simkaarten

Tech nieuws – week 9

2 min leestijd

Iedere week praat ik over het laatste (reli-)tech-nieuws op GNR. Deze week over gehackte simkaarten, kindvriendelijk video’s kijken, Siri in het Nederlands en SOA-testen die je met de smartphone kan uitvoeren.

Gehackte simkaarten

Veel van de simkaarten die in mobiele telefoons worden gebruikt worden gemaakt door het Frans/Nederlandse IT-bedrijf Gemalto.

simkaarten

Er is groot vermoeden dat Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben geprobeerd in te breken, om versleutelingscodes van simkaarten te stelen en mobiele bellers af te luisteren. Er zouden grote hoeveelheden encryptiesleutels gestolen zijn om telefoons af te luisteren, vooral in het Midden-Oosten, Afrika en Afghanistan. Bron: nrc.nl » En moet je nu een andere simkaart? Lees nos.nl »

KinderTube & YouTube komt met Kinder-app

Leuk verhaal uit eigen land, want de website KinderTube is bedacht door twee Eindhovense ondernemers.

kindertube

Niet zonder succes: elke dag worden er meer dan 500.000 kinderfilmpjes op de website bekeken. Bron ed.nl »

Dat kinderen een veilige omgeving nodig hebben is wel duidelijk. Daarom heeft YouTube de app YouTube Kids gelanceerd.

https://www.youtube.com/watch?v=OUmMAAPX6E8

Ouders kunnen hun kroost met een gerust(er) hart alleen laten met het kijken van filmpjes. De app is, helaas, nog niet in Nederland beschikbaar. Bron: iphoned.nl »

Siri komt eindelijk in Nederlands

In de laatste beta versie van de iPhone en iPad software is de Nederlandse versie van Siri aangetroffen.

Voor bezitters hiervan is dat goed nieuws. Want binnenkort kan je dus ook Nederlands praten met de virtuele assistent die je het leven wat gemakkelijker zou moeten maken. En geloof me, het went snel hoor, om tegen je nieuwe assistent te praten. Bekijk meer op iCulture.nl »

Met je telefoon een soa-test doen

Jezelf op hiv testen met je telefoon: makkelijker kan het bijna niet. Onderzoekers van Columbia University in New York hebben een piepklein apparaatje bedacht waarmee dat kan.

Met je telefoon een soa-test doen

Het gaat om een app en een dongle die je aansluit op een telefoon. Met één druppel bloed gaat het apparaat aan de slag en na een kwartier heb je al de uitslag. Net zo accuraat als andere testers, zeggen de onderzoekers.

De Amerikaanse onderzoekers proberen hiermee de verspreiding van aids af te remmen. Hun streven: over tien jaar hiv en aids de wereld uit. Ze richten zich voornamelijk op zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden. “Het is belangrijk dat hiv al tijdens de zwangerschap wordt ontdekt, om te voorkomen dat de baby ook geïnfecteerd raakt”. Bron: nos.nl »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -