hack

Tech update week 39

3 min leestijd

Iedere donderdag (nou ja, bijna iedere donderdag) rond de klok van 16:30 praat ik op Groot Nieuws Radio over technologie en allerlei interessante ontwikkelingen. Deze week gaat het een hack van de app-store, slimme stopcontacten, OV-reizen zonder OV-kaart en een robothand met gevoel.

1. Hack van de Apple app-store

Ook de App Store, Apples downloadwinkel voor iPhones en iPads, ontkomt niet aan computeraanvallen. Voor het eerst is een grootschalige hack ontdekt: Chinese en Amerikaanse veiligheidsexperts hebben meerdere besmette apps gevonden die wachtwoorden proberen te stelen van gebruikers.

hack

Apple heeft deze apps direct uit de winkel verwijderd en probeert schone versies van de apps zo snel mogelijk terug in de app-store te krijgen. Belangrijkste voor iedere gebruiker is om je apps altijd te updaten. Op je iPhone en iPad kan je instellen dat automatisch alle updates worden geïnstalleerd. Bron: nrc.nl / wired.com »

2. Slimme stopcontacten via NL bedrijf

Hoe zorg je dat je huis slimmer wordt? Het klinkt alsof je daar grote investeringen voor moet doen. Een Nederlands bedrijf heeft echter wat moois bedacht: zorg dat je stopcontacten slim kunnen worden aangestuurd en voila, je bent een stap dichterbij een huis dat je kan automatiseren.

Crownstone is klein apparaatje dat tussen het stopcontact en je apparaat zit. Je kan een inbouwversie gebruiken of een soort opzet-stekker. Via Bluetooth komen alle gegevens binnen op je smartphone. Naast het verbruik meten, kun je de apparaten ook besturen. Op je telefoon kun je ze uitschakelen of lampen dimmen. Nog een handige feature: wanneer je je huis verlaat, gaan alle apparaten automatisch uit. (Natuurlijk je koelkast niet). Bron: bright.nl »

3. Betalen met bankpas of smartphone in het ov

Betalen in het openbaar vervoer wordt op korte termijn makkelijker. Het is de bedoeling dat er nieuwe mogelijkheden komen om te betalen voor je reizen en de bankpas lijkt een logische stap. In oktober en november worden er proeven mee uitgevoerd.

inchecken OV chipkaart

En aan het eind van dit jaar volgen dan proeven met betalen met de smartphone. De ov-chipkaart blijft bestaan, maar wordt aangevuld met andere betaalopties. Bron: nos.nl »

4. Verlamde man ervaart gevoel door robothand

Een 28-jarige man die verlamd is aan al zijn vier ledematen, heeft door middel van een robothand een nagenoeg natuurlijke druksensatie kunnen ervaren. De prothese werkt door middel van druksensoren die via elektroden aan de zintuigencortex in de hersenen is gekoppeld. In dat deel van de hersenen komen impulsen uit de verschillende zintuigen binnen.

robot arm

In de tests kon het 28-jarige proefkonijn precies zeggen waar hij aangeraakt werd. “Op een gegeven moment drukten de experimentsleiders op twee vingers tegelijk in plaats één, zonder dat van tevoren tegen de man te zeggen”, aldus de onderzoekers. “Hij lachte het een beetje weg en vroeg of iemand een grapje met ‘m uithaalde. Dat is het moment dat we beseften dat hij de druksensatie die hij via de hand doorkreeg als zo goed als echt voelde.” Bron: nu.nl »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -