Alles is spiritueel

Er is meer in het leven dan alleen de dingen die je kunt zien...

scroll naar beneden

01

Wat is spiritualiteit?

Vaak wordt er gezegd dat mensen alleen maar goed hun verstand moeten gebruiken en dat dan automatisch de behoefte aan religie en spiritualiteit verdwijnt. Maar is dat wel zo? Is spiritualiteit alleen voor de gebieden die we niet begrijpen? Iets voor de ziel bijvoorbeeld, ook al begrijpen we niet precies wat de ziel is.

schilderijen vaticaans museum
Kunst is een gebied dat vaak logica overstijgd en raakt aan het spirituele. Dit is de Pinacoteca Art Gallery in het Vaticaan museum.

Van Dale geeft als definitie van spiritueel:

spi·ri·tu·eel (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

  1. de geest, het niet-stoffelijke betreffend
  2. (van personen) openstaand voor alles wat met religie en metafysica te maken heeft

In deze definitie is spiritueel het tegenovergestelde van concreetmateriaal of fysiek. Het is een stuk van het leven dat soms wat meer aandacht nodig heeft. Als alles wat er is slechts spul is, dingen zijn, iets dat je kunt aanraken, dan is het leven misschien best wel leeg.

Er is een stuk in het leven dat je dan niet kunt aanraken, maar ook een erg reële realiteit is. Ook hier ligt een behoefte aan vervulling en aandacht. Laat ik je meenemen in een stukje spiritualiteit.

02

Alles is spiritueel

Wist je dat er in de oude Hebreeuwse taal geen woord voor spiritueel bestaat? Hebreeuws is de taal van de eerste driekwart van de Bijbel, wat we het Oude Testament noemen. Dat is de Bijbel is die door Jezus werd gebruikt.

Vraagtekens

Je kunt het woord spiritueel of geestelijk opzoeken in elk boek van het Oude Testament, van het eerste boek Genesis tot het laatste boek Maleachi, je zult het daar niet kunnen vinden. Daar is een eenvoudige reden voor: in het oude Hebreeuwse wereldbeeld is al het leven spiritueel.

03

Spiritualiteit in oude culturen

In oude culturen is veel spiritualiteit terug te vinden. Dat is vaak buiten de context van het redelijke of van iets dat kan worden bewezen.

Het doel van het spirituele segment in het leven van deze oude culturen was niet om maar voorbereid te zijn voor het hiernamaals of om te ontsnappen aan deze gevallen en zondige wereld.

Grass dance
Een aantal 'grass-dancers' tijdens de National PowWow evenement in Indiana, USA.

Wat je kunt leren van de oude, inheemse religies is dat niemand het land kan bezitten en dat er slechts één Geest is. De aarde en al haar bewoners behoren toe aan de Schepper die alles heeft gemaakt. Wij hebben een heilige roeping om in harmonie met elkaar en met de schepping te leven. Dit creëren van harmonie is een centraal idee in de meeste oude, inheemse godsdiensten.

Indian Raindance

Elizabeth Roberts en Elias Amidon schreven in hun boek 'Earth Prayers' over deze inheemse religies:

'Ze maken duidelijk dat wij mensen hier niet gewoon maar passanten zijn die wachten op een kaartje naar een andere plek. De aarde zelf is Christos, is Boeddha, is Allah, is Gaia.'

Dat klinkt verrassend hetzelfde als wat Jezus leerde: de hemel is hier en nu, de hemel is in ons (Lukas 17:21).

04

Bezield door de goddelijke geest

Zullen we tussendoor een conclusie trekken? Alles is spiritueel en daarom doet alles er ook toe.

Niet alleen die dingen die van oudsher spiritueel zijn genoemd doen er toe, maar ook al die dingen die vaak als doodgewoon worden gezien. Als je je idee over alles wat er is verandert, ook je idee over jezelf en alles wat met jou te maken heeft, dan opent zich opeens een hele nieuwe dimensie. Dan is opeens niets meer onbelangrijk.

stof weggeblazen

Pneumatikos

Zoals eerder aangegeven, je kunt het woord spiritueel of geestelijk niet in het Oude Testament vinden. Maar ook in het Nieuwe Testament kom je het bijna niet tegen. En als het wordt gebruikt, dan gaat het niet om iets als esoterisch, immaterieel, buitenaards, raadselachtig, mysterieus of mystieke ervaringen met God.

Het betekent meer iets als 'bezield door de Geest van God'. Ken je het woord pneumatisch? Dat is waar dit woord mee verwant is. Er zit een kracht in ons, dat ons elke dag drijft of die dingen te doen die we moeten doen. En we zijn ervoor geroepen om dat hier, op aarde, te doen.

Verrassend genoeg heeft dat spirituele niets te maken met het verschil tussen materieel en immaterieel.

05

God is overal

Wellicht heb je, net als ik, regelmatig de vraag gesteld waar God nu eigenlijk is. Als je die vraag al zou kunnen beantwoorden, dan moet het wel dit zijn: hij is overal. God is niet losgekoppeld van onze realiteit. Er kan dan ook geen plek zijn waar hij dan niet is. Je kunt niet niet in Gods realiteit zijn.

Leeg land

Dit idee zorgt nogal eens voor meer vragen dan antwoorden, want waar is God dan als er vreselijke dingen gebeuren? In een oud gedicht uit de Bijbel, Psalm 139, schrijft de dichter dat hij niet kan ontsnappen aan God. Hij kan geen plek bedenken waar hij zich zou moeten verstoppen, als hij zou willen. Geen plek die te ver weg zou zijn voor de schepper.

Om er een schepje bovenop te doen, zelfs als je zou neerdalen naar de hel, dan nog zou je merken dat God bij je is. In deze visie is de vraag niet of er lijden kan bestaan als God er is. In deze visie is God er, zelfs in het lijden. Al blijft het een groot mysterie.

Òf God is overal en in alles. Òf God is nergens en in niets.

06

God is bij je

Ben je ooit in de kerk geweest en de priester de gemeenschap begroette met 'De Heer zij met u'. De mensen antwoorden dan 'En met uw geest.' Op zich is het niet een gekke gedachte om te denken dat God in een kerk of andere heilige ruimte is, in de rituelen, in de liederen die gezongen worden, in de gebeden, de kaarsen, de bellen en de zegeningen.

Vergis je niet hoor, God is niet alleen daar. God is overal. Hij reist mee. En als je ergens aankomt, blijkt het goddelijke er allang te zijn. Hij is er als je alleen bent en hij is er wanneer je andere mensen ontmoet. Hij is in mensen die op je lijken en hij is in mensen die heel anders zijn dan jij, mensen met andere levens en andere ideeën .

licht in de duisternis

De oude geschriften zeggen dat wij geschapen zijn naar het beeld van God. De oude geschriften zeggen ook dat God overal is.

De Joodse Rabbi Jezus heeft heel wat tijd besteed aan het afbreken van het idee dat God wel hier is maar niet daar. Hij werd gezien, oh oh, als vriend van zondaren. Tegelijkertijd zei hij dat hij de door God-gestuurde-redder was.

Jezus durfde God overal te zien, ook in zondaren, in vijanden, in mislukkelingen en in outsiders.

07

Anders kijken

Hoe kijk jij eigenlijk naar het leven? Is alles God? Is God in alles? Is er helemaal geen God? Of is er een duidelijk scheiding tussen geestelijk en materieel?

En... wat verandert er voor jou als alles in het leven spiritueel is?

dit is het einde

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerben
Gerben
1 jaar geleden

Mooie website, stay safe!

ML
ML
5 jaren geleden

Hij wilde geen robots schapen, maar mensen die uit eigen vrije wil hebben zouden liefhebben.

Hans
Hans
5 jaren geleden

In jouw verhaal gaat de uitspraak “God is overal” (wat ik ook geloof) nogal achteloos over in “God is in alles”, wat me doet denken aan “alles is goddelijk” – het mantra van de diverse NewAgefantasieën, waar ik niet veel mee heb. Je gebruikt ook één keer de uitdrukking “het goddelijke” i.p.v. God. Het mag duidelijk zijn dat in de Bijbel God een persoon is, ja meer dan dat en niet een soort energie of… Lees verder »

j.v.Wezel
j.v.Wezel
5 jaren geleden

Ik kan niet meer geloven in een lief hebbende god die er een hel op na houwd ,hij heeft ons zelf zo geschapen en
als het dan fout gaat is het onze schuld. Hij heeft zelf de duivel op ons afgestuurd in het paradijs in de vorm van
een slang terwijl hij wist dat het fout zou aflopen.
Hij wist toch wat van zijn schepsels te verwachten was..