liefde met je hart

Een obsessie voor genezingen?

5 min leestijd

Het is een vast onderdeel van de Alpha cursus: een les over “geneest God vandaag”. Voor veel mensen is het een eerste kennismaking met een bijzonder fenomeen. Toch begint het thema steeds meer te kriebelen. Nou ja, zeg maar, ik krijg er af en toe stevige jeuk, uitslag en galbulten van.

liefde met je hart

Mijn reactie komt vooral door de bijna obsessieve aandacht die het fenomeen “bovennatuurlijke genezingen” krijgt. Mag ik een paar dingen wat meer in perspectief zetten?

Geloof je het zelf?

Ja, ik geloof in wonderen en tekenen. In ieder geval omdat ik het met eigen ogen heb gezien. En omdat we soms dingen in het eigen gezin meemaken.

Zoals dat moment een paar jaar terug dat mijn dochter een maaltijd maakte samen met haar vriendinnetje. Het was een maaltijd bedoeld voor z’n 5-en, maar het werd uiteindelijk iets als een eenpersoonsmaaltijd. Tijd was er niet om nog meer eten te maken, dus ze stond daar wat beteuterd te kijken. “Nou, dan bidden we toch voor een wonderlijke vermenigvuldiging” was onze oplossing. Zo gezegd, zo gedaan. En we aten onze buik rond, de pan was niet leeg. Als ik hieraan terugdenk moet ik nog steeds glimlachen. Want het was ook belangrijk voor onze kids in het groeien in hun vertrouwen op God. En… we hadden het pas achteraf door. Ook dat weet ik me nog goed te herinneren.

Geestelijke kwakzalvers

Maar… soms voel ik me een scepticus vanwege allerlei onzin claims die worden gelegd terwijl een spelletje wordt gespeeld met goedgelovige mensen. Soms worden er duidelijk mindgames gespeeld en zijn geestelijke kwakzalvers aan de slag. Favoriet zijn beenverlengingen en rugpijnen genezen. Ja fijn, lekker controleerbaar hè.

Maar prima, als jij er blij van wordt. Goed als jij ermee wordt geholpen. En dat meen ik eigenlijk nog ook. Dat is ook prima. Daar moet je je niet veroordeeld om voelen.

Ik geniet van de verhalen van mensen die God zien en daardoor wonderen meemaken. Op die momenten ben ik een klein kind die geniet van de dingen die God aan het doen is.

Maar…

Je geneest niet omdat je niet gelooft

Ik ben boos om de veroordeling die mensen hardop durven uitspreken als mensen “maar niet willen genezen.” Van dicht bij zie ik de pijn die mensen ervaren die al ziek zijn en die nog niet een wonder meemaken. Terwijl ze er zo naar verlangen. Maar ook God vertrouwen dat het op zijn moment gaat gebeuren. Ik zie dat ze op God vertrouwen temidden van hun ziekte en hun prognoses. Ze ervaren dat God er altijd is. WAT IS DAAR IN VREDESNAAM NIET GOED AAN??

Soms zou ik de mensen die zoveel wonderclaims roepen wel eens een leven met ongeneselijke ziekte cadeau willen doen als ze daarmee meer in de realiteit van het leven komen te staan. Schei alsjeblieft uit. En gooi die dwaze obsessie weg. Je sloopt levens door je betweterigheid. Je bent een anti-reclame voor Gods koninkrijk.

Laat liefde je enige motivatie zijn.

“Meer doen dan Jezus…” Maar wat dan?

Waarachtig, ik verzeker jullie: wie op mij vertrouwt zal hetzelfde doen als ik, en zelfs meer dan dat, ik ga immers naar de Vader. En wat jullie dan in mijn naam vragen, dat zal ik doen, zodat door de Zoon de grootheid van de Vader zichtbaar wordt. Wanneer je iets in mijn naam vraagt, zal ik het doen. Joh 14:12-14

Deze uitspraak van Jezus over dat we hetzelfde zullen doen als hij (en nog meer dan dat) wordt vaak in verband met genezingswonderen aangehaald. En ik denk dat het op zich kan. Maar het gaat zeker niet solo over genezingen en wonderen. De vraag in deze context is: wat heeft Jezus gedaan? In de hele context gaat het NIET over wonderen en tekenen. Maar het gaat er vooral over

  1. weggaan van Jezus waar de leerlingen niet kunnen volgen (Joh 13:36),
  2. de weg die Jezus is naar de Vader (Joh 14:6),
  3. door Jezus te zien zagen de leerlingen de Vader (Joh 14:9),
  4. het zichtbaar worden van de Vader door de zoon (Joh 14:13)

De volgende keer als je deze tekst citeert denk er dan vooral aan dat het hier gaat over de Vader zichtbaar maken. Jezus deed dat… Je zult meer doen dan dat. Jezus zal de heilige Geest sturen en deze zal vrede brengen.

En… de weg die Jezus als eerst moest afleggen was de weg van vernedering, marteling en dood… “Wie op mij vertrouwt zal hetzelfde doen als ik, en zelfs meer dan dat…”

Voor je allerlei wonderclaims op basis van deze tekst roept, probeer het hele plaatje voor ogen te houden.

Genezing is niet het grootste wonder

Weet je, het lijkt soms wel dat het grootste wonder dat je in je leven kan meemaken een genezingswonder is. Terwijl het wonder dat Jezus deed is dat hij de liefde van de Vader heeft laten zien. Dat hij zich niet liet inpassen in de gevestigde orde. Dat hij niet deed zoals het hoort. Dat hij een weg opende van vrede.

Wel gezond, maar niet beter

Stel je voor: een wereld zonder zieken. Zou mooi zijn, maar als ik me deze wereld vandaag voorstel, dan is het nog steeds een sombere, donkere en depressieve wereld van mensen die niet met elkaar kunnen leven, die elkaar niet verdragen, die elkaar doodwensen, die aan elkaar hangt van egoïsten.

Niet gezond, maar wel volmaakt

Stel je voor: een wereld vol met liefde. Ja, zieken zullen er nog zijn. Maar ze zullen worden verzorgd. Gevangenen zullen een tweede kans krijgen omdat er naast gerechtigheid ook liefde heerst. Armoede zal er niet meer zijn, omdat iedereen die veel heeft zal delen, en mensen die weinig hebben zullen ook tevreden zijn.

Een wereld vol met liefde. Volgens mij is dat de hemel op aarde. Mogen we het daar even bij laten?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Inge
Inge
9 jaren geleden

Beste Wouter, Eigenlijk twijfelde ik even of ik nog wel zou reageren, omdat ik zag dat Martijn ook eigenlijk al heeft verwoord wat ik zou willen zeggen…… “Een obsessie voor genezingen” boven het artikel en dan gaat het als eerste over dat het onderwerp “Geneest God vandaag nog?” in de Alpha cursus voorkomt……daarmee leek er voor mij in eerste instantie even een direct verband te liggen tussen die twee….. Verder volgt er gelukkig juist een… Lees verder »

Jan Willem Docter
Jan Willem Docter
9 jaren geleden

Als vader van een zoon van 17 die een maand geleden na een strijd van bijna 3 jaar aan botkanker overleed kan ik alleen maar “amen” zeggen op deze blog. Wat is er voor hem en voor ons als gezin gebeden, met dank aan de sociale media zelfs wereldwijd. Het mocht, in de zin van genezing, niet baten. Ik geloof in wonderen maar ik geloof ook dat wij die wonderen niet in de hand hebben.… Lees verder »

Martijn Gort
Martijn Gort
9 jaren geleden

Mooie blog Wouter. Ik wil wel even de schijn wegnemen dat wij bij Alpha voor ‘jeuk’ zouden zorgen op dit punt. Volgens mij is de cursus juist evenwichtig over genezing. Persoonlijk heb ik overigens, net zoals jij beschrijft, zowel genezing ervaren als niet-genezen-worden.
Martijn Gort, Alpha Nederland

renskedejonge
renskedejonge
9 jaren geleden

Ja lekker liefdevol afgeven op anderen die tientallen mensen per keer tot de Heer leiden. Goed bezig.