lelijke-eendje

De kracht van woorden en het lelijke eendje

3 min leestijd

Natuurlijk hebben woorden kracht. Als je altijd hebt gehoord dat het toch niets met je wordt, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je geen hoop hebt dat het ook maar iets met je wordt. En als je altijd een lelijke koe bent genoemd, is het maar lastig om jezelf als een schoonheid te zien.

Woorden hebben kracht

Deze zin over ‘woorden hebben kracht’ kom ik ook veel tegen als het gaat om geloof. Zo zou je als christen niet moeten zeggen ‘de griep heerst’, want dan geef je de griep een soort macht en status, dus je zou moeten zeggen ‘Jezus heerst’.

Right.

Leuk taalspelletje, maar een beetje vreemd, vind je ook niet?

Het zijn voor mij tenenkrommende woordspelletjes die door sommigen zeer serieus worden behandeld. Ik ben regelmatig om dit soort dingen op de vingers getikt door zeer serieuze gelovigen. Want, stel je toch eens voor, dat je op deze manier de griep meer kracht geeft, dan zou je nog wel eens langer last kunnen houden van de griep. Nee, de griep heerst niet, zeg dat nooit weer!

Dood en leven

Een wijze koning noemde het zo: ‘Dood en leven zijn in de macht van de tong‘ (1). Je kan je wel voorstellen dat het bij hem als koning helemaal op ging, want hij kon namelijk besluiten over oorlog en vrede, over iemand zijn leven of dood. Dus zeker, woorden hebben kracht en uitwerking.

Maar om deze bijbeltekst zomaar te pakken als een wetmatigheid, daar krijg je iets raars van. Hoe raar? Nou, bijvoorbeeld dat als je maar vaak genoeg iets zegt, dat het dan wel gaat gebeuren? Dat is gewoon religieuze hocus-pocus en doet weinig onder voor de magie van madam mikmak.

Lelijk eendje

Je krijgt niet iets door het maar vaak te zeggen. En geloof werkt dus ook niet zo dat je het maar vaak genoeg moet zeggen. Ken je het verhaal van het lelijke eendje? Hier heb je de klassieke Disney versie ervan:

Het lelijke eendje kijkt droevig uit over het meertje waar twee prachtige zwanen zwemmen. Wat zou ze graag mooi willen zijn, maar ze is slechts een lelijk eendje. En zo staat ze daar, met verlangen, maar zonder hoop.

Nu kan je tegen het lelijke eendje zeggen dat ze zou moeten gaan geloven dat ze in werkelijkheid helemaal geen eend is, maar een mooie zwaan. Dus als ze gelooft, dan wordt het zo. Een lelijk eendje moet maar vaak genoeg tegen zichzelf zeggen dat ze niet lelijk is, maar een mooie zwaan, en dan zal het wonder vanzelf gaan gebeuren dat het lelijke eendje vanzelf een mooie zwaan wordt?

Nee natuurlijk niet. Onzinnig! Idioot!

Geloof is er niet voor bedoeld om iets magisch te creëren. En tegen het eendje zeggen dat ze maar meer geloof hiervoor moet hebben, dat is totaal geen goede boodschap, maar een idiote opgave.

Wat echt goed nieuws voor het eendje is, is het simpele feit dat ze nooit het eendje was, maar altijd al een zwaan. En dat haar reden voor hoop is: gaan beseffen dat ze altijd al een zwaan was.

Pas op voor deze kraampjes op de religieuze markt

Het is zomaar een les voor alles wat mensen op de religieuze markt je proberen te verkopen onder het bordje ‘evangelie’ of ‘goed nieuws’.

Laat je niet verleiden door ergens ‘maar meer geloof voor te hebben’ omdat er dan iets gaat gebeuren. De kracht van ‘positief denken’ is een leuke afleiding of bezigheid, maar is slechts een holle frase. Dat is geen goed nieuws.

Het goede nieuws moet veel beter zijn, zeker als het gaat om het evangelie.

(1) Spreuken 12 : 18

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Irma
Irma
7 jaren geleden

Gister had ik een helder moment; door vermoeidheid tgv een operatie lukt bidden niet zo goed momenteel. Ik heb nu een steno-versie bedacht:”God, je weet wel wat ik bedoel, dus laat het nu maar gebeuren.”
Klaar.