wachtwoord computer

Tech update week 16

2 min leestijd

Wat speelt er zich allemaal af in de tech-wereld, sociale media en apps? Deze week hebben we het over wachtwoorden apps, tinderen voor afgestudeerden met LinkedIn Students en een jaar offline als ultiem experiment.

Wachtwoorden, hoe doe je dat nu goed?

Het blijft een terugkerend thema, dat met wachtwoorden en beveiliging van je eigen data. Kan iemand bij je telefoongegevens als je deze verliest bijvoorbeeld? Of kan iemand eenvoudig inbreken in je gmail of facebook account.

wachtwoord computer

Belangrijkste eerste stap is dat je een goed wachtwoord gebruikt. En deze ook met een zekere regelmaat wijzigt. Je kan bijvoorbeeld een liedje of titel van een boek gebruiken als geheugensteuntje en deze dan verhaspelen (bijvoorbeeld van de ‘o’ een ‘0’ maken, van de ’s’ een ‘$’, van de ‘a’ een ‘@’ en van de ‘e’ een ‘€’). Een klassieke fout is hergebruiken van je wachtwoorden. Want dan heb je een soort loper-sleutel die overal in kan.

De grote vraag: hoe onthoudt je alle wachtwoorden? Nou, niet dus. De wachtwoorden sla je op. Niet in een excel bestandje of een word-document. Maar in een speciaal daarvoor bedoelde app waarbij je de wachtwoorden en pincodes opslaat in een beveiligde omgeving. Wat je nodig hebt is zelf een wachtwoord voor je app. Zelf gebruik ik 1password maar er zijn veel alternatieven zoals LastPass, KeePass, DashLane, eWallet, EnPass, Password chef. Het handigste is als de apps zowel op je computer als op je smartphone werken (zoals 1Password). Lees verder op o.a.: iculture.nl »

Tinder, maar dan voor (bijna) afgestudeerden

LinkedIn is het grootste sociale netwerk dat gericht is op werk en baan. Nu heeft LinkedIn de app LinkedIn Students gelanceerd, voorlopig alleen nog in de USA, waarmee je kan swipen voor je nieuwe baan.

w1408-1.jpg

Hoe werkt het? Je logt in met je LinkedIn-account, of vult wat gegevens in. Op basis daarvan (en op die van ruim 400 miljoen andere leden), laat LinkedIn banen zien die misschien bij je passen.

Er zijn trouwens al soortgelijke apps, zoals het Nederlandse Otse. Lees meer over LinkedIn Students op linkedin.com »

Een jaar offline

Johan van Houten (33) ging een interessant experiment aan door een jaar lang offline te zijn. Hoe is het leven zonder mobiele telefoon, zonder e-mails, en geen avondjes Netflix. Zijn lessen deelt hij hier.

Vind je het plan van Johan wat te heftig? Je kan bijvoorbeeld ook de Facebook app van je smartphone halen, werkmail verwijderen van je telefoon, stoppen met een of meer sociale netwerken. Of probeer eens een vakantie zonder connnectie.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties