Gary Jules

Wat raakt jou?

2 min leestijd

Een mistige zonsopgang, een melancholisch liedje, een emotionele film, een boek dat je tot tranen roert, het schilderij ‘De Schreeuw’ van kunstenaar Edvard Munch, de geboorte van een baby, een goede uitslag van een medisch onderzoek, het definitieve afscheid van een geliefde, een gastvrij ontvangst, een mooi glas wiskey in goed gezelschap, een ongewenste eenzame avond, het binnenlopen in een grote kerk waar het kaarslicht brandt, een prachtige concert, de eerste tien minuten van de film UP… Er zijn zoveel dingen die je inspireren of raken.

https://www.youtube.com/watch?v=4N3N1MlvVc4

Het liedje van Gary Jules, Mad World, wordt wel gezien als het meest emotionele liedje ooit. Of het zo voor jou is, daar kan je weer niet zoveel op zeggen, omdat het allemaal erg persoonlijk is. Maar mij raakt het, het droefgeestige liedje dat gaat over de wereld die helemaal is dolgedraaid. Ik kan er ook droefgeestig van worden, ook even meewarig naar deze gekke wereld door kijken.

All around me are familiar faces
Worn out places, worn out faces
Bright and early for their daily races
Going nowhere, going nowhere
Their tears are filling up their glasses
No expression, no expression
Hide my head, I want to drown my sorrow
No tomorrow, no tomorrow

Maar als iets me raakt is het de leegte, de wereld die doordraait terwijl het doldraait, de wereld waar geen hoop is voor morgen, waar geen hoop is dat de dingen worden rechtgezet.

And I find it kinda funny, I find it kinda sad
The dreams in which I’m dying are the best I’ve ever had
I find it hard to tell you, I find it hard to take
When people run in circles it’s a very very
Mad world, mad world
Enlarge your world
Mad world

En welke droom vind jij de mooiste? Die waarin je dood gaat en het leven verlaat omdat alles hier maar in zijn eigen rondjes blijft draaien, deze gekke wereld? Er zijn zoveel mensen die het nog niet eens zo’n boze droom vinden.

Daarom zoek ik naar wat anderen op de been houdt, wat anderen inspireert of raakt. Is dat een levensgebeurtenis, is het kunst, natuur, een verhaal, een film, muziek, sfeer, fantasie?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark
Mark
7 jaren geleden
Conny
Conny
7 jaren geleden

Ik ben ervan overtuigd dat zolang er mensen zijn die zich in blijven zetten voor anderen en zolang je in staat bent die uitgestoken hand te grijpen de wereld nog niet verloren is.