samen pizza eten

Je hoeft niet naar de kerk voor een goede preek

4 min leestijd

Ik had dit artikeltje ook de titel “Voor een goede preek hoef je niet naar de kerk” kunnen geven. Maar het gaat hier niet zozeer om de preek, maar om de kerk en de vraag waarom je naar de kerk zou gaan.

samen pizza eten

Toen Bill Gates zijn voorspellingen deed in 1999 van hoe de wereld er in de nabije toekomst uit zou gaan zien zat hij er eng dichtbij (check het zelf). Hij had het over online kopen, vergelijkingssites, sociale netwerken… Het was er toen allemaal niet en voor ons ondertussen vanzelfsprekend.

Cassettebandje bestellen

20 jaar terug moest je nog een cassettebandje bestellen in de kerk om de preek opnieuw te luisteren (al kan dat in sommige kerken nog steeds). Online luisteren was er niet bij, laat staan online video. Het was de tijd van een van mijn eerste computers (de eerste had ik volgens mij in 1994 thuis staan). Met een krakende modem die van de telefoonlijn gebruik maakte met een snelheid van 56 kbps. Gisteren checkte ik het 4G netwerk bij mij in de stad en ik had op mijn mobieltje een downloadsnelheid van 92.86 Mbps.

Tijden zijn veranderd

Nu is het een redelijk nutteloze opmerking, maar voor het verhaal zeg ik het toch: tijden zijn best wel veranderd. Tegenwoordig ben je in staat om realtime met ieder kleurtje en smaakje kerk verbinding te leggen waar ter wereld ook. Voor de beste preek hoef je meestal niet op zondagochtend je bed uit te rollen om naar je plaatselijke kerk te gaan. De eerlijkheid gebied te zeggen dat je meestal niet de beste preken in je eigen kerk krijgt. Preken zijn online te vinden: je vind ze op youtube, op Vimeo, je vind ze op kerkwebsites, in podcasts, speciale preken-sites (zoals prekenweb.nl, kerkomroep.nl, prekenweb.nl, etc).

Doel kerkelijke samenkomst

Dat wetende zouden we best eens serieus mogen nadenken over het doel van de kerkelijke samenkomst. Bij de meeste kerken staat de preek nog steeds centraal in de samenkomst. En dat terwijl de meeste mensen vooral ook komen om de anderen, de ‘broeders en zusters’ te ontmoeten. Doe navraag in je kerk en je zult merken dat dit voor veel een van de belangrijkste redenen is om naar de kerk te gaan. En voor jongeren om te blijven: je vrienden zitten er.

Kijkend op de ruggen

We zitten meestal in kerken met onze blik gericht op het podium, kijkend op de ruggen van de andere bezoekers van de kerkdienst. En tijdens het avondmaal (ik schreef er laatst twee blogjes over) lopen we in stilte in een rij naar voren om brood, hostie of cracker en wijn te ontvangen. Of we geven het nagenoeg zwijgend door aan degene die naast ons zit. Niet 1-2-3 een moment om elkaar te ontmoeten.

Elkaar

Maar, zul je zeggen, de kerkdienst is er toch ook voor bedoeld om God te ontmoeten? De kerkdienst gaat toch ook om God?

Zekers, en dat moet zeker ook zo blijven. Het ter kerke gaan heeft ook te maken met het prioriteit geven aan God. Je ontmoet hem in de gebeden, in de bijbellezing, in de stilte, in de liturgie, in de rituelen, in de preek, in de sacramenten, in de liederen. Maar je ontmoet God misschien wel het meest in elkaar.

Elkaar…

Net zoals we God konden zien door Jezus te zien, zo kunnen wij Jezus zien als we elkaar ontmoeten. Het is een bijzondere verstrengeling van in God zijn, God in ons zijn (Kolossenzen 3 vers 3), de Zoon die in de Vader is, de Vader die in de Zoon is (Johannes 14 vers 10, 11), in Hem blijven en Hij in ons blijven (Johannes 15 vers 4), samen onderdeel van één lichaam zijn (Efeze 4 vers 4-6), etc.

Stel je voor

Stel je nu eens voor dat de energie die nu gaat in het organiseren van alles wat op een podium en preekstoel in de kerk gebeurt zou worden gestoken in het versterken van het onderlinge contact, hoe zouden samenkomsten er dan uit kunnen zien?

En ja, dat vraagt deze sprekert zich ook serieus af.

Het moet in ieder geval iets met eten en drinken zijn. En tijd om elkaar eens diep in de ogen te kijken. Of juist veel lol te hebben. Tijd om thuis te komen in de kerk. Volgens mij dan.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jean houben
Jean houben
8 jaren geleden

We hebben de kerk inderdaad nodig,niet om de relatie met de Here maar onderling .luisteren naar een preek,gezamenlijke aanbidding ,nazorg en noem maar op.als je denkt dat je geen kerk meer nodig hebt,moet je verschillende bladzijde uit de bijbel wegdoen.kerk is belangrijk,en je persoonlijke relatie met God,doet je verlangen naar je samenkomsten.Godszegen

Niek
Niek
8 jaren geleden

hmmm… Er zijn ook erg veel gemeentes waar het anders gaat broer! Het lichaam van Christus is groter dan de door jou beschreven gemeentes. Gemeente zijn=Lichaam zijn. Eten van hetzelfde brood (in het natuurlijke; het verbondsmaal, in het geestelijke; hetzelfde woord van God horen) is daar een belangrijk onderdeel van. Avondmaal houden op de manier die jij omschrijft klinkt inderdaad niet erg gezellig! Er zijn wereldwijd heel veel gemeentes waar het anders gaat! Ergens digitaal… Lees verder »

Gerdien
Gerdien
9 jaren geleden

Volgens mij is niet het eventuele probleem dat tijdens de dienst veel tijd in de liturgie en de preek worden gestoken, maar dat ons gemeente-zijn door onze volle agenda’s vaak beperkt is tot de zondagmorgen en misschien een bijbelstudie- of kringavond in de twee of drie weken. Náást die anderhalf uur kerkdienst, waarin we ons op God en zijn Woord richten, kunnen we elkaar als broeders en zusters best de rest van de zondag in… Lees verder »

Mar
Mar
9 jaren geleden

De liefdeloosheid in sommige gemeentes vertegenwoordigd zeker God niet!! Helaas inderdaad te veel bezig met kerkje spelen en te weinig oog voor de ander. Zelfs 15 jaar lang je blijven veroordelen. Nee, God ontmoet ik helaas niet in de kerk, tenminste, die kerk heb ik ng niet kunnen vinden.

Bert
Bert
9 jaren geleden

Sterke gedachten, maar je kunt alleen maar de realiteit van het ‘elkaar diep in de ogen kijken’ bereiken als er diepe toewijding vanuit de leden en de gezinnen is. Dat vind ik het nadeel van een ‘podium-dienst’ die dan ook acuut langs de meetlat van wat hip en aantrekkelijk is gelegd moet worden. Ik kom steeds meer tot de overtuiging dat het gaat om echtheid, en dat de eredienst daar vanzelf een afspiegeling van is.… Lees verder »

Martin
Martin
9 jaren geleden

Stel je nu eigenlijk voor om in de kerk allemaal sociale media te gaan gebruiken ;-) ??