audioboeken

Zo luister je het beste audioboeken en luisterboeken

4 min leestijd

Omdat ik veel onderweg ben, heb ik ook veel tijd om òf mijn oordopjes in te doen, òf muziek aan te zetten in de auto. Maar het continue gewauwel op de radio werd ik een beetje zat. Mijn alternatief is Spotify, dus mijn eigen keuze muziek. Maar wat ik ook al een poos erg veel doe is luisteren van audioboeken / luisterboeken. Vooral omdat mijn reizen in de auto meestal langer dan een uur zijn, heb ik alle tijd om te luisteren naar mooie boeken. Op welke manier kan je naar audioboeken luisteren? Hier de belangrijkste manieren op een rijtje.

1. Audible

Audible.com is mijn eerste keuze. Het is een merk van het grote Amazon die ook groot is in digitale boeken voor de Kindle. En in principe werkt het ook op dezelfde manier. Hier heb ik een abonnement (van $14,95 per maand) die ervoor zorgt dat ik maandelijks een credit krijg waar ik een boek voor kan kopen. Mijn abonnement zorgt ook dat de prijs van een audioboek ook dramatisch omlaag gaat. De audioboeken die je hebt aangeschaft, blijven ook je eigendom als je het abonnement beëindigt. Nadeel is dat het alleen Engelse boeken zijn, dus als je geen Engels luistert, dan is het geen oplossing voor je.

Audible heeft een uitstekende app voor je mobiel, maar je kan ook je audioboeken in de browser luisteren. Een deel van de audioboeken heeft iets dat Whispersync heet: je kan in je digitale leesboek op je Kindle (of Kindle-app) verder gaan waar je met je audioboek gebleven is en vise-versa. Dan moet je deze wel hebben aangeschaft.

Het eerste boek dat je gaat luisteren is gratis voor je te downloaden. Dus waarom niet even proberen? Bijvoorbeeld de nieuwste van N.T. Wright, ‘The Day the Revolution Began‘, of ‘Finding God in the Waces: How I Lost My Faith and Found It Again Through Science‘ van Mike McHargue (ook wel Science Mike genoemd). PS: als je je aanmeld voor een gratis proefperiode, word ik er ook nog een beetje beter van. Zou superleuk zijn.

2. Storytel

Storytel is een uitstekend Nederlands product die werkt met een abonnement zoals je kent van Spotify: je mag alles luisteren zolang je abonnement bent. Maar als je abonnement is afgelopen, dan heb je ook niets meer tot je beschikking. Groot voordeel van Storytel is dat het de grootste collectie van aan Nederlandstalige audioboeken. Dus als je daar vooral in bent geïnteresseerd, dan is dit een uitstekend product voor een goede prijs van € 9,99 per maand.

Aangezien ik nogal eens wat anders wil luisteren dan alleen verhalen, loop ik wel tegen de beperking van de bibliotheek op. Wil ik het laatste boek van N.T. Wright of Desmond Tutu luisteren, dan zijn deze (nog) niet te vinden in de bibliotheek. Maar goed, zit je vooral in het verhalen en roman-genre, dan kan je hier wel je hart ophalen.

De app van Storytel is uitstekend en beschikbaar voor iPhone en Android. Helaas kan je niet luisteren vanuit je browser.

3. Audioboeken in iTunes

Er zijn ook veel audioboeken te krijgen via iTunes. Ook hier heb je vooral Engelse luisterboeken, maar er is ook wel wat Nederlands te krijgen, al vind ik er niet de nieuwe Nederlandse toptitels. Als het gaat om de Engelse titels, dan vind je daar wel, net als bij Audible, de nieuwste uitgaven zoals het boek van N.T. Wright. Voordeel van iTunes is natuurlijk dat de boeken die je aanschaft, ook gewoon van jou blijven.

Het is trouwens jammer dat een abonnement op Apple Music niet ook de audioboeken bevat. Dat zou voor mij echt de reden zijn om over te stappen van Spotify naar Apple Music, maar dat terzijde.

4. Podcast

Naast de officiële producten zijn er ook Podcasts te vinden die je de inhoud van boeken laten volgen. Hier mis je echter wel het gemak van een goed gevuld catalogus en moet je meer gaan zoeken naar goede titels.

En verder…

Heb jij een andere app of platform die je gebruikt om audioboeken te luisteren, laat het me weten. Of weet jij een plek waar je veel interessante audioboeken vandaan kunt halen (nee, even niet allemaal illegale bronnen hier dumpen), dan help je me ook weer!

3 reacties

 1. Huub op 22-10-2016 om 11:00

  Ben het met je eens: op een smartphone met een wat kleiner scherm is de user experience van http://www.luisterrijk.nl minder optimaal dan op een tablet of pc. Maar je kan wel degelijk zoeken, samples beluisteren en aankopen doen. En we weten het dus we gaan de site van Luisterrijk mobielvriendelijker maken.
  We hebben trouwens ook nog twee zustersites *met hetzelfde aanbod* die iets beter op een smartphone werken: http://www.123luisterboek.nl en http://www.luisterboeken.nl
  Al deze sites hebben overigens een hele goede app voor iOS en Android om je aankopen te downloaden en af te spelen. Deze werkt perfect op een smartphone. In tegenstelling tot Storytel kennen onze apps ook navigatie per hoofdstuk en geen download/opslaglimieten.
  Wat het aanbod betreft: ook Storytel heeft NL titels die niet van boeken zijn (bv colleges, meditatie). In principe (op ca 20 titels na) heeft Luisterrijk niet alleen alles wat Storytel heeft in het Nederlands – maar uiteindelijk toch vele honderden titels meer.

 2. Huub op 12-10-2016 om 20:48

  Disclaimer: ik werk bij Luisterrijk :-)

  • identicon Wouter van der Toorn op 13-10-2016 om 09:16

   Maar als jij toch werkt bij Luisterrijk, mag ik eerlijk zijn? Ik kom op een website die ik niet normaal kan benaderen via mijn mobiel. En oude glorie is geen garantie voor de toekomst. Het zal vast fantastisch zijn geweest in 2008, maar ondertussen zitten we in 2016. Wil luisterrijk de concurrentie aankunnen met Storytel, dan zal er iets voor de gebruiker moeten worden verbeterd. In de eerste plaats de interface en usability. Daar verlies je het echt op. Jammer, je hebt een groot gebruikerspotentieel.
   Verder denk ik dat het getal van de 2500 nL-talige titels van een voetnoot moet worden voorzien: ook hier zijn niet de toptitels te vinden en een behoorlijk aantal van de titels is niet van een boeken.Laat een reactie achter