removed

Tech update week 42

3 min leestijd

Iedere donderdag rond de klok van 16:30 praat ik op Groot Nieuws Radio over technologie en allerlei interessante ontwikkelingen. Deze week gaat het over Tesla, USB-sticks, beroerde digitale leermiddelen en een foto-serie die nogal schokkend onze verslaving laat zien (klik op de foto voor serie).

removed

Auto-pilot in de auto

Wat de iPhone is voor smartphones (namelijk de beste smartphone, maar ook de duurste) dat is Tesla voor de auto-industrie: een innovatieve auto die het idee auto probeert te veranderen. Allereerst door elektrisch rijden normaal te maken. Maar verder ook door een grote toepassing voor software. Nee, niet om te sjoemelen met diesels zoals VW heeft gedaan, maar door allerlei functies te ontsluiten.

Met een druk op de knop kan Tesla zijn auto’s een software update geven, omdat de auto’s verbonden zijn met internet. In de laatste update hebben ze iets bijzonder interessants toegevoegd: de auto-pilot. Het is nog net geen zelfrijdende auto, maar het is meer iets als een actief meedenkende auto die zal bijsturen waar het moet. In de USA is het als eerste aangezet, maar Europa en Azië volgen snel. De software is zelf-lerend en zal dus steeds slimmer worden. Bron: volkskrant.nl / teslamotors.com »

Oppassen met USB-sticks

Dat je niet zomaar een USB-stick in je computer moet steken, dat zou je moeten weten. Het is een grote bron van virussen. En een geliefde methode om in te breken op je computer omdat je programmaatjes automatisch kan laten starten en virussen en achterdeurtjes in je beveiliging te installeren. Advies hiervoor: gebruik alleen USB-sticks waarvan je weet waar ze vandaan komen. En gebruik een virusscanner (die kan een deel van de besmetting voorkomen).

Maar… er is nog een methode want er is namelijk een USB-stick die in een keer je hele computer kan slopen. Hoe ze dat doen? Op een slimme manier breekt het in de stroomvoorziening en zorgt ervoor dat je computer met een klap kortsluiting krijgt. Dan mag je ‘doei’ zeggen tegen je computer. Bron: gizmodo.com »

Online lesmateriaal onbereikbaar

Ik heb me er vaak over verbaasd hoe slecht de kwaliteit is van verplichte software voor scholen en leerlingen. NOS berichtte deze week over het probleem waarbij leerlingen soms gewoon een hele dag niet bij hun spullen kunnen komen, of waar je er helaas helaas de volgende dag erachter komt dat niets van je werk is opgeslagen.

online lesmateriaal

Deels heeft het te maken met dat er te weinig producenten zijn op deze markt. Dus ook weinig noodzaak om als een malle je producten te verbeteren. Ik weet niet of mensen van o.a. Noordhoff of Magister meeluisteren, maar ga alsjeblieft goede prioriteiten stellen. Er zijn tienduizenden mensen afhankelijk van jullie en hebben helaas geen keus. Ze hadden graag iets beters gehad. Bron: nos.nl »

Hoe verslaafd zijn we aan onze smartphone?

We hebben het best vaak over sociale media verslaving en verslaving aan je smartphone. Fotograaf Eric Pickersgill doet een duit in het zakje met een barre serie foto’s waar je hele bekende situaties ziet maar waar de smartphone uit de scene is verdwenen.

mymodernmet.com »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -