genezingsshow

De perfecte genezingsshow

5 min leestijd

Als je deze blog volgt, dan weet je dat het regelmatig een kritisch en scherp randje heeft. Het is nodig. Want nog steeds wordt er in de naam van de Heer onzin verkondigd. Dus soms moet er even de vinger op de zere plek worden gelegd. Voor sommigen zal dit een vervreemdende blog over de wondere wereld van wonderen zijn, voor anderen een vol herkenning.

Niet alleen woorden maar ook kracht

Met de zomervakantie die weer is begonnen zijn ook weer de charismagische evangeliesatieclubjes die de straat op gaan in allerlei steden, op campings en vakantieoorden. Ze gaan, naast het evangelie proberen door te geven, ook voor meer. Want het koninkrijk is toch niet alleen met woorden maar ook met kracht?! Dus God gaat ook wonderen doen natuurlijk. We zetten een stoel op straat en gaan benen verlengen, we verwijderen even hoofdpijnen, nekpijnen, rugpijnen, nierstenen en wat niet meer is. En o ja, we sturen ook demonen en geesten eruit. Wij kunnen dat en het is natuurlijk allemaal tot meerdere eer en glorie van de Almachtige.

Niet dus

In werkelijkheid worden mensen zoetgehouden met goedkope trucage, een boel praatjes en worden weggestuurd met valse hoop. En als het niet werkte dan is er natuurlijk iets in je leven dat het wonder tegenhoudt. Iets van een verborgen zonde bijvoorbeeld. Of je geloof is gewoon niet sterk genoeg.

Zeg, wanneer stopt de onzin? Waarom lopen er nog steeds grote groepen evangelische en charismatische christenen achter slechte goochelaars aan? Waarom wordt er niet mee gestopt? Sommige gelovigen zijn zo toegewijd aan een wonder dat ze er relaties mee stuk maken. Lees bijvoorbeeld ook een eerder blog: “11 meest pijnlijke opmerkingen voor een zieke” »

Wonderen te koop

Deze week bekeek ik de uitzending van Derren Brown: “Miracles for Sale” (bekijk em hieronder). Een uitzending van 75 minuten waarin de hele show en de techniekjes achter de zogenaamde wonderen en tekenen worden duidelijk gemaakt. Natuurlijk is het goed om te zaaien in Gods koninkrijk (lees, geld geven aan de kerk, de pastor, de evangelist) en God zal het vermenigvuldigen. 30, 60 of 100-voudig. Steeds meer zegen en voorspoed. Jij geeft nu aan God, hij zal je overvloedig geven.

Het maakt me boos, het maakt me misselijk, het zijn momenten dat ik me schaam dat ik me, net als deze onzinpredikers, christen noem. Nu zijn er in Nederland niet direct predikers die er een vliegtuig aan overhouden, en wellicht is geld ook helemaal niet hun drijfveer (hoop ik). Maar er zit wel persoonlijk gewin in: je wilt door de mensen op een voetstuk worden geplaatst. Heel nederig, maar toch, jij bent de prediker die dichter bij God is dan de rest, God doet wonderen en tekenen door jou heen. En ja, je kan er van blijven leven hè, als de collecte maar genoeg opbrengt.

Wat Derren Brown niet wil doen in zijn uitzending is om geloof en wonderen allemaal in twijfel brengen. Maar hij wil wel de misleidende predikers ontmaskeren. En een nuchterheid bij de mensen bijbrengen. En dat doel onderschrijf ik maar al te graag.

Even persoonlijk

Eerlijk gezegd, ik heb in mijn leven voor heel veel mensen gebeden, over heel veel mensen goede woorden uitgesproken, bij veel mensen de handen opgelegd. En ik heb ook wonderen en genezingen gezien.

Altans, dat denk ik.

Op dit moment twijfel ik aan de echtheid hiervan. Was het allemaal zo, of wilde ik het teveel? Was het het moment? Was het de opwinding? Was het de totale sfeer? Was het allemaal wel echt? En was het wel allemaal zo goed nieuws? Ik weet het even niet meer hoor. Soms voel ik me zo cynisch dat ik het allemaal helemaal niet wil geloven; dan wil ik maar de mogelijkheid vergeten dat God kan ingrijpen in het dagelijkse leven, dat God soms bijzondere dingen in het leven van mensen doet, etc.

Gloriestoelen en healing stations

De volgende keer dat ik weer een banner in de stad zie staan met iets van “healing station” of “gloriestoel”, dan heb ik twee dingen die in me opkomen. De eerste neiging is om even een Jezus te zijn die met een zweep en grote overtuigingskracht de tafels en de onzin om gooit, net zoals hij op een gegeven moment de pleinen van de tempel schoonveegde van de handelaren. Maar ik doe het niet, ik zou niet durven. Wat ik wel doe? Ik loop zo snel mogelijk een blokje om, in de hoop dat niemand me heeft herkend, want dan zou ik nog aardig tegen ze moeten doen. Want ja, zo ben ik dan ook wel weer.

Blijf alsjeblieft thuis!

Maar please, wil je je banners, je stoelen en je tafels alsjeblieft thuislaten? Wil je gewone mensen niet storen met onzin en misleiding? En wil je zeker geen misbruik maken van zwakke zielen van mensen die ontzettend zoeken naar hulp, aandacht en een glimp van de hemel. Als je graag iets voor de Heer wilt doen? Ga liefhebben. Ga zorgen voor het zwakke. Ga zieken bezoeken en geef ze aandacht, ga gevangenen bezoeken en help ze om te geloven in genade en nieuwe kansen, maak een maaltijd voor wie honger heeft. Volgens mij hebben we het daar al druk genoeg mee.

PS: ondertussen op Facebook:

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

24 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
WimR
WimR
5 jaren geleden

Als je ziek ben moet je naar een dokter gaan, of zijn die er alleen voor de ongelovigen? By the way, Lukas was een arts! Verder wat die shows betreft moet ik altijd denken aan het schriftwoord: “Gij zult de Heere uw God niet verzoeken” Met andere woorden God verbiedt om Zijn macht en karakter op de proef te stellen. In de Joodse gemeenschap word nooit gebeden om door een ingrijpen van God verandering in… Lees verder »

Totaleovergave
Totaleovergave
7 jaren geleden

Hé, Dit is een erg interessant onderwerp. Wonderen bestaan! Want christenen hebben een God van wonderen! Maar wat heel duidelijk in dit artikel naar voren komt is dat er tegenwoordig shows rondom wonderen worden neergezet en dat de God van wonderen naar achter word geschoven en dat kun je zeer kwalijk nemen! Want wonderen zijn er niet ter eren van jezelf of voor degene die genezen word maar ter eren van God! God die de… Lees verder »

Esther
Esther
7 jaren geleden

Laten we elkaar liefhebben. Lijkt me veel verstandiger. Suggesties in het artikel ben ik het ook helemaal mee eens.

Saskia
Saskia
8 jaren geleden

Welk doel dient dit stuk? Welke frustratie zit hier achter? Kan genezen op staat niet samen gaan met ander christelijk werk? Sluit het ene het andere uit? Mijn leven als christen staat in dienst van anderen, dus als ik voor iemand koken moet dan doe ik dat, heeft iemand een dak boven het hood nodig, komt ie bij mij wonen, is iemand ziek leg ik mn handen op, zoals Jezus gezegd heeft. Zijn we vergeten… Lees verder »

Saskia
Saskia
Antwoord aan  Saskia
8 jaren geleden

Ik zie niet in wat het verband is tussen mensen die op straat evangeliseren en daarbij bidden voor mensen, en een stel Amerikaanse “gebedsgenezers” die daar fors geld voor vragen, die mensen zeggen te stoppen met het gebruiken van hun medicatie, die trucjes toepassen en mensen manipuleren door een vorm van hypnose. Als je mensen van healing stations en de gloriestoel op deze manier neerzet komt bij mij de vraag boven: Wouter, zou het misschien… Lees verder »

Jaap Oosterhuis
Jaap Oosterhuis
8 jaren geleden

Liefde is het beste medicijn. Zou dat een verklaring kunnen zijn dat mensen die liefdevol – evt. onder handoplegging – in gebed bij God worden gebracht, soms sneller en eerder genezen? Zo gebruikt God onze gebeden wel degelijk met het oog op genezing, maar het zijn geen ‘wonderen’ in die zin dat er plotseling iets bovennatuurlijks gebeurt.

Petrina Wols
Petrina Wols
8 jaren geleden

Ik denk aan Mattheus 6:1 Let erop dat u uw goede werken niet doet om bij mensen op te vallen. Want dan krijgt u geen beloning van Uw Vader in de Hemel. Doe wel goede werken maar voor Zijn Koninkrijk. Het gaat niet meer om onze naam, we hoeven niet bekend te zijn. Hij mag bekend worden. En Hij is ook de enige die genezen kan, zowel lichamelijk als geestelijk. Hoe, wanneer, bij wie? Het… Lees verder »

Ruben
Ruben
8 jaren geleden

Een vraag dan maar. Christus is het hoofd van de kerk toch? Mag ik dan concluderen dat hij een andere definitie moet hebben van zijn gemeente dan de meeste kerken denken?

Pieter
Pieter
8 jaren geleden

Ik geloof zeker dat God geneest en dat handoplegging Bijbels is. Maar als je wilt weten of God daadwerkelijk aan het werk is, kijk dan eerst naar de theologie en de leer van deze mensen. Dan kun je al snel feitelijk vaststellen dat een grote invloed is van dwalingen als Word of Faith, Manifest Sons of God, Latter Rain en de New Apostolic Reformation. Check de Facebook posts van de oprichter van de Gloriestoel beweging… Lees verder »

P.
P.
8 jaren geleden

Wanneer heb je nou eens hulp nodig op het gebied van bijv. PHP o.i.d.?
(al eerder gesteld, maar druk… druk… druk.. (ik ook).

Peter
Peter
8 jaren geleden

Het spreekwoordelijke ‘kind en badwater’. Van Derren Brown (atheïst) kun je geen bijbels-theologisch-pastorale benadering verwachten. Jouw uitspraak “Wat Derren Brown niet wil doen in zijn uitzending is om geloof en wonderen allemaal in twijfel brengen” is niet waar. Derren Brown gaat juist uit van een absolute ontkenning van alles wat bovennatuurlijk is. Bijbels gezien kan ik er niet omheen dat God geneest.Ik heb weet van echte, niet vage of oncontroleerbare genezingen, die dusdanig overtuigend zijn… Lees verder »

Marloes
Marloes
8 jaren geleden

Waarom hechten wij zo veel waarde aan een uitkomst zoals genezing of een wonder

Otto
Otto
8 jaren geleden

Geen vraag, een spreuk: als iedereen was zoals ik zou moeten zijn dan was de wereld een betere plaats.

Henk
Henk
8 jaren geleden

Ik geloof veel openbaringen over het herstel v d eerste gemeente gkregen te hebben,en publiceer deze..

X.
X.
8 jaren geleden

Zou je willen dat we t maar zo opgaven?

Nmn
Nmn
8 jaren geleden

Ik blijf ondanks de pijnlijke herinneringen, mijn geloof in deze misleiding, het cynisme over de genezingen mij vastklampen aan een rotsvast geloof dat God kan genezen en herstellen dwars tegen deze charlatans en misleiders in!

J.
J.
8 jaren geleden

Welk voorval kun je nog wél aan God toeschrijven?

Simon
Simon
8 jaren geleden

Helemaal mee eens.