Nico Dijkshoorn in DWDD na Charlie Hebdo

Iedereen heeft vergeving nodig

2 min leestijd

Zullen we even eerlijk zijn? We hebben allemaal – jij en ik en iedereen – wel ergens vergeving voor nodig. Niemand is volmaakt, niemand is foutloos. We zijn mensen en we hebben allemaal gebreken. Durf je het hardop te zeggen?

Nico Dijkshoorn, in een van zijn beste bijdragen ooit in De Wereld Draait Door, durfde anders te kijken naar keiharde terroristen…

In de eerste aflevering van de Wereld Draait Door na de aanslag op Charlie Hebdo zag hij voor zich dat de daders, als kleine jongetjes, ook met de punt van hun tong uit de mond een tekening voor hun vader hadden zitten maken. Dat is het begin van compassie.

Iedereen heeft genade nodig

Het beseffen dat we allemaal in mindere of meerdere mate vergeving nodig hebben betekent ook dat we naast de ander kunnen gaan staan. Naast ieder ander. Het is bekend dat slachtoffers van bijvoorbeeld huiselijk geweld dat ze als kind meemaakten een verhoogd risico hebben om ook in hetzelfde gedrag te vervallen.

Ik zou echt nooit…

Het past ook niet om te zeggen: “… ik zou echt nooit…!” Wie dat nog steeds zegt heeft zichzelf nog niet goed leren kennen. Natuurlijk is het wel goed om te zeggen: “… ik hoop echt dat ik nooit…!” Maar we weten het uiteindelijk niet.

We mogen blij en dankbaar zijn als we niet zelf in allerlei vreselijke dingen zijn vervallen! Deze wetenschap kan ons misschien milder maken naar de ander.

Voor het kijken naar jezelf op deze manier is wel moed nodig.

[ba-box background=”#FEFEFE” border=”#e37222″ textcolor=”#333333″]Veel mensen lopen rond met gekwetstheid uit het verleden. Wat zou ‘sorry’ van een ander mooi zijn om te horen. Maar wat doe je als dat maar niet komt? De online cursus “vergeven” wil je hierbij helpen om stappen te zetten. Schrijf je direct gratis in »[/ba-box]

PS: ik denk dat de wetenschappers niet op zoek hoeven naar bewijzen, zoals Nico Dijkshoorn suggereert, dat er geen opperwezen is. Dat opperwezen laat zich niet wetenschappelijk onderzoeken, maar kan je wel leren kennen. Maar dat terzijde. Want hoe dan ook, wie je ook bent, genade heeft iedereen nodig. Ouderwetse genade.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -