4 min leestijd

Als ik nu naar de wereld kijkt, dan is het de vraag wat ik zie. Naar welke wereld kijk ik eigenlijk? Een wereld die mediageil is, die van viral naar viral hopt, die iedere dag een verse shot medianicotine nodig heeft om weer verder te gaan met de dag? Een waarin een politicus weer een circus heeft ingericht met zichzelf in het middelpunt? Een waarin een ramp nieuws is maar waarin het goede en mooie dat meestal zijn? Een waarin de show prima kan zijn, maar waarachter een schimmig gebied is waar met groot geld aan touwtjes wordt getrokken en besluiten worden genomen?

gandhi.jpg

Als dat de wereld is waar ik naar kijk, dan krijg ik de neiging om vol schaamte mijn hoofd in mijn armen te verbergen en weg te kijken. Van deze wereld wil ik eigenlijk geen onderdeel zijn, maar besef dat ik er middenin sta. Dagelijks scroll ik door een eindeloze hoeveelheid berichten op Facebook en Twitter, vergaap ik me aan prachtige dingen op Instagram, probeer mijn mailbox bij te houden… En alles moet maar excited zijn en geweldig en prachtig en supertoll! Met breedgrijnzende politici zou je denken dat het allemaal een behoorlijk feest is. Maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Maar wie durft dat eigenlijk toe te geven?

Een andere wereld zien?

Is er een andere manier om naar dezelfde wereld te kijken? Ik zou zo graag de wereld willen zien met gewone medemensen die elkaar begroeten met een welgemeend goedemorgen, een waarin een labeltje alleen wordt gebruikt om iemands unieke plek te onderstrepen, een wereld die niet slaaf is van de eeuwige economische groei, een waarin niet het snelle geld bepalend is. Er zijn zoveel mensen die geven, zonder iets terug te verwachten. Al die mensen die niet met de hype van de media bezig zijn, maar hun tijd, aandacht, zorg en geld investeren in de ander die het minder heeft getroffen. Ze hebben geen grote podia, het nieuws staat er niet met de camera bovenop.

Gandhi (1982)

Deze week keek ik de film Gandhi uit 1982 en ik huilde diep van binnen. Omdat het degelijke en vooruitstrevende Westen niets van de macht wilde inleveren in India. Ze waren te dom, ze zouden het nooit kunnen. Gandhi is in opstand gekomen. Niet met geweld, maar met een geweldige geweldloosheid. Het was niet laf, niet slap, niet angstig. Het was met de moed van helden om niet terug te slaan tegen iemand die je onrecht aandoet. Maar de opstand begon ook bij henzelf. Weg met de verschillende klassen, weg met de onaanraakbaren. Niemand is meer waard dan de ander.

Wat hoop ik op een nieuwe Gandhi die opstaat met de kracht van kwetsbaarheid, de kracht van soberheid en met een diepe overtuiging dat alleen het kwaad alleen effectief bestreden kan worden met geweldloosheid. Naar die wereld wil ik kijken. Een wereld waarin onbekende heiligen hun leven ‘verdoen’ aan het verzorgen van stervenden. Hoe wordt de wereld daar nou beter van? We noemen hen ondertussen heiligen. Denk aan moeder Theresa.

Gewone mensen en ongewone dingen

Noem me een dromer, een zonder realistische blik op onze wereld. Toch waren de helden van Lord of the Rings slechts de weinig belangrijke hobbits. Tijdens hun eenzame reis vraagt Sam zich af of hun verhaal, het niet zelfgekozen lot van het dragen van de ring van het kwaad, überhaupt in een verhaal of lied terecht zou komen. Misschien willen we te graag de grote verhalen vertellen van helden die grootse en fantastische dingen doen, die een publiek hebben die hen aanbidt.

Zijn de echte helden niet veel moeilijker te vinden? Deze verhalen zijn veel mooier om te vertellen en ook veel inspirerender om naar te luisteren. Ze hebben echter geen miljoenen kapitaal voor marketing. Deze heldenverhalen hebben gewone mensen nodig die ongewone dingen willen doen.

Ter inspiratie

Dit is een protest-toespraak van Gandhi uit de met Oscars overladen film Gandhi (1982). Zo kan je dus ook opstaan tegen onrecht.

“I am prepared to die, but there is no cause where I am prepared for to kill.”

Om de moorddadige onlusten tussen Hindoes en Moslims in India te stoppen is Gandhi in hongerstaking gegaan. Om te voorkomen dat Gandhi sterft, stoppen de Moslims als eerste. Uiteindelijk stoppen ook de Hindoes en dan gebeurt dit.

Ook als je de film eerder al eens zag, kijk em nog eens. De film staat trouwens ook op Netflix.

25 reacties

 1. waterlelie op 13-03-2016 om 18:30

  vergetennick
  christenzooi?

  Echt niet. De gelovigen in de bijbel worden Christenen genoemd en dat betekend dat zij de Naam Christus dragen. Welke is: Christus Jezus de gekruisigde en wat meer is de Opgestane Heer.

  En dat is echt geen zooi.!!

  Maar het is : Rust in het hart die elk mens zo nodig heeft. Het geeft orde en Rust in het leven en wat meer is: er is TOEKOMST!!!
  En wel een Volmaakte toekomst.

  Als iemand niet gelooft in de Gekruisigde en wat meer is de Opgestane Heer dan is het pas
  een zooi en wordt de toekomst nog één groter zooi!!

  Ik weet: de ongelovige die in de zooi leeft, zal altijd zeggen dat het Christen zijn een zooi is.

  Ik zou zo zeggen: ga werkelijk eens oprecht kijken naar die OPRECHT gelovige Christenen die weten waar ze over praten.

  Wellicht hang jij een dwaalleer aan. Dat is mogelijk. Dwaalleraren en zij die deze dwaalleraren geloven zullen altijd de Christenen neer sabelen.

  Daarom dit advies: lees zelf de bijbel en ga Het Woord onderzoeken. Vraag om leiding van de H Geest van God en ik verzeker je dat je ogen geopend zullen worden en je zult je verwonderen. 2. vergetennick op 11-03-2016 om 17:20

  Correctie: u denkt dat dat de waarheid is. Feitelijk gezien valt al die zure strenge christenzooi niet als zodanig te verifiëren. Zo wel onderwijs ons/mij. 3. jcm.Oerlemans op 09-03-2016 om 08:36

  NWO…wat een eng verhaal over Moeder Theresa…ik weet niet of dit waar is , maar het klinkt wel erg Rooms Katholiek…..
  Hopelijk is het een broodje Aap verhaal… 4. jcm.Oerlemans op 09-03-2016 om 08:33

  Waterlelie, ze zeggen wel eens; je haalt me de woorden uit de mond,maar hier is het…je verwoord mijn gedachten…helemaal eens met wat je schrijft……
  OP NAAR ZIJN HEERLIJHKHEID!!!!  • vergetennick op 09-03-2016 om 19:44

   Je bent in de war met je eigen mond en wat jij en waterlelie geleerd heeft. Als ik zeg: twee plus twee is vier, weet ik zeker dat jij bij de som het zelfde dacht. Maar om nou te zeggen dat ik de woorden uit je mond steel gaat wat ver.. 5. jcm.Oerlemans op 09-03-2016 om 07:42

  Summer is jcm.Oerlemans 6. Summer op 09-03-2016 om 07:40

  Duidelijk is dat de mens, en de mensheid er niks van bakt…allemaal loos gedoe.
  De Mens is NIET in staat om het Paradijs weer terug te krijgen hier op Aarde, leuk geprobeerd allemaal, maar alles stort steeds weer in als een kaartenhuis.
  Als de Heer het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen de arbeiders.
  Alleen het Koninkrijk dat God gaat bouwen,en waar Hij nu al mee bezig is in de individuele mens die Hem in zijn/haar hart toe laat, zal DAT geven waar de mens naar op zoek is.
  Een nieuwe Hemel en een Nieuwe Aarde waar gerechtigheid wonen zal. De Zonde zal daar niet meer zijn.Geen dood meer geen duivel meer….
  .Vrede en vreugde, en de volheid des Heren zal alles en een ieder vervullen…Saai? nee HEERLIJK!
  Is de Schepping saai, is de Natuur saai…..we kunnen ons niet voorstellen wat God voor Zijn kinderen bereid heeft in Zijn Hemels Koningkrijk ( 1Cor.2:9)

  GOD zal de Eer toekomen om alles wat is ontwricht en wat door de mens kapot gemaakt weer te herstellen.  • Waterlelie op 09-03-2016 om 21:18

   SUmmer: Zo is het precies.

   Gandhi leeft niet meer, moeder Theresa leeft niet meer, en alle mensen die heden leven en humaan zijn en doen, zullen één maal deze aarde moeten verlaten. Het is de mens één maal gegeven om te sterven.
   En dan?
   Ondanks al de humane mensen gaat deze wereld ten onder. Geen mens kan deze wereld/aarde redden van de afgrond.
   Er zal een ingrijpen van Boven uit moeten plaats vinden. Iemand die buiten het aardse Woont.

   Het begin daarvan is reeds aangevangen.
   De Here God, de Schepper, is in de gestalte van de mens(= Christus Jezus de Gekruisigde en wat meer is de Opgestane Heer) 2000 jaar geleden gekomen en heeft allereerst het zonde probleem opgelost,. Een ieder die In Hem gelooft heeft reeds het eeuwige Leven.

   Wat nog zal gebeuren is dat Hij zal Komen en zal neerdalen uit de Hemel om al de gelovigen tot Zich te nemen en vervolgens na een volle tijd(7 jaar) zal Hij met al de Heiligen komen om het Volk Israël op zijn bestemming/plaats te brengen en vervolgens zal er een volle tijd van 1000 jaar aanbreken waar ieder die dan leeft zijn/haar knieën zal buigen voor de Koning der koningen en Heer der Heren, waarna vervolgens een opstand zal komen , maar allen die in opstand zijn gekomen zullen door hemels vuur verslonden worden (openb 20:10)
   Waarna vervolgens er een nieuwe hemel en aarde komt en Het Nieuw Jeruzalem zal hemel en aard verenigen te saam.

   Zie je hoe duidelijk het is dat geen mens in staat is om op aarde vrede en gerechtigheid te brengen…

   Het zal vanuit de Hemel gebeuren. Maar…. zonder geloof in Christus Jezus de Gekruisigde en wat meer is de Opgestane Heer zal de mens geen deel hebben aan het eeuwige leven in de nieuwe hemel en op de nieuwe aarde en In het nieuw Jeruzalem.

   Dus goede mensen: Geloof in Christus Jezus de Gekruisigde en wat meer is de Opgestane Heer. Laat je reinigen door Zijn Bloed. Hij is Het Lam geslacht ook voor de …goeden….. 7. New Word Order op 09-03-2016 om 00:03

  Ghandi kon India alleen “bevrijden” doordat Engeland in de Tweede Wereldoorlog bezig was te vechten. Alle troepen waren daar nodig. Voor de verdediging van Engeland en voor de bevrijding van Europa. Als deze oorlog niet had samengevallen met de acties van Ghandi, had hij de onafhankelijkheid nooit voor elkaar gekregen. India is dus niet door pacifisme bevrijd van de Engelsen, maar omdat die Engelsen tegen de Duitsers vochten. 8. Waterlelie op 07-03-2016 om 21:52

  Tja, waar zit de wereld op te wachten?
  Ook al komt er een nieuwe Gandhi of moeder Theresa, ook dat is ijdelheid der ijdelheden, want…. ook deze zullen sterven en dan….??

  Er is niet één die goed doet, ja niet één. Dus ook moeder Theresa en Ghandi zijn niet goed.
  Hoe ze ook goed deden in onze ogen. Zonder geloof in Christus Jezus de Gekruisigde en Opgestane Heer deden ze het dus niet goed en mensen die zij verzorgden of mooie dingen tegen zeiden, zijn gestorven zonder …Christus Jezus….. En wat is daarvan het gevolg en wat was uiteindelijk de meerwaarde ervan?

  De wereld zit te wachten op de Hemelse KONING!!! Die Recht en Gerechtigheid zal brengen.
  Die de vijand zal sturen naar zijn bestemde plaats en die zal regeren van eeuwigheid tot eeuwigheid.

  En …dit zal geschieden. Ook al komen er nog vele moeder Theresa’s en Gandi’s…. Het zal de wereld /mensheid niet brengen op een hogere level/niveau.

  Het zal UIT de HEMEL!!! moeten komen!

  Ik wacht daarop en intussen doe ik datgene wat mijn hand vindt om te doen..in de wijngaard des Heren!

  Doe maar mee.!!  • GROBBO op 08-03-2016 om 19:42

   “intussen doe ik datgene wat mijn hand vindt om te doen..in de wijngaard des Heren!”

   Ik weet niet precies wat ik hier van moet denken………

   “Doe maar mee.!!”

   Waaraan moet ik mee doen?  • vergetennick op 08-03-2016 om 21:38

   Ik heb het nog niet heel letterlijk in de bijbel gelezen, maar van verschillende mensen die de Grote (die gene die het veschrikkelijk belangrijk vind zich te bemoeien met onze levensstijl maar groot onrecht zoals genocide enzo laat voor wat het is) kennen heb ik vernomen dat Hij een broertje dood heeft aan masturbatie. Dus daar zal ze wel niet op doelen.  • Waterlelie op 08-03-2016 om 22:57

   Barmhartigheid bewijzen bijvoorbeeld aan degenen die je op je weg tegenkomt. Zorg wel dat je Olie en wijn bij de Hand hebt!!
   Het goede Zaad zaaien bijvoorbeeld. Zodat er goede vruchten komen.
   Getuigen van Jezus zijn bijvoorbeeld.
   Als je en gezin hebt, verantwoordelijkheid daarvoor dragen bijvoorbeeld
   Je kinderen bij Jezus brengen bijvoorbeeld.
   In je gemeente of kerk tot steun zijn daar waar steun gevraagd wordt bijvoorbeeld.
   Enz enz.
   Je weet het echt wel!!!! 9. vergetennick op 05-03-2016 om 11:32

  @Wouter

  Adolf Hitler heeft ook wel goede dingen gebracht qua socialisme, zoals kinderbijslag enzo. Sowieso de tweede wereldoorlog heeft de technische vooruitgang een behoorlijke boost gegeven. Jeeeejj nu ben ik weer het zonnetje in huis.  • Birgitta op 06-03-2016 om 14:38

   Ook Napoleon heeft met zijn veldslagen iets positiefs toegevoegd zoals goede wegen, onze achternamen, margarine voor het volk en het in toom houden van de macht van de kerk in de samenleving. Overigens was het niet zozeer Hitler die een zooi maakte van een groot deel van de wereld maar een bepaald gedachtengoed dat toen werd gedeeld door genoeg mensen om het regime naar de top te helpen en dat voor vele jaren macht te geven. Overigens is Hitler wel dood maar het gedachtengoed nog lang niet.  • Birgitta op 06-03-2016 om 14:43

   Vergetennick, dat komt omdat jij vergeten bent nieuwe en schone injectienaalden naar Moeder Theresa te sturen zodat zij die kon gebruiken bij de verzorging van zieken en stervenden waar verder niemand naar omkeek. Ook niet al die mensen die het beter weten. 10. just someone op 04-03-2016 om 22:20

  hoewel ik je niet ken denk ik dat zo’n persoonlijk ‘tegen offensief’ je goed zal doen. :) 11. just someone op 04-03-2016 om 22:16

  Sinds kort volg ik je blog. Je klinkt wat depri. herkenbaar ook wel dat verlangen naar vreedzaamheid nu er zoveel is dat daar niet op lijkt. Mag ik een tip geven? kijk voor een tijdje niet naar al die social media, laat je inspireren door mensen als Ghandhi, door Jezus die alle macht had, maar wars was van populariteit en als eenvoudig mens een medemens van zijn tijdgenoten werd, door mensen dichterbij huis. doe ook iets vanuit je hart in de tijd die je bespaart door geen social media te checken. volg een 40 dagen retraite samen met vele anderen, bid voor de wereld. 12. Webbep op 04-03-2016 om 21:28

  Het gaat om mensen die in alle oprechtheid probeerden de wereld een klein beetje beter of mooier te maken. Het waren mensen allemaal met hun eigen downside net zoals jij en ik die hebben. O en Wouter: Normaal bestaat niet. Normaal is het gemiddelde waar iedereen in meerdere of mindere mate van afwijkt. Jij bent niet normaal, je bent uniek ;-) 13. jcm.Oerlemans op 04-03-2016 om 20:42

  De enige NORMALE mens die ooit op Aarde heeft rondgewandeld was Jezus Christus, ….en jij dus ook, begrijp ik nu :-) :-) 14. Wouter van der Toorn op 04-03-2016 om 20:30

  Gelukkig ben ik normaal, denk ik altijd maar… En jij? :( 15. divine.decay.blog op 03-03-2016 om 20:02

  Mooi voorbeeld inderdaad die Ghandi. En overweldigend ook soms die grote namen in films met oscars enz. Maar juist ook Ghandi en Theresa zochten niet de grote vooraanstaande posities. Dat geeft hoop, want dan kan “de nieuwe Ghandi” dus bij jezelf beginnen.  • vergetennick op 04-03-2016 om 17:46

   Moeder Theresa was helemaal niet zo lief als mensen zeggen. Het was een ouwe tang die zieken en terminale verwaarloosde. (bijvoorbeeld dat een injectienaald voor meerdere mensen werd gebruikt enzo. Zoek het allemaal maar op.  • Wouter van der Toorn op 04-03-2016 om 18:42

   Pfff, ouwe zuurpruim.  • New Word Order op 09-03-2016 om 00:04

   Moeder Theresa gaf patiënten vaak geen pijnstillers, zodat ze “mochten ervaren” hoe Jezus voor hen geleden had. Zo lief was dat mens echt niet.