smartphone in de klas

Tech update week 5

3 min leestijd

Wat speelt er zich allemaal af in de tech-wereld, sociale media en apps? Deze week gaat het over 1 miljard WhatsApp gebruikers, Chrome die je helpt het Internet iets veiliger te maken en de smartphone die scholieren ook behoorlijk kan afleiden. De tech-update is iedere donderdag rond klok van half vijf te horen op Groot Nieuws Radio (1008AM).

whatsapp-1

1 miljard gebruikers van WhatsApp en gebruikers van Gmail

Dat was het getal van de week: 1 miljard. Ondertussen zijn er zoveel gebruikers van de berichten app WhatsApp dat twee jaar terug is overgenomen door Facebook. En samen sturen ze dagelijks 42 miljard berichtjes (waarvan 1,6 miljard foto’s). Trouwens, veel hebben ze nog niet verdiend. Het abonnement model van €0,89 per jaar hebben ze gestopt en nu is het gewoon nog steeds gratis. Verwacht dat ze het komende jaar veel meer gaan inzetten op advertenties, zoals Facebook ook bij Instagram dat nu ook al breed heeft doorgevoerd. Hoe dat er gaat uitzien, dat is natuurlijk de vraag. (dutchcowboys.nl)

gmail

Deze week kwam, met iets minder bombarie, nog een keer 1 miljard voorbij. Gmail heeft maandelijks 1 miljard actieve gebruikers. Dat maakte Google bekend. Gmail werd in 2012 al bestempeld tot meest populaire e-mailservice ter wereld met destijds 425 miljoen actieve gebruikers per maand. In zo’n 3,5 jaar tijd is dat aantal dus dik verdubbeld. (bright.nl)

Google Chrome bindt strijd aan met valse downloadknoppen

Eigenlijk is een knop op een website niet anders als een linkje naar een andere pagina, of een script, of iets dergelijks. Of om iets te downloaden. Het vervelende is regelmatig meldingen worden getoond die lijken alsof je iets op de computer moet updaten, maar ondertussen malware installeert.

Voorbeeld malware download melding

Dit is een voorbeeld van een valse update melding, waardoor je uiteindelijk wordt verleid om malware te installeren.

Google bouwt in zijn internet browser Chrome meer beveiliging in om te waarschuwen bij mogelijk misbruik. Nu krijg je al best wel eens een rood scherm als je een pagina probeert te bezoeken die foute links heeft, ze gaan dus nog meer proberen te bieden in veiligheid. Dat is een goede reden om Chrome te gebruiken, naast het feit dat ze ook de browser steeds sneller proberen te maken. (nu.nl)

Scholieren gebruiken mobiel als afleiding én om te leren

De helft van alle Nederlandse jongeren zegt de smartphone in de les weleens te gebruiken om berichtjes te sturen of sociale media te checken. Mobieltjes worden echter op school ook vaak gebruikt om cijfers te bekijken of als leerhulpmiddel. Dat blijkt uit de Monitor Jeugd en Media 2015 van Stichting Kennisnet en Mediawijzer.net die vandaag verschijnt.

smartphone in de klas

Uit onderzoek blijkt dat vooral sociale media kunnen afleiden. En dus zou de voorlichting ook wel iets moeten veranderen. Namelijk niet alleen over sexting en cyberpesten, maar juist ook over zelfdiscipline. Ben je baas of slaaf van je smartphone? (nrc.nl)

Vraag voor de luisteraars

Volgende week begint vastentijd (eerst los met carnaval natuurlijk), vraag is of er weer mensen gaan vasten van sociale media. Iets wat in voorgaande jaren wel vaak gebeurde.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties