genezingsshow

De perfecte genezingsshow

5 min leestijd

Als je deze blog volgt, dan weet je dat het regelmatig een kritisch en scherp randje heeft. Het is nodig. Want nog steeds wordt er in de naam van de Heer onzin verkondigd. Dus soms moet er even de vinger op de zere plek worden gelegd. Voor sommigen zal dit een vervreemdende blog over de wondere wereld van wonderen zijn, voor anderen een vol herkenning.

Niet alleen woorden maar ook kracht

Met de zomervakantie die weer is begonnen zijn ook weer de charismagische evangeliesatieclubjes die de straat op gaan in allerlei steden, op campings en vakantieoorden. Ze gaan, naast het evangelie proberen door te geven, ook voor meer. Want het koninkrijk is toch niet alleen met woorden maar ook met kracht?! Dus God gaat ook wonderen doen natuurlijk. We zetten een stoel op straat en gaan benen verlengen, we verwijderen even hoofdpijnen, nekpijnen, rugpijnen, nierstenen en wat niet meer is. En o ja, we sturen ook demonen en geesten eruit. Wij kunnen dat en het is natuurlijk allemaal tot meerdere eer en glorie van de Almachtige.

Niet dus

In werkelijkheid worden mensen zoetgehouden met goedkope trucage, een boel praatjes en worden weggestuurd met valse hoop. En als het niet werkte dan is er natuurlijk iets in je leven dat het wonder tegenhoudt. Iets van een verborgen zonde bijvoorbeeld. Of je geloof is gewoon niet sterk genoeg.

Zeg, wanneer stopt de onzin? Waarom lopen er nog steeds grote groepen evangelische en charismatische christenen achter slechte goochelaars aan? Waarom wordt er niet mee gestopt? Sommige gelovigen zijn zo toegewijd aan een wonder dat ze er relaties mee stuk maken. Lees bijvoorbeeld ook een eerder blog: “11 meest pijnlijke opmerkingen voor een zieke” »

Wonderen te koop

Deze week bekeek ik de uitzending van Derren Brown: “Miracles for Sale” (bekijk em hieronder). Een uitzending van 75 minuten waarin de hele show en de techniekjes achter de zogenaamde wonderen en tekenen worden duidelijk gemaakt. Natuurlijk is het goed om te zaaien in Gods koninkrijk (lees, geld geven aan de kerk, de pastor, de evangelist) en God zal het vermenigvuldigen. 30, 60 of 100-voudig. Steeds meer zegen en voorspoed. Jij geeft nu aan God, hij zal je overvloedig geven.

Het maakt me boos, het maakt me misselijk, het zijn momenten dat ik me schaam dat ik me, net als deze onzinpredikers, christen noem. Nu zijn er in Nederland niet direct predikers die er een vliegtuig aan overhouden, en wellicht is geld ook helemaal niet hun drijfveer (hoop ik). Maar er zit wel persoonlijk gewin in: je wilt door de mensen op een voetstuk worden geplaatst. Heel nederig, maar toch, jij bent de prediker die dichter bij God is dan de rest, God doet wonderen en tekenen door jou heen. En ja, je kan er van blijven leven hè, als de collecte maar genoeg opbrengt.

Wat Derren Brown niet wil doen in zijn uitzending is om geloof en wonderen allemaal in twijfel brengen. Maar hij wil wel de misleidende predikers ontmaskeren. En een nuchterheid bij de mensen bijbrengen. En dat doel onderschrijf ik maar al te graag.

Even persoonlijk

Eerlijk gezegd, ik heb in mijn leven voor heel veel mensen gebeden, over heel veel mensen goede woorden uitgesproken, bij veel mensen de handen opgelegd. En ik heb ook wonderen en genezingen gezien.

Altans, dat denk ik.

Op dit moment twijfel ik aan de echtheid hiervan. Was het allemaal zo, of wilde ik het teveel? Was het het moment? Was het de opwinding? Was het de totale sfeer? Was het allemaal wel echt? En was het wel allemaal zo goed nieuws? Ik weet het even niet meer hoor. Soms voel ik me zo cynisch dat ik het allemaal helemaal niet wil geloven; dan wil ik maar de mogelijkheid vergeten dat God kan ingrijpen in het dagelijkse leven, dat God soms bijzondere dingen in het leven van mensen doet, etc.

Gloriestoelen en healing stations

De volgende keer dat ik weer een banner in de stad zie staan met iets van “healing station” of “gloriestoel”, dan heb ik twee dingen die in me opkomen. De eerste neiging is om even een Jezus te zijn die met een zweep en grote overtuigingskracht de tafels en de onzin om gooit, net zoals hij op een gegeven moment de pleinen van de tempel schoonveegde van de handelaren. Maar ik doe het niet, ik zou niet durven. Wat ik wel doe? Ik loop zo snel mogelijk een blokje om, in de hoop dat niemand me heeft herkend, want dan zou ik nog aardig tegen ze moeten doen. Want ja, zo ben ik dan ook wel weer.

Blijf alsjeblieft thuis!

Maar please, wil je je banners, je stoelen en je tafels alsjeblieft thuislaten? Wil je gewone mensen niet storen met onzin en misleiding? En wil je zeker geen misbruik maken van zwakke zielen van mensen die ontzettend zoeken naar hulp, aandacht en een glimp van de hemel. Als je graag iets voor de Heer wilt doen? Ga liefhebben. Ga zorgen voor het zwakke. Ga zieken bezoeken en geef ze aandacht, ga gevangenen bezoeken en help ze om te geloven in genade en nieuwe kansen, maak een maaltijd voor wie honger heeft. Volgens mij hebben we het daar al druk genoeg mee.

PS: ondertussen op Facebook:

24 reacties

 1. Avatar WimR op 20-02-2019 om 11:32

  Als je ziek ben moet je naar een dokter gaan, of zijn die er alleen voor de ongelovigen? By the way, Lukas was een arts! Verder wat die shows betreft moet ik altijd denken aan het schriftwoord: “Gij zult de Heere uw God niet verzoeken” Met andere woorden God verbiedt om Zijn macht en karakter op de proef te stellen. In de Joodse gemeenschap word nooit gebeden om door een ingrijpen van God verandering in de natuurlijke loop van de dingen en het leven te verkrijgen. Nee men bidt om kracht en wijsheid voor de dokter…………………. 2. Avatar Totaleovergave op 26-03-2017 om 17:20

  Hé,

  Dit is een erg interessant onderwerp.

  Wonderen bestaan! Want christenen hebben een God van wonderen! Maar wat heel duidelijk in dit artikel naar voren komt is dat er tegenwoordig shows rondom wonderen worden neergezet en dat de God van wonderen naar achter word geschoven en dat kun je zeer kwalijk nemen! Want wonderen zijn er niet ter eren van jezelf of voor degene die genezen word maar ter eren van God! God die de mens liefheeft en daarom mensen geneest. En voor iedereen die niet geneest wees gerust Gods liefde is er ook voor U. Want God heeft niet alleen mensen lief die Hij geneest maar ook die Hij niet geneest. Daarnaast als je niet genezen bent na een genezingsdienst wees dan niet bang dat het aan uw geloof ligt. Uw geloof in God de Vader heeft niks met genezen te maken maar met een liefdesverhouding tussen Hem en u. U hebt een relatie met Hem en dat is genoeg! Blijf die relatie met God de Vader vasthouden en versterk die! Als u dus te horen heeft gekregen dat u door een zwak geloof niet genezen bent moet treuren en piekeren of u wel genoeg geloof heeft om te genezen. Maar moet u met liefde naar God toe gaan en Hem danken voor zijn aanwezigheid, liefde in de pijn, verdriet en het niet genezen zijn. Want God de Vader is er altijd voor jou of je nou geneest of niet. Want nogmaals het kromme is vaak dat degene die genezen wil worden op het geloof word aangesproken en degene die de gene wil genezen van zijn of haar kwaal, pijn enz. gaat vrijuit als het niet lukt/niet gebeurt. Dus Wij als gelovigen moeten de Bijbel lezen en daaruit leren dat genezingen niet voort komen uit een geloof van degene die genezen wil worden maar dat het uit het geloof van u door de Heilige Geest gegeven voort komt. Dus dank God als Hij u wilt gebruiken om mensen te genezen maar ga er niet mee pronken/te koop lopen en maak er geen show van ter eren van uzelf! God is alle lof, eer en dank waard dat Hij je geloof en kracht kan geven om mensen te genezen, maar doe het nogmaals (ik kan het niet vaak genoeg opschrijven/herhalen) NIET tot eer van jezelf! 3. Avatar Esther op 05-08-2016 om 13:26

  Laten we elkaar liefhebben. Lijkt me veel verstandiger. Suggesties in het artikel ben ik het ook helemaal mee eens. 4. Avatar Saskia op 13-07-2016 om 19:04

  Welk doel dient dit stuk? Welke frustratie zit hier achter? Kan genezen op staat niet samen gaan met ander christelijk werk? Sluit het ene het andere uit? Mijn leven als christen staat in dienst van anderen, dus als ik voor iemand koken moet dan doe ik dat, heeft iemand een dak boven het hood nodig, komt ie bij mij wonen, is iemand ziek leg ik mn handen op, zoals Jezus gezegd heeft. Zijn we vergeten dat dat een opdracht is?
  Waarom doen we het ene wel, en moet het
  andere belachelijk worden gemaakt? Sorry ik snap dit niet.  • Wouter van der Toorn Wouter van der Toorn op 13-07-2016 om 19:12

   Ik heb trouwens niet beweerd dat er geen wonderen gebeuren. Wel dat ik mijn geloof erin bijna kwijt raak door de goedkope shows en lege beloften die worden gedaan. Wat denk jij eigenlijk dat de kern van het Evangelie is?  • Avatar Saskia op 13-07-2016 om 22:19

   Ik zie niet in wat het verband is tussen mensen die op straat evangeliseren en daarbij bidden voor mensen, en een stel Amerikaanse “gebedsgenezers” die daar fors geld voor vragen, die mensen zeggen te stoppen met het gebruiken van hun medicatie, die trucjes toepassen en mensen manipuleren door een vorm van hypnose. Als je mensen van healing stations en de gloriestoel op deze manier neerzet komt bij mij de vraag boven: Wouter, zou het misschien goed zijn, i.p.v. een blokje om te gaan, het gesprek aan te gaan met deze mensen? Hen in de ogen te kijken en dan je vragen te stellen?
   In mijn ogen lijkt me dat meer de manier van Jezus, vragen stellen kon Hij als de beste. 5. Avatar Jaap Oosterhuis op 13-07-2016 om 07:55

  Liefde is het beste medicijn. Zou dat een verklaring kunnen zijn dat mensen die liefdevol – evt. onder handoplegging – in gebed bij God worden gebracht, soms sneller en eerder genezen? Zo gebruikt God onze gebeden wel degelijk met het oog op genezing, maar het zijn geen ‘wonderen’ in die zin dat er plotseling iets bovennatuurlijks gebeurt.  • Wouter van der Toorn Wouter van der Toorn op 13-07-2016 om 19:14

   Het is inderdaad een goede vraag, iets anders gesteld dan jij doet: wat is eigenlijk een wonder? 6. Avatar Petrina Wols op 12-07-2016 om 12:49

  Ik denk aan Mattheus 6:1

  Let erop dat u uw goede werken niet doet om bij mensen op te vallen. Want dan krijgt u geen beloning van Uw Vader in de Hemel.

  Doe wel goede werken maar voor Zijn Koninkrijk. Het gaat niet meer om onze naam, we hoeven niet bekend te zijn. Hij mag bekend worden. En Hij is ook de enige die genezen kan, zowel lichamelijk als geestelijk. Hoe, wanneer, bij wie? Het is al aan Hem. 7. Avatar Ruben op 12-07-2016 om 11:29

  Een vraag dan maar. Christus is het hoofd van de kerk toch? Mag ik dan concluderen dat hij een andere definitie moet hebben van zijn gemeente dan de meeste kerken denken? 8. Avatar Pieter op 12-07-2016 om 04:38

  Ik geloof zeker dat God geneest en dat handoplegging Bijbels is. Maar als je wilt weten of God daadwerkelijk aan het werk is, kijk dan eerst naar de theologie en de leer van deze mensen. Dan kun je al snel feitelijk vaststellen dat een grote invloed is van dwalingen als Word of Faith, Manifest Sons of God, Latter Rain en de New Apostolic Reformation. Check de Facebook posts van de oprichter van de Gloriestoel beweging (Ronald Plat) maar eens…werkt erg verhelderend. 9. Avatar P. op 11-07-2016 om 14:58

  Wanneer heb je nou eens hulp nodig op het gebied van bijv. PHP o.i.d.?
  (al eerder gesteld, maar druk… druk… druk.. (ik ook). 10. Avatar Peter op 11-07-2016 om 14:15

  Het spreekwoordelijke ‘kind en badwater’. Van Derren Brown (atheïst) kun je geen bijbels-theologisch-pastorale benadering verwachten. Jouw uitspraak “Wat Derren Brown niet wil doen in zijn uitzending is om geloof en wonderen allemaal in twijfel brengen” is niet waar. Derren Brown gaat juist uit van een absolute ontkenning van alles wat bovennatuurlijk is.

  Bijbels gezien kan ik er niet omheen dat God geneest.Ik heb weet van echte, niet vage of oncontroleerbare genezingen, die dusdanig overtuigend zijn dat het meer geloof vraagt ze te ontkennen, of weg te verklaren, dan om ze te accepteren. 11. Avatar Marloes op 10-07-2016 om 21:24

  Waarom hechten wij zo veel waarde aan een uitkomst zoals genezing of een wonder 12. Avatar Otto op 10-07-2016 om 19:51

  Geen vraag, een spreuk: als iedereen was zoals ik zou moeten zijn dan was de wereld een betere plaats. 13. Avatar Henk op 10-07-2016 om 12:45

  Ik geloof veel openbaringen over het herstel v d eerste gemeente gkregen te hebben,en publiceer deze.. 14. Avatar X. op 10-07-2016 om 08:02

  Zou je willen dat we t maar zo opgaven? 15. Avatar Nmn op 09-07-2016 om 23:47

  Ik blijf ondanks de pijnlijke herinneringen, mijn geloof in deze misleiding, het cynisme over de genezingen mij vastklampen aan een rotsvast geloof dat God kan genezen en herstellen dwars tegen deze charlatans en misleiders in!  • Wouter van der Toorn Wouter van der Toorn op 11-07-2016 om 19:16

   Ik ben wel benieuwd waar jij de wonderen van God zelf hebt gezien. En waarom is het dan voor jou een werk van God, wat maakt het een wonder? 16. Avatar J. op 09-07-2016 om 20:47

  Welk voorval kun je nog wél aan God toeschrijven?  • Wouter van der Toorn Wouter van der Toorn op 10-07-2016 om 11:43

   Noem jij eens iets dat je beschrijft als wonder? Wat zou een wonder voor je zijn? 17. Avatar Simon op 09-07-2016 om 18:52

  Helemaal mee eens.