cassettebandjes

Tech nieuws – week 11

2 min leestijd

Iedere week praat ik over het laatste (reli-)tech-nieuws op GNR. Deze week over Facebook die “voel me dik” als optie verwijdert, een cassettebandje waar bijna 65 miljoen liedjes op passen en data die niet meer door providers hoeft te worden opgeslagen.

Voel je niet meer dik op Facebook

Op Facebook kan je emoties aangeven. Zo kan je kiezen uit dingen als “lui”, “verveeld”, “hyper”, “gezegend”, “onzeker”, etc. Maar tot voor kort kon je ook kiezen “ik voel me dik”. En precies daar kwam protest tegen. Want dik zijn is geen emotie. Dus… er kwam een online petitie.

En mensen deelden foto’s hiermee op Facebook en Twitter. Facebook heeft hier naar geluisterd en heeft een aantal dingen uit het lijstje geschrapt. Facebook zei tegen Time Magazine: “We hebben van onze community gehoor dat ‘je dik voelen’ als een optie voor een status update een negatief zelfbeeld kan veroorzaken, met name mensen die worstelen met een eetstoornis. Dus we zullen “je dik voelen” uit de lijst met opties schrappen.” En dat is een goed ding. Bron: time.com »

Één cassettebandje met 64.750.000 liedjes

Wie kent ze niet, die prachtige cassettebandjes. Mijn kast stond er vol mee. Nu dacht je misschien dat ze helemaal tot het verleden horen. Maar… dat zou misschien nog wel eens anders kunnen worden. Tapes worden in de industrie nog vaak gebruikt om data in op te slaan (vaak backups). Even wat korte geschiedenis in deze video:

Sony komt met een cassettebandje dat 185TB aan data kan bevatten. Dat komt neer op zo’n 3700 Blue Ray Disks, of, in de muziek te blijven 64.750.000 liedjes. Daar heb je dan wel 134.896 dagen voor nodig om deze af te spelen. Trouwens, de nieuwe tape zal waarschijnlijk worden gebruikt voor industriële dataopslag. Bron consequenceofsound.net »

Rechter haalt streep door bewaarplicht privédata

Het was bij wet geregeld dat internet en mobiele providers al je gegevens moesten opslaan. Dus naar wie je belde, wanneer, wat je mailde en naar wie en waar je online naar op zoek was. Allemaal onder het kopje: “terreurbestrijding” en alles om te gebruiken in de strijd tegen criminaliteit.

serverruimte

Nu heeft een rechter uitgesproken dat het niet juist is (middel is te groot voor het doel). Daarom zijn een aantal providers (zoals KPN en Vodafone) direct gestopt met het opslaan van persoonlijke data. Er is trouwens wel weer een nieuwe wet in de maak die op een betere manier dit probeert te regelen. Dus juich nog maar niet te hard. Lees meer op nos.nl »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -