preekschets_4

Eenvoudige opzet voor een preek

1 min leestijd

Eenvoudige opzet voor een preek

Hoe ziet de perfecte preek eruit? Ik denk dat je die niet kunt plannen. Mijn ervaring is dat God nogal eens op de voor mij onverwachte (lees ongeplande) momenten aan het werk is. Een preek heeft wel een opbouw nodig. Hier een eenvoudige opzet voor een preek:

1. Opening

De start van je preek zou een goede opstap moeten zijn voor de preek. Het maakt je thema of de vraagstelling duidelijk. Het zou prima de context van je tekst kunnen zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Deze opstarter zou de rode draad door je preek kunnen zijn.

2. Hoofd

Dit is wat mensen nu denken. Het denken dat ‘hervormd’ mag worden door het Woord. Als het in je hoofd al verkeerd gaat, dan vliegt het geloof er net zo hard mee uit de bocht.

3. Hart

Hier gaat het over dat wat God zegt, wat Hij in ons hart wilt planten, hoe Zijn denken is. Gods waarheid is wat echte bevrijding geeft en wat ons zal veranderen.

4. Handen

  • Vertaal de boodschap naar het alledaagse leven
  • Praktische vertaling voor mensen die God al kennen
  • Praktische vertaling voor mensen die God nog niet kennen

5. Afsluiting

Het mooiste is als je nu de cirkel rond kunt maken en weer terug komt bij je opening. Bij het afsluiten van je preek mag de urgentie van de boodschap ook duidelijk worden gemaakt.

Bron: A Powerful-Simple Sermon Outline »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -