zootopia zootropolis

Disney houdt de wereld een spiegel voor

3 min leestijd

Vaak gaat het op dat films je iets kunnen vertellen van de tijd waarin deze uitkomt. Soms op een verrassende manier. Ik had niet verwacht dat Disney met de laatste animatie film ‘Zootopia’ (in Nederlands uitgebracht als ‘Zootropolis’) zoveel te zeggen heeft tegen de wereld van vreemdelingen, verharding, vervreemding, superioriteit en racisme.

Mijn verwachting voor Zootopia was wel hoog gespannen omdat de waardering voor deze film vanaf het begin hoog is. Ik moest me even heenzetten over het feit dat ik de enige was die zonder kleine kinderen in de bioscoopzaal zat. Geheel onterecht moet ik je zeggen, want veel van de kinderen uit de lagere school leeftijd zullen veel van de verfijnde humor, inclusief verwijzingen naar iconische films als The Godfather, totaal niet begrijpen.

Aan de andere kant kan de film juist ouders en leerkrachten erg helpen bij het gesprek over de huidige maatschappij, over mensen die anders zijn dan jij, over hoe je omgaat met haat en vervreemding, over het wij / zij denken. Naast het thema van het najagen van je dromen, ondanks dat anderen het je afraden of er je zelfs belachelijk om zullen maken, gaat het over het thema van je afzetten tegen de ander (of het je daar juist tegen verzetten). Genoeg om over te praten. Want ontwikkeld de westerse maatschappij zich niet in een maatschappij die bestaat bij de gratie van ongelijkheid in de wereld en in de maatschappij? Een maatschappij met natuurlijke selectie van bovenklasse en anderzijds de mensen die als bijna vanzelfsprekend nooit de kans krijgen. In de film is de rol die de vos Nick Wilde speelt precies dat: een vos staat bekend als sluw en onbetrouwbaar, dus als vanzelfsprekend gaat hij een rol in deze maatschappij spelen.

Trouwens, in Zootopia is ook een maatschappij gegroeid van een soort apartheid, waarbij de grotere dieren als vanzelfsprekend de macht hebben in politiek en politie. Een spiegel naar veel facetten van de huidige maatschappij. Denk alleen maar aan de mannencultuur in de top van veel bedrijven.

Oftewel, deze film is een grote aanrader voor jong en oud. Het zou ook goed zijn als onze politieke leiders de film ook zouden kijken omdat het de dynamiek van de maatschappij goed uittekent. De heren Wilders en Drumpf zouden het ook eens moeten kijken, en leren hoe je bevolkingsgroepen uit elkaar drijft in plaats van met elkaar verbindt.

Enne, een konijntje kan dan wel schattig lijken, maar met onze eerste konijn-agente moet je het maar liever niet aan de stok krijgen.

PS: check hier nog de gespreksvragen die je kan gebruiken om de film te bespreken met kinderen »

Check meer over Zootropolis op de disney website »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -