handen

Jezus zei: ik vergeef je

4 min leestijd

In de Bijbel staat het verhaal van een gehandicapte man: hij was niet in staat om te lopen. Door vier van zijn vrienden wordt hij gebracht bij Jezus, een rondreizende profeet waar wonderlijke verhalen de ronde over deden.

handen

Jezus

De dingen die hij zei deden het nodige stof opwaaien. Zo zei hij bijvoorbeeld dat de almachtige God zijn vader was en dat hij namens hem sprak. En de dingen die hij deed maakten net zoveel los. Hij raakte bevriend met mensen van discutabele reputatie zoals prostituees en tollenaars (zij inden de belastingen voor de buitenlandse overheersers uit zijn tijd). Ook deed hij allerlei wonderlijke dingen. Zo maakte hij wijn uit gewoon water, liep hij over het water en… hij was in staat om zieken te genezen.

Toffe vrienden

De vrienden van de gehandicapte man hebben de kans gegrepen om hun vriend het beste te geven: dat hij zou genezen en gewoon zou kunnen lopen. En daarvoor moesten ze naar Jezus toe. Toffe vrienden trouwens.

Na de tocht waarop ze hun vriend op een matje tilden naar Jezus toe kwamen ze stil te staan vanwege een massa mensen. Jezus was niet bereikbaar.

“Nou, als het niet zo kan, dan er maar overheen”, moeten ze hebben gedacht en ze klommen het platte dak op van het huis waar Jezus was. Op een of andere manier maakten ze het dak open en lieten hun vriend tussen al die mensen zakken zodat hij voor Jezus op de grond kwam.

Het echte probleem

Wat denk je dat Jezus zegt? Ik had iets verwacht als “O, ik zie het al, jij wilt graag worden genezen hè? Zodat je kan lopen net als je vrienden…” Maar het aparte is dat hij dat nu net niet doet. Wat hij wel zegt:

“Wees gerust, uw zonden worden u vergeven.”

De mensen worden boos. Want wie kan zonden vergeven? Kijk, wij kunnen elkaar vergeven. Maar zonden kunnen alleen door God worden vergeven. En nu zegt Jezus dat deze man zijn zonden worden vergeven… Alsof hij God is.

Geloof je het niet? Echt niet? Waarom raak je hier nu zo geïrriteerd door? Zoiets heeft Jezus gezegd: wat denk je dat ingewikkelder is: iemand vergeven of iemand genezen? Oké, ik zal laten zien dat ik beide kan doen… en Jezus keert zich naar de man toe: “Sta op, pak uw bed op en ga naar huis.”

Lees het verhaal zelf in Matteüs 9 vers 1 – 8

MNODTV

Wat maakt dit verhaal uit de Bijbel duidelijk? Een van de dingen is dat blijkbaar het echte issue van de gehandicapte man niet zijn handicap was. Het echte probleem was een schuld, iets waarvan hij vergeven moest worden. De Bijbel kent daar de term ‘zonde’ voor. Een schrijver gebruikt voor zonde net even een andere term: MNODTV wat staat voor Mijn Neiging Om Dingen Te Verkloten (Francis Spufford in zijn boek “Dit is geen verdediging”). Dan snap je waar het over gaat.

Daar is vergeving voor nodig. En die kan een mens niet uitspreken. Maar ten diepste wil ieder mens bevrijd worden van iedere schuld die open staat. Misschien heb je net dit ene wel nodig om door te kunnen gaan: dat je hoort dat God tegen je zegt:

“Wees gerust, je zonde, je MNODTV is vergeven”

Vergeving is blijkbaar nogal een ding. Grootser en waardevoller dan genezing van een handicap. Vergeving maakt je een ander mens.

Een nieuw leven

Er zijn ook dingen die diepere vergeving nodig hebben. Dingen die fundamenteler zijn. Waar een goddelijke uitspraak voor nodig is. Vergeving van alles wat je fout hebt gedaan, van verkeerde motieven en domme dingen. Kijk, dàt maakt je ook echt een heel ander mens. Het zet je op een heel nieuw spoor in je leven. Het geeft je zelfs een heel nieuw leven.

TIP: Doe dan een van de online geloofscursussen om meer over God, Jezus en geloof te ontdekken »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -