Vindolanda tablets

Is er nu wel of geen getuige van Jezus ontdekt?

3 min leestijd

Hoe snel wordt een bericht voor waarheid aangenomen? Nou, heel snel. En internet is niet altijd een platform dat kritisch genoeg is. En ik ga er ook lekker in mee. Zeker als een paar van mijn hooggeachte sociale media vrienden het bericht ook met enthousiasme delen.

Vindolanda tablets

Zo werd het bericht van World News Daily Report “Newly-Found Document Holds Eyewitness Account of Jesus Performing Miracle” veel gedeeld. Vol verwondering en toch wel groot enthousiasme. Want zou het niet echt heel tof zijn dat er een buitenbijbelse bron zou reppen over ene Jezus die een wonder zou verrichten?

Satire

Relevant Magazine (ik ben fan) komt vandaag met een correctie met hun bericht “No, Nobody’s Discovered a New Eyewitness Account Of Jesus’ Miracle‘. Anderen trouwens ook. Maar dit keer verrassend laat. Het is een van de vele correcties die keer op keer moeten worden toegepast. Want dit is zeker niet de eerste.

Nogmaals, een nieuw gerucht is zo snel de wereld in geholpen. Zeker niet als het wel heel erg mooi zou zijn. Vaak is er ook een soort wish-fulfillment of het bevestigen van een visie.

Terug naar het berichtje uit World News Daily Report. Hoe kom je er nu achter of iets wel of niet waar is? Een van de dingen die over het hoofd wordt gezien (ik wist het ook niet) is dat World News Daily Report een satirische website is, net zoiets als speld.nl. Je komt er echter wel snel achter als je de voorpagina even checkt en bekijkt hoe realistisch de berichten zijn (Heroic cop saves baby carried away by helium balloons, Man Threatens To Saw Himself In Half If Scotland Becomes Independent, …)

Te mooi om waar te zijn

Daarbij moet je ook ervan uitgaan dat de gedachte dat iets te-mooi-zou-zijn-om-waar-te-zijn meestal ook te-mooi-is-om-waar-te-zijn. Daarnaast is het goed bij dergelijke berichten te gaan zoeken. Want wie beweert hier wat? In het artikel zou het gaan om ene Italiaanse wetenschapper Ignazio Perrucci. Maar als je op hem googelt, dan moet je concluderen dat hij niet bestaat. In ieder geval niet de befaamde wetenschapper die in het Vaticaan mag snuffelen in mystieke documenten.

De foto wordt gebruikt op Wikipedia in een artikel over Vindolanda tablets. Dat gaat over de oudste handgeschreven tabletten die gevonden zijn in Groot-Brittanië. Dat is dan gelijk wat minder mystiek.

PS: Soms is een simpele Google Images Search al genoeg om de echtheid van iets te kunnen bepalen.

dont believe everything you see on the internet

Moraal

Wat is de moraal van het verhaal? Het is goed om gezond sceptisch en kritisch te blijven bij berichten als deze. Al vaak genoeg is beweerd dat het paradijs is teruggevonden, is de ark van Noach opgegraven, zou de Bijbel het product zijn van één grote samenzwering door de kerk, en ga zo maar door. Of wat te denken van wonderclaims. Motorloze auto’s zouden rijden…

Onderzoekt alles, behoudt het goede. ~ 1 Thessalonicenzen 5 vers 21

Dit mogen we dus weer snel vergeten.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -