dit screenshot). Beide apps lijken wel beide ook gewoon de photo-stream te gebruiken om je uitzending op te slaan.
  3. Je kan mensen uitnodigen voor een besloten stream. Dan moet je het slotje aanklikken voor je streamt. Dat is een mooie optie!!
  4. Betere statistieken. Meerkat geeft er weinig info over. Terwijl Periscope informatie geeft over aantal kijkers, hoeveelheid tijd  gekeken, duur van de uitzending… En online heb je statistieken toch wel nodig om je impact te meten. Voor groot verbruikers zal dit wel interessant zijn.

Echter… de discussies in Periscope (de comments, de chat) zijn echter erg vluchtig en ik krijg ze niet zo gemakkelijk op een rijtje. Dat is in Meerkat app toch een stukje eenvoudiger.

[appstore id=972909677]

Meer info over Periscope op periscope.tv » en lees het hele verhaal op medium.com »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeroen voor 't Hekke
Jeroen voor 't Hekke
9 jaren geleden

“Opname blijft beschikbaar (als je daarvoor kiest). En dat is toch wel heel interessant. Want zo kan je later ook de streams hergebruiken.” Meerkat streams kan je na afloop ook opslaan.