man achter internet

“Ik ben boos op God”

5 min leestijd

Al enige tijd is Annemieke Bosman een van mijn zeer gewaardeerde collega’s bij ikzoekgod.nl en is een van de drijvende krachten achter de Facebook community van ikzoekgod.nl. Een zeer actieve community waar we gesprekken voeren over God en geloof. Wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen? Ze deelt het hier:

man achter internet

Ik ben boos op God!”. Ik open de mailbox van de Facebookpagina van IkzoekGod.nl en de opmerking spat van mijn scherm. Ik denk wel eens: hoeveel mensen durven dat tegen de dominee of voorganger te zeggen? Een relatief anonieme mail schrijven, breekt harten van mensen open. Daar is de mogelijkheid te zeggen wat je al lang dacht, maar nooit durfde uit te spreken.

Je kent me toch niet

[ba-pullquote align=”right”]Op een ochtend lees ik van hem de volgende mail: “Ik heb naar je advies geluisterd en gisteravond God alles verteld. Voor het eerst is het me gelukt een avond niet te drinken!”[/ba-pullquote]

Ik durf God niet te zeggen wat ik gedaan heb!”. Een man vertrouwd me toe God niet meer onder ogen te durven komen, nadat hij na een heftige gebeurtenis in zijn leven is gaan drinken. “Jou durf ik het wel te belijden. Je kent me toch niet.” De man en ik raken via de mail in gesprek. Eerst “praten” we over de heftige gebeurtenissen in zijn leven. Dan vraag ik hem wie God voor hem is? Een God van woede en toorn? Of ook die liefdevolle Vader die de verloren zoon weer in zijn armen sluit? Op een ochtend lees ik van hem de volgende mail: “Ik heb naar je advies geluisterd en gisteravond God alles verteld. Voor het eerst is het me gelukt een avond niet te drinken!” Dit blijkt de doorbraak te zijn. Een maand later neemt hij afscheid van me op de mail. Hij is weer bezig met werk zoeken, de drank is niet meer nodig, hij is verzoend met God en zijn leven heeft een nieuwe invulling gekregen.

Van online naar de offline wereld

Internetevangelisatie. Sommige mensen denken dat het niet meer is dan Bijbelteksten op facebook of de website zetten. Maar er zit een hele onzichtbare wereld achter ons werk. Mensen die op het beeldscherm misschien niet meer dan een (schuil)naam zijn, maar voor wie de digitale wereld uiteindelijk een opstap wordt om God te zoeken en ook (terug) te vinden. Om van online God zoeken, de stap te maken om ook in het echte leven God toe te laten.

[ba-pullquote align=”right”]Dat is uiteindelijk onze missie: van online naar offline.[/ba-pullquote]

Ons doel is steeds om met mensen in gesprek te raken. Op een korte reactie op Facebook volgt een uitnodiging van ons om ons via de mail of website meer te schrijven. Er volgt een gesprek via de mail. Dan wordt de mogelijkheid geboden om een van onze cursussen te gaan volgen, zoals de “Waarom Jezus? cursus”. Daar wordt het contact al intensiever. Een e-coach is vijf weken lang de persoonlijke vraagbaak van iemand. Na de online-cursus wordt eventueel contact gezocht met een Alpha-cursus of gemeente. En zo brengen we mensen in het dagelijks leven onder in een herberg. Dat is uiteindelijk onze missie: van online naar offline.

Waar is God gebleven?

[ba-pullquote align=”right”]We luisteren, stellen vragen, laten mensen aan het woord. Soms kost het wel een aantal mailtjes, voordat het echte probleem boven water komt.[/ba-pullquote]

We maken bijzondere dingen mee. Ook heftige dingen. “Mijn man is bij me weg gegaan? Wat nu? Waar is God gebleven?” Geen makkelijke vraag. Ook geen makkelijk antwoord. We luisteren, stellen vragen, laten mensen aan het woord. Soms kost het wel een aantal mailtjes, voordat het echte probleem boven water komt. Of de echte vraag. Vaak zit er afwijzing, een verwrongen zelfbeeld, niet kunnen vergeven of een heftige levensgebeurtenis achter.

Ik ben verkracht, ik moest het stilhouden

Op het moment loopt er een prachtig gesprek met een jonge vrouw, die God zou willen voelen in haar leven. En ze doet naar anderen toe als of ze God wel voelt en ervaart. Je wilt tenslotte geen slecht figuur slaan in je gemeente. Maar eigenlijk voelt ze er niets bij. Hoeveel mensen zouden met dezelfde vraag rondlopen en deze niet in de eigen kerk durven stellen? En afgelopen week die indringende vraag: “Ik ben verkracht. Maar toen ik het vertelde in de gemeente, moest ik het stil houden en vergeven. Ik wil niet meer leven. Wat moet ik nu?

Meer dan een bijbeltekstje delen

[ba-pullquote align=”right”] het is niet even een Bijbeltekstje op een site zetten en mensen bidden wel het zondaarsgebed[/ba-pullquote]

Internetevangelisatie. Nee, het is niet even een Bijbeltekstje op een site zetten en mensen bidden wel het zondaarsgebed. Die illusie hebben we niet. Maar een plek bieden waar mensen kunnen komen met hun eerlijke vragen over God. Een open plek. Laagdrempelig. Waar mensen een stap kunnen zetten in hun geloof. Een stap over een drempel. Of zoals iemand die we op weg geholpen hadden een stap te nemen, het zo mooi verwoordde: “God is nu met me aan het werk. Bedankt voor de gebeden en het luisterend oor!” Wat een machtig medium is het internet om mensen te helpen God te vinden!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -