Bijbel op het Internet

Blueletterbible.orgWil je aan de slag met de Bijbel, op Internet zijn goede hulpmiddelen te vinden. Nu is niet alles even best, en moet je het soms even weten. Daarom hieronder een aantal van de beste concepten die online te vinden zijn. Allereerst in het Nederlandse taalgebied, daarna de (vaak betere concepten) in het Engelse.

Nederlandstalig:

Er is best het een en ander te vinden, maar het meeste (en kwalitatief in orde) komt bij het NBG zelf vandaan. De verschillende concepten ook op een rijtje. De sites met bijvoorbeeld alleen de statenvertaling zet ik niet in het overzicht. PS: klik op de kleine plaatjes voor leesbare afbeeldingen.

Biblija.netBiblija.net

Biblija.net, site van het Nederlands Bijbelgenootschap met de meest gebruikte vertalingen (waaronder NBV, NBG51, Groot Nieuwsbijbel).Het is onderdeel van de internationale Bijbelbond. Er zijn dus erg veel vertalingen beschikbaar. Als je eenmaal NL kiest als default dan krijg je altijd het Nederlands (en het NBV) als default te zien.

MyBible.nlMyBible.nl MyBible.nl, een gepersonificeerde bijbel online. De mogelijkheden zijn, naast “favorieten” erg beperkt. Ik zou dit concept zien op een hoger niveau zoals (mijn persoonlijke favoriet) de Blueletterbible, zie verderop.
Voederbak.nlVoederbak.nl Voederbak.nl, vertaalaantekeningen bij de Nieuwe Bijbelvertaling. Dit zou op Biblija,net bijgevoegd moeten zijn, naar mijn gevoel. Jammer dat het NBG veel verschillende concepten naast elkaar zet in plaats van een concept goed uitwerken.
 Lutherse Bijbel (scan Romeinen 1)Bijbelsdigitaal.nlOp het domein BijbelsDigitaal.nl zijn scans van de complete Bijbel te vinden. Het zijn de eerste Nederlandse vertalingen zoals deDelftse Bijbel (1477), Leuvense Bijbel (1548), Statenvertaling (1637), Lutherse Vertaling (1638) en de Mortierbijbel (1700). Deze site is voor de echte bijbeltijgers die de originele vertalingen eens wil raadplegen.
 voorleesbijbel.nlVoorleesbijbel.nlBij het uitkomen van de Nieuwe Bijbelvertaling is er een bijbel voorlees marathon geweest waarbij de hele Bijbel wordt voorgelezen. Dat kan je allemaal als mp3 downloaden vanaf de site VoorleesBijbel.nl. Ik maak zeer regelmatig gebruik hiervan (iPod in de auto) waarbij ik de Bijbel niet zelf lees maar me laat voorlezen. Een leuke en vernieuwende ervaring.

godopjeipod.nlGodopjeipod.nl

Uit dezelfde stal als voorleesbijbel.nl is de jongerensite GodopjeiPod.nl. De site bestaat uit een PodCast voor dagelijks een gesproken bijbeltekst. Verder een boel artikelen. Persoonlijk vind ik de site er vreselijk uitzien, maar ik ben dan ook geen jongere meer. ‘k Weet niet of deze site je gaat helpen bij het bestuderen van de Bijbel.

Engelstalig:

Voor de betere concepten moet je eigenlijk toch echt in het Engels werken. Als je het Engels machtig bent kan ik je het volgende zeker aanbevelen:

BlueLetterBible.orgBlueLetterBible.org

Blueletterbible.org, een prachtig en bijzonder rijke website met verschillende bijbelvertalingen (KJV, NIV, etc), Grieks en Hebreeuws, Commentaren, studietools bij het bestuderen van de Bijbel. Deze site is mijn nummer één! Als je geen Online Bijbel als programma op je computer hebt, is dit een goede plek om je Bijbel te bestuderen.

YouVersion.comYouVersion.com

YouVersion (beta), een site die veel weg heeft van MyBible.nl van het NBG. Leuke van deze site is dat je een personal inlog krijgt met een eigen online studie omgeving voor aantekeningen, een community en je eigen “journal” omgeving om je ontdekkingen bij te houden. Ziet er keurig uit. En veel verschillende vertalingen beschikbaar! Is ook voor iPhone beschikbaar.

BibleGateway.comBibleGateway.com

BibleGateway.com, een bekende site die vooral een echte online bijbel is met veel verschillende vertalingen en talen. Extra commentaren en studietools. Maar het zit gewoon niet goed in elkaar. Een jaren 90 site waarvan de inhoud prima is, maar de navigatie jammerlijk achterloopt.

esvstudybible.org (1)ESVStudyBible.org

ESVStudyBible.org is de online versie van de ESV Study Bible. Als je de Bijbel koopt, dan krijg je een code om onbeperkt alle content te raadplegen. Zonder deze code kan je je ook registeren en heb je een mooie plek om allerlei extra achtergrond informatie te krijgen bij Bijbelgedeelten. Meer info op deze review, samen met meer screenshots.

Nog te bekijken:

eBible.com, Online Bible Search & Bible Study community. Wie heeft er nog meer suggesties? Het is niet de bedoeling om een lijst met alle concepten aan te leveren, maar vooral een lijst met prima hulpmiddelen die online te vinden zijn. Het zou mooi zijn om een concept als de Blueletterbible in het Nederlands beschikbaar te krijgen. Ik zou zeggen: meer web 2.0, meer gepersonifieerde omgevingen creëren, waarmee je je eigen omgevingen kan maken (zoals YouVersion.com) en concepten die gelinkt zijn aan socials networks (Facebook, Hyves, etc.). Maar goed, eerst maar eens verder rondkijken en goed luisteren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Romy
Romy
3 jaren geleden

Helaas is er een nieuwe site van het bijbelsgenootschap om de Bijbel te lezen en ondersteunen ze Biblija.net niet meer. Daar zijn geen Nederlandse Bijbels meer te vinden. Nu is er debijbel.nl, die minder makkelijk toegankelijk is. Ook moet je voor bepaalde Bijbelvertalingen inloggen, iets wat met Biblija.net niet hoefde. Even een Bijbeltekst opzoeken was met Biblija.net makkelijker en kon je eenvoudig de tekst in verschillende vertalingen naast elkaar zien, ook buitenlandse vertalingen. Bovendien is… Lees verder »