The basic elements of creativity

Meer ideeën voor bloggers

4 min leestijd

The basic elements of creativity

Eerder publiceerde ik als eens wat ideeën voor bloggers (voor zo’n moment als je even klem zit). Hier zijn nog een paar ideeën waar je wellicht je voordeel mee kan doen:

Content en ideeën van anderen

Je hoeft niet altijd je eigen content helemaal te produceren. Maar je kan bestaand materiaal op een goede manier gebruiken of hergebruiken.

 1. Verzamelen van top artikelen. Maak eens een lijstje van de top artikelen op verschillende websites van de afgelopen week of weken. En geef erbij aan wat het maakt dat het in jouw lijst terecht is gekomen.
 2. Vraag om ideeën of suggesties. Soms kan je uit reacties op je blog of via Sociale Media suggesties krijgen voor nieuwe artikelen. Je kan zelf ook actief om deze suggesties vragen. Vrienden kunnen je weer op weg helpen.
 3. Interview iemand. Het is een wellicht andere manier van bloggen en zelf heb ik dit niet echt gedaan. Maar het zit voor mezelf voor dit jaar zeker in de planning. Let op dat je het maakt voor het web, dus geen pagina’s lang artikel, maar wellicht met een aantal korte kernvragen.
 4. Gastbloggers. Heb je altijd alleen geschreven? Waarom zou je geen andere mensen uitnodigen om te helpen met publiceren? Zoek de schrijvers van blogs die jij interessant vindt en nodig de schrijver uit om een gastblog te schrijven. Het mooiste is als je een hele specifieke vraag kan stellen.

Content gebruiken die er al is

Soms hoef je helemaal niet opnieuw te gaan schrijven. Wellicht is er al veel meer beschikbaar maar zou je deze content opnieuw moeten verwerken.

 1. Schrijf een review (stond ook al in het vorige artikel). Het gaat erom dat jij je mening of ervaring op een korte, bondige, heldere manier kan weergeven.
 2. Leg succes uit. Wat is er gelukt in je bedrijf, je persoonlijke leven, je kerk? En wat waren de factoren die erbij belangrijk waren?
 3. Leg mislukking uit. Er is geen grotere leerschool dat de lessen van mislukkingen. Ik hoop dat je de moed hebt om ook je mislukkingen te delen. Zodat anderen van jouw persoonlijke lessen kunnen leren.
 4. Verwijs naar oudere artikelen die je hebt. Loop eens door je eigen blog-archief heen. Nieuwere lezers van je blog hebben dit wellicht nog nooit gelezen. En misschien heb je zelfs ondertussen andere inzichten opgedaan. Dan review je je eigen artikelen. Ook leuk.

Gebruik bekende namen

Niet helemaal natuurlijk, maar je kan aan de hand van verschillende namen of titels gebruik maken om je creatieve ideeën los te maken.

 1. Gebruik een film. Het kan de naam van de film zijn, het thema van de film. Wat heeft je geïnspireerd, of was er een bepaald thema wat je aan het denken heeft gezet. Zo heeft mijn collega Mark de Boer eens een mooi artikel geschreven naar aanleiding van de film Avatar.
 2. Gebruik een TV programma. Hetzelfde kan je doen met een TV programma. Een goed idee dat ik tegenkwam is om de titel mee te nemen. 
 3. Gebruik een boek. Het kan prima aan de hand van een enkele quote. Het is het begin van je draadje om te schrijven. Wat dacht je van de quote die ik gisteren last van N.T. Wright: “Unless you ask this question (“Are you who they say you are?”), your “Jesus” risks disappearing like a hot-air balloon off into the mists of fantasy.” Inspiratie genoeg voor een aantal artikelen.
 4. Gebruik een bekende naam. Een pop-ster, een acteur, een bekende schrijver of spreker, een bekende Nederlander. Dit kan je helpen, zolang deze naam maar logisch is bij je blog.

Zoek inspiratie!

Het mooiste is als je je eigen inspiratie kwijt kan. Daarvoor moet je op zoek naar nieuwe inspiratie. Je moet van je plek komen. In beweging. Ga naar nieuwe plekken, naar nieuwe culturen, andere omgevingen. Ga naar een museum, een concert, een interessante lezing, een conferentie. En vertel jouw verhaal. Een reis is wel een hele goede aanleiding, zoals mijn reis naar India in september 2011.

Reageer

Heb je aanvullingen of opmerkingen? Heel graag!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -