Cartoon bootvluchtelingen

Waar zijn we onze menselijkheid verloren?

5 min leestijd

Het moet een vrolijk meisje zijn geweest, met haar donkere ogen waar altijd een twinkeling in zat, en haar fleurige jurkje. Misschien was zij het enige zonnetje in het leven van haar moeder in het afgelopen angstige jaar. Op reis naar het goede leven aan de andere kant van de zee heeft je moeder je mooiste kleren aangetrokken. En je moeder hoopte je te brengen in een beter land zodat jij verder zou kunnen leven zonder angst. En met kansen voor je toekomst… En ik weet je naam niet eens.

Cartoon van Simon Kneebone

Cartoon van Simon Kneebone

Wat gaat er allemaal wel niet mis als er op teveel plekken vol instemming wordt gereageerd als honderden (!) mensen verdrinken in de Middellandse Zee. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat het je niet raakt? Waar zijn we kwijtgeraakt wat ons mens maakt?

Het is wel heftig, maar ach…

In de column van RTL Nieuwslezer Roelof Hemmen spreekt hij met afschuw hierover: “Die harteloosheid maakt me boos, en ik zat er toch al doorheen van de week. Tijdens de uitzending van dinsdag had ik er zó genoeg van.” (bron)

RTL Nieuws zocht ook mensen op die op deze manier reageerden. Een vrouw is (onherkenbaar in beeld) blij dat ze eindelijk eens mag vertellen waarom ze het een goede zaak vinden dat mensen doodgaan: “Het is wel heftig, maar ach… Wij als Nederlanders worden gewoon gediscrimineerd door de overheid… Er zijn er gewoon een hoop die hier komen en krijgen gewoon een huis. Zij krijgen alles en wij moeten maar gewoon op een houtje bijten.

Dood meisje als screensaver

Op sociale media zijn meer reacties (en ik citeer letterlijk):

Voor elke dode neem ik een biertje joepie

We hebben er nog meer die we er heen kunnen sturen

Feestje bam!!!

Ik wilde het net zeggen, scheelt ons weer belasting betalen

Migranten zijn als kakkerlakken

Maar het is niet alleen hier. Columniste Katie Hopkins van de Britse krant The Sun schrijft “Migranten zijn als kakkerlakken. Ze zien er misschien uit als het Ethiopië van Bob Geldof anno 1984, maar ze zijn gebouwd om een nucleaire bom te overleven.

Migranten zijn als kakkerlakken

Waar… komt… dit… allemaal… in… vredesnaam… vandaan…?

We wensten dat ze nooit aan zouden komen

Ik snap dat veel van het politieke beleid rondom vluchtelingen altijd bij-effecten heeft. Ga je meer intensief patrouilleren om vluchtelingen op te pikken, dan zullen vluchtelingen in nog slechtere bootjes de zee op worden gestuurd door mensensmokkelaars. Maar serieus, is dit het grootste probleem? Blijkbaar is de grote kans om te verdrinken tijdens een poging om Europa te bereiken voor de vluchtelingen nog altijd beter dan te blijven waar je bent.

Of deze oplossing: we moeten de grenzen nog dichter doen. Want anders krijgen we een vloed aan vluchtelingen over ons land heen. En dan lopen mensen die er een beetje anders uitzien dan wij in onze straten rond. Ze pikken onze banen en onze huizen in. Dus: dicht met die grenzen.

Misschien wensten we de vluchtelingen dan niet dood… MAAR WE WENSTEN DAT ZE HIER NOOIT AAN ZOUDEN KOMEN en dat komt virtueel wel op hetzelfde neer. Laat ze maar creperen waar wij ze niet zien want dan raakt het ons tenminste niet. We sturen een paar miljoen euro die richting op en we hebben onze plicht weer gedaan.

