Space Shuttle Endeavor

Verhalen vertellen zoals NASA dat doet

3 min leestijd

Ze kunnen hier in de USA wel mooie verhalen vertellen van helden, risico’s, doorzettingsvermogen, grenzeloos en gedreven. Ik ben hier momenteel voor het werk van Jesus.net maar had een dagje vrij tussendoor en ben bij Kennedy Space Center geweest, de plek waar NASA zijn raketten lanceert.

Space Shuttle Endeavor

De verhalen zijn geweldig, maar ook de hele ervaring die wordt opgebouwd met alle tentoonstellingen, show- en filmzalen. Alles wordt ervoor gedaan om je mee te nemen naar het glorieuze moment waarin je trots bent, onder de indruk of geraakt.

Spaceshuttle Endeavor

Zoals de route voor je spaceshuttle Endeavor in zijn volle glorie ziet hangen in een enorme hal… Je komt binnen langs muren waar de verhalen en achtergronden worden verteld, wordt je in de eerste filmhal meegenomen in het recente verleden waarin wetenschappers de uitdaging voorgelegd kregen om een shuttle te bouwen. Je snapt de uitdaging, zeker als je beseft in welke tijd het plaatsvond waarin technologie nog niet zo geavanceerd was als de onze. Vervolgens kom je in een filmhal waar je terecht komt in een virtueel spektakel van een raketlancering… Prachtig. En aan het einde wordt het wat donkerder en zie je op het scherm de sterrenhemel verschijnen en besef je dat het scherm transparant is… Want door het scherm heen zie je de spaceshuttle vliegen (nou ja, hij hangt er). En dan gaat het doek omhoog en sta je oog-in-oog met de Endeavor.

Er worden niet alleen maar feiten gegeven. Je wordt een verhaal van trots en van nationale helden ingezogen. Tot het moment daar is van de onthulling.

Zijn we te zakelijk?

Misschien zijn we in Nederland wel iets te zakelijk voor deze dingen. Maar het is goed om weer verhalen te vertellen. Verhalen van onmogelijke uitdagingen, van mensen die de uitdaging op durfden te pakken, de moeizame tocht naar succes, de verhalen van teleurstellingen en het herpakken van jezelf om toch weer door te zetten. Tot het moment daar eindelijk is.

Verhalen uit de Bijbel

Het zou ook goed zijn om de oude verhalen uit de Bijbel op deze manier beter te leren vertellen. Verhalen van helden en van losers, verhalen van uitdagingen, teleurstellingen, overwinningen, mislukkingen en plotwendingen. Om uiteindelijk door het doek te zien dat het allemaal draait om Jezus.

Dat is het moment dat je door alle geschiedenissen en verhalen heen de contouren ziet verschijnen van een Jood uit het begin van onze jaartelling, een man die behoorlijk onaangepast was en roekeloos liefde liet zien. Dat is het moment dat je de schaduwen ziet van een martelwerktuig waar de liefde wordt vermoord. En als het doek dan onhoog wordt getrokken dat je ziet dat het Jezus. Op dat moment valt alles op zijn plek. Natuurlijk. Hier draait het om. En deze Jezus wil je leren kennen.

Wees nu eerlijk, dat is toch ook een fantastisch verhaal!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -