MALALA

Malala over de kracht om te vergeven

2 min leestijd

Malala Yousafzai die zich in Pakistan sterk maakte voor onderwijs voor meisjes, werd tijdens een aanval van de Taliban in oktober 2012 door haar hoofd geschoten. Ze overleefde de aanslag en werd in Groot-Brittannië behandeld. De Talibaan zeiden het op haar te hebben gemunt omdat ze ‘westerse denkbeelden’ uitdraagt: ze sprak zich als 15 jarige uit voor onderwijs aan meisjes.

Malala wist dat ze door haar lobby gevaar liep. Ze herinnert zich dat ze dacht:

“Als hij komt om me te doden, wat zou je dan doen Malala? Ik dacht dat ik dan mijn schoen zou pakken en hem ermee zou slaan. Maar toen dacht ik ‘als je een man slaat met een schoen, ben je niet veel anders dan de Talibaan. Je moet een ander niet met net zoveel wreedheid en hardheid behandelen.’”

Nu moet je weten dat het in haar cultuur zeer vernederend is om een ander te slaan met een schoen.

“Ik haat de Talibaan niet die me neerschoot. Zelfs als ik een pistool in mijn hand zou hebben en hij voor me zou staan, dan nog zou ik hem niet neerschieten. Dit is het mededogen dat ik heb geleerd van Mohammed de profeet van genade, Jezus Christus, Boeddha… En dit is de vergeving die ik heb geleerd van mijn moeder en vader.”

Er is een nieuwe online cursus “vergeven” beschikbaar die je helpt om zelf een pad van vergeving te bewandelen. Schrijf je direct gratis in »

Wat haar toespraak zo bijzonder maakt is dat het mededogen en de vergevingsgezindheid ​die Malala liet zien de wereld een stukje vrijheid gaf na een gruwelijke aanslag. En precies dat gebeurt zo vaak (en je kan het eigenlijk niet kwalijk nemen) na daden van vreselijk onrecht en geweld.

Het verhaal van Malala over vergeving laat zien dat er een kracht is die groter is dan geweld en onrecht. Niet voor niets heeft ze de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen. De jongste ooit.

Leiders van allerlei religies door alle tijden heen hebben de lessen voorgehouden en voorgeleefd van vergeving. Zo zette Jezus Christus de oude regels op zijn kop:

“Jullie hebben gehoord dat gezegd werd:”Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten.” En ik zeg jullie:heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen.” (Matteüs 5 vers 43-45)

Vergeven is niet zwak. Vergeven vraag om moed. Laat Malala je inspireren om te vergeven.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -