Onopgemerkte rijkdom

Dit verhaal van Banksy laat zien dat 
veel dingen van grote waarde je niet eens opvallen

scroll naar beneden

01

Protest kunstenaar

De kunst van Banksy popt overal in de wereld op. Vaak als protest, een pijnlijke spiegel voor de maatschappij en politiek. Ongevraagd maakt hij streetart die regelmatig iconische status krijgt.

De echte identiteit van de kunstenaar blijft een mysterie, al zijn er wel diverse theorieën online te vinden. Dit mysterie maakt de kunstenaar en zijn kunst ook wel aantrekkelijk. Je weet uiteindelijk ook nooit wanneer een volgend stukje kunst verschijnt als kanttekening bij gebeurtenissen in de wereld of als onderdeel van een stil protest.

02

Een mooie dag in New York

Een paar jaar geleden was Banksy een poosje in New York. Een van de projecten die hij toen deed was een kunstkraam ergens in de stad. Onaangekondigd en zonder naam werd zijn originele kunst verkocht. Die dag verdiende hij slechts een paar honderd dollar.

youtube-video-thumbnail

Mensen die zijn kunst kochten wisten niet dat de echte waarde van de kunstwerken soms meer dan $50.000,- was. De meeste mensen liepen langs het kraampje, zonder ook maar enig idee te hebben dat ze het koopje van de eeuw voorbij liepen.

03

Onwetendheid

Je zou wensen dat je bij het kraampje was langsgelopen, dat je het werk van de artiest zou hebben herkend en je zou alles hebben opgekocht. Maar je liep er niet langs en als je er wel langs was gelopen dan zou je waarschijnlijk, net als ieder ander, er gewoon aan voorbij zijn gelopen.

Banksy I Love NY

De reden waarom je vaak de echte waarde van iets niet waardeert is dat je niet weet waar je op dat moment naar kijkt of dat je geen idee hebt waar je naar op zoek zou moeten zijn.

In dit geval zou het echt een wereld van verschil zijn geweest als je wist dat het ging om de mysterieuze artiest. Oftewel, het is geen graffiti vandaal, maar een èchte Banksy!

Op het moment dat je het weet, zal je altijd anders kijken naar graffiti dat ergens op een muur in de stad is verschenen.

04

Dit maakte het verschil

Omdat mensen de kunst niet herkenden...

... keken ze niet.

Follow your dreams cancelled banksy

Idioot eigenlijk, als je er zo over nadenkt. Het grote verschil zit em in het weten of het niet weten. Dus òf je weet het, òf je weet het niet. Je herkent de waarde, of je herkent het niet. En als je het niet herkent zal je eraan voorbijlopen zoals bijna iedereen dat doet.

05

Ken jij de artiest?

Over dingen van waarde gesproken... ken jij je eigen waarde eigenlijk? Misschien heb je daar nog nooit over nagedacht en heeft het je niet eerder bezig gehouden. Je kunt de vraag ook anders stellen: weet jij wie jouw artiest is, je schepper?

Banksy: One original thought

Waarom het antwoord op die vraag belangrijk is?

Nou, de hand van de artiest bepaalt de waarde van de kunst. Of iets nu gemaakt is door Vincent van Gogh of door een van zijn leerlingen, dat maakt een groot verschil. Kan je je voorstellen dat er helemaal een verschil zit tussen de hand van Vincent van Gogh of van iemand die zijn kunst nu probeert te imiteren. Alleen al de echtheid van een werk van Van Gogh zal er een enorme waarde aangeven.

Als je weet wie de artiest is die vol aandacht aan jou heeft gewerkt, dan zal dat een hint geven van de waarde die jij bezit.

06

Je echte waarde

Als je zo'n verhaal van Banksy hoort zou je toch bij ieder stalletje blijven staan die je tegenkomt. Wie weet kom jij ooit de koop van de eeuw tegen! Maar heb je ooit over jezelf nagedacht? Of een artiest die zijn handtekening heeft gezet onder wie jij bent en welke waarde dat wel niet moet vertegenwoordigen?

banksy: heart balloon brooklyn

Hoe bijzonder voel je je? Als je jezelf eraan herinnert dat er een schepper is die aandachtig aan zijn schepping aandacht heeft besteed, dan zal dat invloed hebben! Daarbij, deze schepper (de Bijbel heeft het ook over God de schepper) heeft een interessante geschiedenis met zijn eigen schepping. Want hij blijkt zijn kunst niet zomaar los te laten.

Dàt is trouwens ook iets voor Banksy... Toen zijn kunstwerk 'Het meisje met de ballon' voor heel erg veel geld werd verkocht op een kunstveiling, ging het kunstwerk door een ingebouwde papierversnipperaar. Waarschijnlijk een statement over het grote geld voor de kunst van de protestkunstenaar.

De schepper van de mensheid laat zijn creatie echter niet door de papierversnipperaar halen. Hij probeert het te beschermen. Kijk, je moet even terug naar oude verhalen.

In die verhalen gaat het over God die een redder stuurt om zijn eigen schepping te redden van wanhoop, van verdriet, van duisternis en hopeloosheid. Daar blijkt hij ver in te gaan, want deze redder moet de hoogste prijs betalen.

Dit bepaalt uiteindelijk je echte waarde.

Zonet had je er misschien niet eens over nagedacht en was je je niet bewust van je waarde.

En nu weet je het wel...

07

Tot slot: quarantaine kunst van Banksy

In de Coronatijd zit Banksy ook niet stil. In april 2020 deelde hij zijn quarantaine kunst op Instagram. 'M'n vrouw haat het als ik thuiswerk', zo schrijft hij erbij.

dit is het einde

Waardeer je dit artikel?
Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld. Of als aanmoediging. Dank alvast!

Bedrag € -
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karlijn
Karlijn
3 jaren geleden

Ik wilde voor school iets meer opzoeken over Banksy, die ik enorm waardeer om zijn boeiende werken! Toen dit artikel onverwacht omsloeg naar de waarde die ik zelf heb omdat God mij gemaakt heeft, kreeg ik kippenvel. Wat mooi hoe jullie deze boodschap hebben weten te brengen, op een moment dat je het niet verwacht! Ik moest hierop wel een reactie geven! Dit is denk ik wat de mensen nodig hebben anno 2020: een korte,… Lees verder »

Ard-Jan
Ard-Jan
5 jaren geleden

Wat gaaf hoe je dit onder woorden brengt.