angst voor god

Bangmakerij voor God

6 min leestijd

Ja, de wereld zal vergaan!! Morgen als het goed is. Oeh, en nu ben je bang hè?! Je bent zonder dat je het wilt toch onrustig hè?! Er kriebelt iets in je nek, wat onrust in je hoofd. Want ja, stel nu toch voor dat God morgen de wereld naar z’n mallegrootjes zal laten gaan. Ja, christenen en angst, het zou een vreemde combinatie moeten zijn, maar helaas zitten veel christenen in kerken gevangen in angst. Ze zijn bang.

angst voor god

Bang voor christenen

Waar zijn ze bang voor? Bang dat je het niet goed doet. Bang dat je je niet goed gedraagt. Bang dat je niet genoeg gelooft, of dat je überhaupt wel goed genoeg gelooft. Bang dat je buiten de bekende standpunten denkt. Bang dat als je vragen stelt mensen je zullen gaan negeren. Bang dat je er buiten zal vallen. En het is zeker niet altijd hardop, maar in de afkeurende blikken, in de boodschap tussen de regels door en in zoveel andere dingen voel je: pas op, pas op, pas op. Je bent bang dat je de dingen niet goed zegt (en als je dat wel doet weet je bijna zeker dat een fijne medechristen je daar fijntjes op zal wijzen). En je bent bang om gecorrigeerd te worden.

Ik ben er moe van. Moe van het oordeel en moe van de veroordeling. Moe dat mensen het erg vinden als je anders ben dan de rest. Dat ze onrustig worden als je kritisch bent. En door deze angst durven veel mensen hun overtuigingen niet te bevragen. Angst regeert.

Bang voor God

Maar er is ook angst voor God. In het klein en in het groot. Jaren geleden waren een paar vrienden gevangen in een idee dat ze in een of andere droom hadden opgedaan dat ‘God boos was op onze stad’ en dat er ‘daarom binnenkort een vliegtuig zal neerstorten’. Dat kwam doordat ‘onze stad zich niet wilde bekeren’. Je zult zeggen dat zo’n idioot idee wel door iedereen naast zich neer zal worden gelegd, maar helaas is dat niet zo eenvoudig. Blijkbaar willen mensen maar al te graag geloven dat God boos is, dat hij rampen stuurt omdat een land of een stad zich niet heeft ‘bekeerd’. Amerikaanse extreme predikers zijn er als de kippen bij om te verklaren dat een natuurramp door de mensen zelf over zich is afgeroepen. En ook dit grote, daarvan zou je zeggen dat een weldenkend mens dat eenvoudig naast zich neerlegt, deze manier van denken is listig en gaat door tot in kleine dingetjes. Waarom gebeurt er iets ergs in jouw leven? Nou, dat komt vast doordat je iets nog niet goed op orde hebt. God is vast niet zo blij met je, en daarom gaan de dingen je nog niet voor de wind.

einde van de tijd

Pas op, ik heb je in de gaten

Eerlijk gezegd ben vind ik het echt heel erg dat er zo’n beeld van God is gemaakt. Het gekke is dat je er echt geen kerkse christen voor hoeft te zijn om te geloven dat God vooral een waarschuwende vinger opsteekt: “pas op, ik heb je in de gaten…” En de angst regeert. Zo speelt religie vaak een controlerende rol. Steeds maar de boodschap dat je niet goed genoeg bent, en dat God niet blij met je is. De angst maakt je afhankelijk, maakt je terughoudend, maakt je voorzichtig. Angst brengt depressie met zich mee. Angst wringt al het leven uit je. Angst is ziekmakend. Ook de angst voor de toekomst. En dat is niet alleen angst voor een onzekere toekomst. Maar zeker ook angst voor een oordelende God die de grote fik over de aarde zal laten komen. Of minimaal een kosmische ramp zal laten veroorzaken waar de zondvloed bij verbleekt. En met deze angst denken we dat mensen in de armen van God zullen vluchten. Geloof je het zelf? “God is liefde, maar sorry, hij moet daarvoor wel alles slopen wat je lief is, al het schone en al het mooie. Al je herinneringen en alles wat je dierbaar is. Maar het is wel liefde hoor!” Pfff, angst regeert. Dit is GEEN evangelie. Want dit is GEEN Goed Nieuws.

Liefde drijft angst uit.
Laat liefde nou gewoon God zijn.
En God gewoon liefde.

Zoektocht naar liefde

Mag God alsjeblieft weer een beetje meer liefde zijn? Zodat dat wat we ‘evangelie’, ‘blijde boodschap’ noemen ook weer echt iets is waar je blij van wordt?! Het wordt zoveel eenvoudiger om te geloven als God liefde is. Liefde is zo universeel, dat dan geloof ook goed te vinden is buiten de kerk. Mijn ervaring is dat liefde vaak buiten de kerk te vinden is. Mijn ervaring is ook dat in de kerk vaak angst regeert en de liefde weg is. Liefde is trouwens wat anders dan een gastvrije sfeer voor nieuwe bezoekers (dat wilde ik maar even gezegd hebben). Nieuwe bezoekers verwelkomen is niet zo moeilijk. Oké, het is vaak ook een opgave als ze echt vreemd en anders zijn. Maar mensen die losers, zondaars en mislukkelingen zijn liefhebben, dat is wel een opgave. Trouwens, het is ook een opgave om de ander lief te hebben die het niet met mij eens is. Ook de mensen die reageren op mijn blogs en me kritisch te lijf gaan met hun reacties. Dàt vind ik ingewikkeld. En dus ook dààrin wil ik zo graag Gods liefde ontdekken.

Dus gaat mijn zoektocht verder. Naar de bron van leven. Een zoektocht naar liefde.

Naschrift: je kan nu redeneren dat ik nu mezelf weer beter voordoe dan anderen. Ik geef je gelijk, ook ik heb liefde en aanvaarding nodig. Ik vind het alleen ernstig dat er een beeld van God is geschapen die niet de liefde van God laat zien. En ik heb in het verleden ook vaak een beeld van God geschapen die niet vol liefde is. Zo heb ik ook op de preekstoel gestaan. Temidden van de mooie bijbelpraatjes was het een beknepen beeld van God. En dat spijt me. Het spijt me enorm.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

17 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marcel
Marcel
7 jaren geleden

“Jezus is niet gekomen om te oordelen” geldt voor elke christen. Liefde drijft angst uit, staat ook in de Bijbel. De liefde van God zou in staat moeten zijn om die angst te verdrijven. Maar hoe stellen wij ons open voor die liefde? Waarom zijn wij (of tenminste, veel christenen) toch telkens weer bang voor God?

jcm.oerlamans
jcm.oerlamans
8 jaren geleden

http://www.wat-is-waarheid.info/alverzoening.htm

Wopke,je verkondigd de Alverzoening…dat is wel de grootste leugen die de Satan heeft bedacht om de Waarheid van oordeel (juist van hem!) ongedaan te maken.
Hoe kan je er in trappen…hier een link naar een uitgebreide studie over de Alverzoening, en een weerlegging van alle leugens die met dit “”evangelie”” worden verkondigd.
Wees waakzaam….en laat je met God verzoenen…

Wopke Praamstra
Wopke Praamstra
8 jaren geleden

God is liefde, God is geloof, God is hoop. Maar God is ook toorn. Toorn uit liefde. Met een goede afloop voor alles en iedereen. Ook voor Satan, want hij is niets anders dan een engel die zijn Goddelijke opdracht vervult en degene die als aller allerlaatste zijn vrije wil zal krijgen. Dus gaan we met alles en iedereen de hemel in en zal er geen hel meer zijn. En al deze toorn (maar ook… Lees verder »

Joël
Joël
8 jaren geleden

Mijn vraag is een beetje is religie zoveel schuldiger aan het bang maken van mensen dan het leven zelf? Mensen hebben angst, schaamte en schuld gevoelens. Religie, alcohol, heel de dag druk door werken kunnen allemaal manieren zijn om die gevoelens te beheersen. Om toch nog even een eerder genoemde tekst aan te halen: ” wie niet geloofd is al veroordeeld”. Je kunt deze tekst benaderen als bangmakerij van Jezus. Ik zie het meer als… Lees verder »

Fil
Fil
Antwoord aan  Joël
8 jaren geleden

“Mijn vraag is een beetje is religie zoveel schuldiger aan het bang maken van mensen dan het leven zelf? Mensen hebben angst, schaamte en schuld gevoelens. Religie, alcohol, heel de dag druk door werken kunnen allemaal manieren zijn om die gevoelens te beheersen.” Ik zie dat toch echt anders. Religie legt van buiten jezelf op dat je bang moet zijn voor de hel -ergo angst, dat homosexualiteit (bijvoorbeeld) slecht is -ergo: schaamte en schuld, etc… Lees verder »

henkkarssenberg
henkkarssenberg
8 jaren geleden

Een dikke streep onder wat Paiba schrijft. Jezus Christus zegt: Wie gelooft wordt niet veroordeeld, wie niet gelooft IS al veroordeeld. Ik denk dat Jezus hiermee de mensen aanspreekt, die Zijn boodschap horen en die aannemen c.q. bewust verwerpen. De hel is de plaats waar God niet is. Nu is God nog overal en Hij doet door Jezus Christus een appèl. Straks is er een plaats waar God niet meer is. Ik heb veel met… Lees verder »

vergetennick
vergetennick
8 jaren geleden

Het geloof is gestoeld op angst. Zonder Jezus ga je naar de hel. Sterker nog het geloof heeft meer aan (angst voor) de hel te danken dan aan Jezus. Als de hel er niet was was er nu ook geen christen.

Paiba
Paiba
Antwoord aan  vergetennick
8 jaren geleden

“Als de hel er niet was was er nu ook geen christen.’ Als de hel er niet was was Christus’ offer niet nodig geweest. Als wij geen zondaars waren was er ook geen hel. Het is óns probleem. Wij zondigen en verdienen daarvoor straf. Net zoals iedere misdadiger straf verdient. Er is slechts 1 manier waarop wij onze straf kunnen ontlopen en dat is door het geloof in Jezus Christus. Hij heeft onze straf gedragen,… Lees verder »

erik
erik
Antwoord aan  vergetennick
8 jaren geleden

de hel oke , oude testament gezien wat er met het joodse volk allemaal gebeurd is ook een waarschuwing , maar ook zie je Gods trouw en liefde , maar ook hoe streng God kan zijn, Hij veranderd niet toen niet en nu ook niet en ook niet voor ons christenen, al heeft Gods genade ook grenzen, maar zijn liefde blijft onveranderd. je ziet steeds meer kerken ontstaan die alleen gericht zijn op eigen gerief,… Lees verder »

Sjanet
Sjanet
8 jaren geleden

Angst!! altijd bang.

erik
erik
8 jaren geleden

laten we eerst de muren omlaag halen die wij hebben opgebouwd in ons hart, en laten wij dan God opnieuw uitnodigen om het roer van ons leven over te nemen. ik moet van de troon en God er op, bloed maan , einde der tijden enz enz, mooi natuur verschijnsel, maar wij mogen toch ook veel vragen hebben, dat verrijkt je leven, de joden vragen veel heel veel en stoppen er niet mee, maar het… Lees verder »

Kees
Kees
8 jaren geleden

Lees je blog nu heel anders nu ik je afgelopen weekend een beetje heb leren kennen!! GAAF!!

Ruben Hadders
Ruben Hadders
8 jaren geleden
Ruben Hadders
Ruben Hadders
Antwoord aan  Ruben Hadders
8 jaren geleden

Dat begrijp ik – juist daarom wil ik je vragen het artikel eens te lezen ;)

Roeland
Roeland
8 jaren geleden

Hoi Wouter, De worsteling die je doormaakt herken ik helemaal. Loskomen van de traditionele standpuntentheologie is vreselijk lastig! Waar ben je thuis? Terwijl je tegelijk God en zijn kerk zo lief hebt! Toch is de zoektocht naar het onkenbare, de Onkenbare, rijk – je leert Hem kennen. En dat is een paradox: de Onkenbare kennen. Je leert de God die liefde is, kennen, terwijl je gelijk ontdekt, dat Hij het beeld dat jij van Hem… Lees verder »

R.
R.
8 jaren geleden

Jeetje Wouter, je stipt met je blogs wel precies de dingen aan waar ik de laatste paar jaar enorm mee worstel. Het probleem is dat het gedachtengoed zo is ingebakken en synoniem is geworden aan geloof dat het moeilijk is daar los van te komen of een geloof te vinden dat daar niet aan gerelateerd is..
Ik blijf je blogs met grote belangstelling volgen.
Sterkte met je zoektocht.