Jezus zonder armen

Jezus zonder armen

2 min leestijd

Jezus zonder armen. Hoe ziet dat eruit? Ik ben een plaatjesdenker. En als ik “Jesus without the poor” vertaal met “Jezus zonder armen” dan krijgt deze uitdrukking opeens een plaatje waar de tranen van in mijn ogen schieten. Paus Fransiscus zei laatst dat het een grote verleiding is voor christenen: wel mèt Jezus willen zijn maar zonder de armen en mensen uit de marge van onze maatschappij.

Jezus zonder armen

Eigenlijk kan het niet. Het kan niet. Je kan niet God volgen en gewoon verblijven in je eigen comfortabele leventje. Eerlijk gezegd is het de vraag wie je daadwerkelijk volgt als je niet je armen opent voor de armen, vluchtelingen, het uitschot. Het was zelfs bij goddelijk wetgeving vastgelegd dat vrijgevigheid een vereiste was:

“Armen zullen er altijd zijn bij u. Daarom druk ik u op het hart om vrijgevig te zijn tegenover iedereen in uw land die in armoede leeft of er slecht aan toe is.” (Deuteronomium 15:11 NBV)

Ja, armen zullen er altijd zijn. Dat was ook wat Jezus tegen zijn leerlingen zei (Matt 26:11). Zei hij trouwens ook niet dat het goede wat je doet voor de armen je voor hem doet?

“Ik verzeker jullie:alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.” (Mattheus 25:40 NBV)

Het kan niet zo zijn dat we het als gelovigen maar fijn samen hebben, terwijl onze Heer, ons voorbeeld, onze inspiratie, er werkelijk alles aan gelegen was om mensen uit de marge te halen. Om met mensen te zijn die in de ogen van de mensen niet klopten, niet bestonden, er niet bij hoorden, bastaarden en vreemdelingen.

Veel kerken vinden hun opdracht hier weer in terug: om te zijn als Jezus. Om de armen van Jezus te zijn die de wereld vol mislukkelingen, onechte kinderen, verstokte verslaafden, chronische schuldenmakers, en domme pech-hoofden van harte in de armen te sluiten. Nodig ze uit aan je tafel. Maak ze onderdeel van de gemeenschap. Want zo wordt het koninkrijk van God zichtbaar.

Maar het kan niet zo zijn dat het slechts alleen iets is voor de kerkelijke instituten. Hoort het niet bij het volgen van Jezus voor iedere christen? Niet alleen maar denken aan jezelf, maar ook aan het belang van de ander.

Een kerk die niet zorgt voor de armen heeft de armen Jezus geamputeerd. Dat niet alleen. Want als we de armen niet omarmen, dan zijn we vergeten dat we juist in hen Jezus ontmoeten. En zullen de armen om ons heen slechts onze eigen armen blijken te zijn.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -