Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Wat als het net even anders was gelopen

4 mei 2015

Wat ik me vaak heb afgevraagd is of de soldaten die vochten voor onze vrijheid een keuze hadden om te gaan. En zo ja, wat ze in vredesnaam bezielde om te gaan. Hoewel de tweede wereldoorlog al even geleden is blijft het voor mij de hoofdreden om te herdenken.

helden tweede wereldoorlog

Toen ik nog op de lagere en middelbare school zat ben ik vaak het Zeeuws Archief ingedoken. Lezend in oude oorlogskrantjes en allerlei verslagen, gefascineerd door die grote oorlog die bepalend is geweest voor mijn vrijheid. Een vrijheid die me toen behoorlijk vanzelfsprekend leek. Maar nu… besef ik dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend was.

Herman van Veen zong jaren geleden al het liedje “Als het net even anders was gegaan“. Stel je inderdaad eens voor… als het net even anders was gegaan.

Aan welke kant van de geschiedenis hadden we gestaan als er geen jongemannen en vrouwen in (of nog voor) de bloei van hun leven bereid waren geweest de consequentie voor lief te nemen om aan flarden te worden geschoten. En waarom? Omdat wij anders niet vrij zouden zijn.

Kanonnenvoer.

Aan flarden geschoten.

Liefdes die nooit werkelijkheid werden.

Nooit vervulde dromen.

Ik vraag me af of ik ooit motivatie zou hebben om mijn leven te geven voor vreemdelingen. Voor mensen en culturen ver hier vandaan. Of ik mijn dromen zou willen opgeven voor de vrijheid van anderen.

En toch, hier ben ik in een leven in een gedroomde vrijheid in een van de mooiste landen van deze aarde… dankzij mensen die alles achterlieten.

Ik ben ze veel dank verschuldigd.

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat als het net even anders was gelopen…

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0