[ba-box background=”#e7e7e7″ border=”#e37222″ textcolor=”#444444″]Even tussendoor hoor, maar per jaar ontvangt de landbouwsector een miljard euro subsidie. Om onze concurrentie positie in stand te houden. En om landen van buiten ons beloofde land dat Europa heet van onze markten te houden. Het gaat hier aan meer kanten mis![/ba-box]

Geen onmacht, maar onwil

Er is naar mijn bescheiden mening helemaal geen onmacht in Europa en geen onmacht in Nederland. Hooguit hebben we de ballen niet om de keuzes te maken die we als mens moeten maken. De politiek is bang voor de consequenties voor de verkiezingen. Europa heeft geld en vooral middelen zat om mensen te helpen die de ellende proberen te ontvluchten. Aan de gang ermee. En daarna pas praten over de rest.

En die rest gaat dan over het brengen van vrede. Niet zomaar op een manier om nog meer bommen te gooien. Maar misschien om eindelijk eens eerlijke kansen te geven in onze wereld? Eindelijk eens afrekenen met de gedachte dat WIJ beter zijn dan ZIJ, dat WIJ waardevoller zijn dan ZIJ, dat WIJ het goede leven verdienen en ZIJ niet…

Drowning for freedom

In een 3-delige documentaire wordt je meegenomen in het echte probleem. De foto van meisje in haar prachtige jurkje die dood drijft in de Middellandse Zee komt uit deze docu. PAS OP, BEVAT ZEER SCHOKKENDE BEELDEN.

Bekijk ook deel 2 “Trapped and Forgotten” en deel 3 “Escaping Hell“.

Wat kan ik doen?

Het is te eenvoudig om te zeggen dat ik het ook niet meer weet. En enerzijds zou ik daar niet eens mee liegen. Maar we kunnen wel wat doen.

Begin in ieder geval met het tekenen van de petitie van Amnesty International: “SOS Europa: Eerst mensen, dan grenzen“. Daarmee roep je, samen met Amnesty, de Europese leiders op, onder wie premier Rutte, mensenlevens te redden door:

  1. met alle EU-landen gezamenlijk de zoek- en reddingsoperaties op zee uit te breiden;
  2. meer veilige en legale routes naar Europa te bieden voor mensen die op de vlucht zijn voor conflicten en vervolging.

#SOSEurope - SOS Europa: Eerst mensen, dan grenzen

In de volkskrant wordt een verhaal opgetekend over vrijwilligers met maar één doel: in nood geraakte vluchtelingen redden door dan maar zelf rond te varen op de Middellandse Zee met een opgeknapte kotter.

Er is wil en daadkracht nodig van ieder individu. En van de politiek.

Trouwens, de voormalige gevangenis hier in Doetinchem is ondertussen weer helemaal leeg. Alle vluchtelingen zijn door naar een volgende fase (asielzoekerscentrum of teruggestuurd). Er is ruimte zat voor de volgende paar honderd vluchtelingen hier.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Chris
Chris
8 jaren geleden

Goeie artikelen en indrukwekkende documentaires. Mensen die zulke vreselijke reacties plaatsen op Facebook etc zouden eigenlijk vervolgd moeten worden voor misdaden tegen de menselijkheid:…Bij misdrijven tegen de menselijkheid omvat het mede de ruimere rechtsbelangen bescherming tegen discriminatie, de eerbaarheid en lichamelijke integriteit.[bron Wikipedia]

frans
frans
9 jaren geleden

Hoor dat deze mensen ongeveer 10m kwijt zijn om de overtocht te maken, toen ik met werken begon verdiende ik 131fl per mnd. wat denk je hoeveel ik had moeten werken voor 10m€ ,dat is ruim 22 duizend gulden.deze mensen komen in vergelijking met ons economisch gezien niet uit 2015, dus rara? temeer dat 90pct van het mnl. geslacht is. laat ze waar zij vandaan komen met dit giga bedrag hun eigen economie opbouwen ,… Lees verder »