Boze prediker

Waarom ik reactiemogelijkheid heb uitgezet (en weer aan)

4 min leestijd

Hoort bij bloggen anno 2016 niet de mogelijkheid om te reageren op een artikel? Ja, en toch ben ik er vorige week mee gestopt. Gewoon, omdat ik er even helemaal klaar mee was. En om mezelf de ruimte te geven om er even over na te denken wat ik eigenlijk wil.

Boze prediker

Mooie en inhoudelijke gesprekken

In het begin van mijn bloggen, meer dan 10 jaar terug, was ik blij als ik eindelijk eens een reactie kreeg op een van mijn schrijverijen. Dan voelde ik me gevleid. Want ja, een mens heeft ook soms aanmoediging, herkenning en reactie nodig om door te kunnen gaan. Ondertussen kan ik de klok erop gelijk zetten: bij sommige thema’s heb je groot risico dat veel mensen gaan reageren terwijl op andere thema’s waarschijnlijk weinig zal gebeuren. Een piek kwam rond zonder 2015 toen ik een nieuwe serie blogs begon te schrijven over een fundamenteel bodemonderzoek naar mijn eigen geloof en overtuiging. Dat riep veel herkenning en net zoveel wrevel op. Er volgden veel best mooie en inhoudelijke gesprekken in de reacties.

Niemand luistert

Nu de hitte een beetje eraf is voor het grote publiek blijven een paar mensen plakken die op ieder puntje blijven minimeuten. Ze lijken te reageren òf om me te wijzen op mijn verkeerde beeld op het geweldige evangelie en interpretatie van de Bijbel, òf om fijntjes de absurditeit van überhaupt enige christelijke overtuiging uit te tekenen. Bij beide gevallen heb ik echter maar weinig zin om het gesprek te gaan voeren omdat het een voortdurende herhaling is van standpunten zonder gesprek. Ieder staat op z’n sinaasappelkistje en praat. Maar niemand luistert.

En ja, ik ben ook gewoon mens, en soms ben ik er he-le-maal klaar mee. En dan bedoel ik ook HE-LE-MAAL klaar en spuugzat.

Zo, dat is er even uit. Want creatov.nl is mijn persoonlijke plek waar je welkom bent, van harte welkom. Maar gedraag je wel gewoon als een fatsoenlijke gast met respect voor de gastheer.

Reaguurders van niveau

Ik had er dus gewoon geen zin meer in. Ik ken de terreur van reageerders op bijvoorbeeld cip.nl (geen linkje, je zoekt het zelf maar op), wat deze site tot een dieptepunt van christelijke hobbyjournalistiek heeft gemaakt. Zo heeft een ‘Directeur van Joodse sabbatsviering’ blijkbaar alle tijd om op alle artikelen te reageren, terwijl een andere ‘Profeet in hogeschool voor de Eindtijd’ voortdurend zijn stokpaardje berijdt. En overal maar oordelen zonder dat er een gesprek volgt. Op deze website wil ik niet meer gevonden worden.

Al gaat het voor meer websites op. Zo heeft de website van De Gelderlander een aantal maanden terug ook een beperking gezet op het aantal reacties dat per dag kan worden geplaatst om de terreur van een kleine groep het hoofd te kunnen bieden. In een artikel op nrc.nl van eind december wordt de trend beschreven: ‘Gezocht: reaguurders van niveau‘. Zeker als je schrijft over hot-issues zoals het vluchtelingenvraagstuk is al snel alle nuance uit de reacties verdwenen.

Kaf van het koren scheiden

Dan is de vraag of je moet gaan modereren en hoe je dat moet doen: dus weghalen van reacties die niet passend zijn. Maar hoe zorg je dat dat beleid goed gaat? En wat je huisregels zijn?

Trouwens, als je ingrijpt en reacties verwijdert, dan uitten mensen vervolgens elders hun ongenoegen. Soms lost dan vanzelf op, soms blijft dat gewoon lang onrustig. Damage-control is in zulke situaties niet eenvoudig. En niet altijd is de online community in zichzelf behendig genoeg om het op te lossen. Ik denk dat dat zelf-oplossend-vermogen groter is als de basis van mensen die reageert groot en breed genoeg is.

Actief meepraten

De kwaliteit van online reacties kan alleen omhoog gaan als je als website-eigenaar en schrijver zelf actief blijft meediscussiëren en actief het kaf van het koren scheidt. En, daar ben ik het erg mee eens, het is uit den boze als mensen anoniem reageren. Zo blijkt uit onderzoek van de University of Texas, ‘Engaging News Project‘. Zo kan je op De Correspondent bijvoorbeeld alleen reageren als je abonnee bent. Dat is denk ik de beste oplossing.

Misschien moet ik sowieso een verplichte Facebook inlog maken voor reacties zodat mensen niet meer anoniem kunnen reageren.

Nu mag je reageren

Bij deze mag je reageren op mijn overwegingen. Vind je dat het open moet blijven? Of dat de site prima is zonder reactiemogelijkheid? Ben benieuwd op de inhoudelijke reacties.

PS: het kan zijn dat aanmelden en reageren nog niet helemaal lukt (technisch dan). Wordt aan gewerkt!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark Peter van der Bijl
Mark Peter van der Bijl
8 jaren geleden

Gelijk heb je.