creatief-brein

Liefde voor de zoektocht

2 min leestijd

Een industrieel designer  houdt de les aan haar studenten voor dat ze vooral gepassioneerd zouden moeten zijn voor het probleem of het vraagstuk en niet zozeer voor de mogelijke oplossing (bron).

Probleem zit in de oplossing

Hoe gek het ook klinkt, maar het probleem zit em namelijk in het vinden van je oplossing. Een eureka moment is dan wel leuk als je een probleem aan het oplossen bent, maar als je hier helemaal vol van bent, dan ga je er vanuit dat je het hebt opgelost en dat je weer verder kunt gaan. Dit kan een ellendige uitkomst zijn, die bedrijven zelfs geld kan kosten, omdat je niet de meest optimale oplossing hebt gevonden. Je bent gestopt met nadenken. Je hebt te weinig fantasie gebruikt.

Wees niet te snel tevreden

Er zijn vele mensen nodig die samen zoeken naar allerlei mogelijke oplossingen, in een creatief proces van samenwerken.

Dus wordt gegrepen door het probleem, door de uitdaging, door het vraagstuk. En niet door de oplossing. Het gegrepen worden door het vraagstuk opent ook een heel gebied aan creativiteit. Dus als je zegt ‘ik heb het gevonden’ dan zou je, aldus Suzanne Pellican, weer terug moeten worden gestuurd. Kom maar met meer mogelijke oplossingen. Blijf creatief, wees niet te snel tevreden.

Zoektocht naar God als creatief proces

Hier zie ik de koppeling met de zoektocht naar God toe. Ook daar moet je niet te snel een conclusie trekken, niet te snel beweren dat je het wel weer hebt gevonden. Dat is wel de impuls: je hebt een vraag of probleem en dat wil je zo snel mogelijk fixen. Maar het kan een teleurstelling zijn. Blijf zoeken, blijf kijken, blijf wikken en wegen, blijf bevragen, dat is waar het mij motiveert.

In zekere zin is de zoektocht naar God ook een creatief proces. Natuurlijk is het een uitdaging en een vraagstuk. Maar probeer niet te snel te fixen. Dat maakt alleen maar gemakzuchtig. Wordt een reiziger en een onderzoeker. Wordt een kunstenaar en een wandelaar. Wordt verliefd op het ronddwalen en niet zozeer op het einddoel. En over dat ronddwalen hè, Tolkien schreef het al: niet iedereen die dwaalt is de weg kwijt.

Ik wens je een mooie reis toe!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -