vraag

Een paar vragen aan gelovigen

2 min leestijd

vraag

En dan bedoel ik… welke gelovige dan ook. Of je jezelf een atheïst of agnost noemt, christen of ietsist. Uiteindelijk is iedereen wel van iets overtuigd of heeft een conclusie getrokken.

  1. Heb je je gezonde verstand gebruikt bij de overtuiging die je hebt?
    Geloven is niet een domme bezigheid, tegengesteld aan verstand en logica. Het verstand is beperkt, kennis heeft zijn grenzen. Maar schakel het gezonde denken niet uit. Aan de andere kant, wees niet te arrogant in welke overtuiging je hebt.
  2. Bestaat er meer voor je als je verstand in je overtuiging?
    Er is zoiets als waarheid. Maar dat is een heel groot thema. Wie weet wat waar is? God is een geheim… Maar dat geheim is niet alleen maar onbereikbaar.

De mens heeft zowel verstand als gevoel. Een mens heeft behoeftes en verlangens. De mens is geen machine, supercomputer, alleen maar logica.

Een stappenplan?

Wil je op zoek naar God, naar waarheid? Hier wat suggesties:

  1. Onderken dat je gewoon een mens bent. En besluit dat als God bestaat je hem wilt leren kennen.
  2. Stel deze (als hij dan bestaat) God gewoon een simpele vraag om zich bekend te maken. God zal hierin initiatief moeten nemen. Dat lijkt me logisch, want als God er dan is, dan is zijn verhouding tot de mens in ieder geval dat Hij onafhankelijk is van wat mensen van Hem vinden.
  3. Onderzoek wat je kunt onderzoeken. Probeer te luisteren met je hart. Maar waar moet je beginnen? Misschien is de Bijbel een goede optie? Voor christenen is het het belangrijkste boek waarin God spreekt. Check bijvoorbeeld startersbijbel.nl of overgeloven.nl.

Reageer

Hoe ben jij aan je overtuiging gekomen?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -