TARDIS in space

Jezus, de TARDIS en het gebed om Gods wil

5 min leestijd

Een mijmering over een boek dat ik ooit ga schrijven, de TARDIS, het vertellen van prachtige verhalen, de werkelijkheid die Jezus ons wilde laten zien en een wereld die er echt anders uit moet zien.

Dit geheimpje mag je niet verder vertellen hoor, maar ik ben een poos terug begonnen aan het schrijven van een sciencefiction boek. Iets minder lang geleden ben ik er weer mee gestopt. Voor nu in ieder geval. Het verhaal kreeg ik niet meer stil in mijn hoofd. Continue was ik bezig met het construeren van verhaallijnen, probeerde ik de karakters beter te begrijpen. Blijkbaar moet ik nog een modus vinden om dat proces te beheersen. Een soort aan/uit switch. Maar het rond dwalen in de verhalen van dichtbij en ver weg, van gewone en bijzonder ongewone mensen en wezens vind ik fantastisch.

Het leven duiden

Verhalen vertellen en het luisteren ernaar is een bezigheid die de mensheid tot de opkomst van radio en televisie als meest favoriete bezigheid heeft gehad. Het is een manier om de grootse dingen van het leven te duiden. Om ze misschien hanteerbaar te maken. Om je te verbinden met je eigen verleden en het verleden van lang daarvoor. Hoe moest je duidelijk maken wat je meemaakte als je op grote avonturen was geweest? Hoe moest je overdragen wat er allemaal gebeurde in tijden van oorlog en rampen?

Soms zijn de verhalen wat overdreven. Je weet dat de verhalen van de bejaarde schipper een beetje over-de-top zijn. Maar ze zijn zeker ook vermakelijk. En ergens laten juiste deze verhalen je ook verlangen naar verre oorden met vreemde gewoonten. Want wat is nu het deel dat over-de-top is in de verhalen, en wat is waar?

In Europa

Geert Mak vertelt verhalen op een prachtige manier in zijn boek “In Europa” van een aantal jaren terug. De grote geschiedenis van Europa brengt hij terug aan de hand van één iemand of één situatie die het hele plaatje in één weet te vatten. Je kan niet alles vertellen, maar je kan met een verhaal alle spanning, alle chaos, alle schoonheid of alle verbazing proberen te vatten.

Maar het verhaal is niet alles wat er gebeurde. Daar zijn verhalen ook niet voor bedoeld. Verhalen zijn niet bedoeld om volledig te zijn. Daar heb je een catalogus of een kroniek voor. Verhalen zijn om een glimp te geven van een andere werkelijkheid. Of het nu een andere tijd, een andere cultuur of een hele andere beschaving is.

Jezus en zijn TARDIS

Jezus vertelde ook verhalen als hij een glimp wilde meegeven van een werkelijkheid die we niet kennen en niet hebben meegemaakt. Nu is de tijd waarin hij leefde al een lastige om voor te stellen, laat staan de wereld waar hij zei vandaan te komen. Daarom vertelde hij verhalen. Om ons een beetje een voorstelling te geven van een werkelijkheid waar we ons geen voorstelling van kunnen maken. Alsof hij een ontdekkingsreiziger was die terugkeerde uit een nog onontdekte cultuur met kleurrijke mensen en vol vreemde gewoonten. Alsof hij een tijdreiziger is die reisde in zijn eigen TARDIS en kwam van een planeet hier ver vandaan. Hoe vertel je over die andere werkelijkheid waar je je geen voorstelling van kunt maken?

Hij begint dichtbij met vertellen van verhalen die je wel kunt begrijpen. Hij vertelt over een andere werkelijkheid die hij koninkrijk van God noemt. Maar hoe moet je dat nu duidelijk maken? Hij begint verhalen te vertellen van situaties die iedereen kent. Over een koopman, een herder, een landbouwer, een huisvrouw… En steeds zegt hij “dat koninkrijk van God… dat lijkt op…” Alsof hij zegt: “ik vind het lastig om het allemaal duidelijk te maken, je KUNT het gewoon nog niet begrijpen, het is echt anders, anders dan alles wat je kent. Maar we kunnen het proberen om ons er iets bij voor te stellen…” En dan vertelt hij zijn verhalen. Zo groeit een verlangen naar een wereld die de onze niet is maar waarvan het zo tof zou zijn als het wel onze wereld zou zijn.

Jezus’ wereld, maar dan hier

“Nou”, zei Jezus er ook nog bij… “Nu we toch bezig zijn: als je gaat bidden, bidt dan dat Gods wil op aarde gebeurt zoals het in de hemel gebeurt. Want je hoeft niet te blijven dromen van een beter land ver hier vandaan. Want het is de bedoeling dat die wereld hier vorm gaat krijgen. Niet in een werkelijkheid die de onze niet is, maar juist WEL in onze werkelijkheid.”

“O ja, heb ik je wel eens het verhaal verteld over die vreemdeling? Prachtig verhaal van iemand die onderweg was en in een benarde positie terecht kwam. Hij werd overvallen, uitgekleed (letterlijk en figuurlijk). En niemand die hem wilde helpen. Zelfs de keurige mensen uit kerk en politiek lieten hem liggen. Ze negeerden bewust wat ze wel zagen. Met zo’n blik “ik zie het niet, ik zie het niet… niets aan de hand, snel doorlopen…”, maar ondertussen…  Toen kwam er zo’n Syriër langs. Een gelukszoeker. Die ging wel helpen. Stel je voor, dat is toch de omgekeerde wereld?”

Mag het mijn wereld worden?

Misschien is die wereld van Jezus toch echt anders dan de mijne. Maar het moet toch kunnen? Van de prachtige verhalen ga je dromen. En eigenlijk meer dan dromen alleen. Je gaat geloven dat het echt allemaal anders kan. En dat het daarom ook allemaal anders moet.

Laat hier op aarde maar gebeuren zoals alles in de hemel gebeurt.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
roger lacquet
roger lacquet
7 jaren geleden

Uw wil geschiedde op aarde zoals in de hemel is het grondgebed waar Jezus altijd om bad tot de Vader , en zo zal het geschiedde dat is duidelijk.

Marc Volgers
Marc Volgers
9 jaren geleden

Ik hoop dat ie er ooit komt, je SF boek! Ben benieuwd naar de glimp die jij er mee wil geven.