vragen stellen

Antwoord een vraag met een vraag

2 min leestijd

vragen stellen

“Is God goed?” Mooie vraag hè? Of wat dacht je van deze: “Kan God alles?” Hoe ga jij antwoorden? Ik zal je zeggen dat ik als eerste altijd een neiging heb om gewoon te antwoorden. Zo praktisch, duidelijk, feitelijk en zo kort mogelijk. Maar is dit nu de goede aanpak? Even de feiten tegen elkaar zetten en dan vooral maar even het verschil uitvergroten. 

Jezus’ style

Als het gaat over Jezus, het is misschien veiliger Hem niet zomaar een vraag te stellen. Gegarandeerd dat Hij je antwoord met een andere vraag. Er waren er heel wat die hem een hak wilden zetten.,Hem wilde pakken op een of andere antwoord dat net niet goed was (Mark 2:7-8, 11:28-30, 12:23-26).

Als de religieuze leiders Hem een vraag stellen over belasting betalen aan de heidense keizer (Mark 12:13-17) dan stel Jezus allereerst een vraagt: “Waarom stelt u me op de proef?” En daarna laat Hij een muntstuk zien en vraagt: “Van wie is dit een afbeelding?” Na het antwoord wat deze mannen moeten geven (namelijk: “van de keizer“) geeft Jezus een fantastisch antwoord:  “Geef wat van de keizer is aan de keizer, en geef aan God wat God toebehoort“.

Wow, dit is echt slim!

Maak het jouw style

In gesprek met anders denkenden is het gemakkelijk om direct, duidelijk en concreet te antwoorden. Het legt in veel gevallen het gesprek stil. Waarom niet eerst luisteren naar wat ze echt bedoelen. Of waarom ze zoiets vragen. Vragen ze om je uit te testen (dat kan in sommige gevallen). Of zit er een ervaring achter?

Jezus antwoordde zelfs zijn eigen leerlingen met een vraag (Mark 4:38-31, 6:37-38, 7:17-18, 8:4-5). Misschien moeten we in alle situaties maar meer vragen gaan stellen. Of heb ik nu ook al teveel gezegd?

Nu jij!

Zeg, ik ben benieuwd, wat is de beste vraag die jij hebt gehoord? Of die jij zelf graag stelt?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -