artificial-intelligence

Wordt de mens de god of het schoothondje?

2 min leestijd

Technologie-goeroes waarschuwen ons al best wel lang voor het moment dat de technologische ontwikkelingen de mens gaan inhalen. Met name AI (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie). Steve Wozniak (een van de oprichters van het Apple concern) is verbazingwekkend scherp in zijn waarschuwing.

artificial-intelligence

Computers gaan het overnemen van de mensen, daar is geen twijfel over mogelijk“, zegt hij in een recent interview in de Australian Financial Review. Je krijgt zelfs een beetje het gevoel dat hij bang is voor apocalyptische scenarios waarbij computers sneller en sneller worden, zelfdenkend en autonoom handelend en daarbij zelfs de mensheid zou kunnen uitschakelen.

Je zou denken dat het een scenario is uit de een of andere sciencefiction film. Maar denk je even in dat als we apparaten gaan ontwikkelen die voor alles voor ons zorg gaan dragen en ergens komt het idee bovendrijven in zo’n AI dat de mens niet zo efficient is als hij zelf, dat hij de mens dan zou kunnen vervangen. Door zichzelf natuurlijk.

De vraag is of de mens dan de “god” zal zijn in een wereld met mensen en autonome apparaten samen, of dat de mens juist gedegradeerd zal worden tot het huisdier.

De uitdaging in dit alles is dat veel mensen bij deze overdenken van scenarios al snel afhaken. Want het begint behoorlijk complex te raken. En precies daar zit een deel van het risico: zijn we wel wakker genoeg om in te grijpen als het nodig is? We beschikken al over zelfdenkende drones die in staat zijn mensen van grote afstand uit te schakelen. Deze drones zijn kunnen verschillende levensvormen en mensen van elkaar onderscheiden en op basis van de intelligentie die erin is gestopt autonoom besluiten te nemen. En nee, dit is geen plot beschrijving uit de vorige “The Bourne” film of de volgende “James Bond” film.

De tijd is niet meer zo ver bij ons vandaan dat we in gesprek zijn met ons mobiele apparaat (nu noemen we dat nog een smartphone) en het een vitaal onderdeel wordt van ons leven van alledag. Gemakkelijk zullen we ons geheimen, kennis en keuzes delen met dit apparaat. En zullen we misschien kennis en keuzes overlaten aan een apparaat dat in een fractie van een seconde consequenties van keuzes kan overzien waar we zelf gewoon tijd voor nodig hebben.

De tijd is nabij. Ik ben me bewust dat je deze uitdrukking op meerdere manieren kan interpreteren. Jij mag de consequenties van de verschillende interpretaties calculeren. Of laat je dat toch maar aan AI over?

Bron: afr.com »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -