man-in-de-mist

Geloof eens wat minder met je hoofd

4 min leestijd

Heb je je weleens afgevraagd wat de wereld nu beter wordt van jouw geloof? Eerlijk gezegd ben ik voor mezelf tot de conclusie gekomen dat de wereld soms prima af kan zonder mijn geloof. Waarom? Omdat mijn geloof vaak zich slechts afspeelt in mijn hoofd, in mijn emoties, in mijn hart, in mijn innerlijk, ergens van binnen. Prima natuurlijk hè. Maar de wereld om mij heen heeft er niets aan en is daarmee van nul en generlei betekenis. Behalve voor mezelf.

Geloof als een ‘like’

Op zich past dat innerlijk goed bij geloof dat zich vooral probeert vast te grijpen aan de dingen die we niet kunnen zien, aan een werkelijkheid die er nog niet is, aan een toekomst van ná dit leven.

Als je geloof slechts functioneert als een enthousiast ‘amen’ als reactie op een inspirerende preek zonder dat je besluit om vanaf dat moment een roer om te gooien, dan snap je dat je overtuiging vooral hoort bij een serie fraaie tradities, die echter weinig om het lijf heeft dan de traditie in zichzelf.

Als geloof slechts functioneert als een ‘like’ bij een berichtje plaatsen zonder dat je verder in actie komt, dan snap je dat geloof slechts een symbolische waarde heeft en jezelf goed laat voelen over je betrokkenheid bij de wereld.

facebooklikeshelppoor

Zombie geloof

Zoals het lichaam dood is zonder de ziel, zo is ook geloof zonder daden dood“, aldus apostel Jakobus, de broer van Jezus (1). Geloof mèt daden is volgens Jack bijvoorbeeld een daad van opstand tegen het regime, zoals Rachab, een prostituee uit de stad Jericho, dat deed met het verstoppen van Israelische spionnen.

Jack pakt trouwens ook het voorbeeld van Abraham die bereid was zijn zoon te offeren. Oy, dat is nogal wat, want het was een bizarre opdracht die God gaf. Ik vermoed dat God deze opdracht gaf aan Abraham om hem te laten zien dat hij niet is al die andere goden die gruwelijk waren in hun offervragen, wat een nogal bekend fenomeen was in die tijd. Deze God vraagt geen kinderoffers, en dat laat hij ook zien nadat Abraham op reis is gegaan. Hoe dan ook, Abraham is bereid te doen wat God van hem vraagt, zelfs het doden van zijn zoon. Hij gaat er letterlijk voor op weg. Ik denk: gelukkig maar dat God ingreep. Anders zouden wij nog met de indruk kunnen blijven zitten dat God van je vraagt om je geliefde zoon op te offeren. Nee, dat doet hij dus nou net niet.

Het lijkt me dat er vele lijken rondlopen. Een soort Zombie Apocalyps. Het beweegt wel, het reageert wel, maar het is doods en slaafs. Dat is geloven in het hoofd, zonder dat het invloed heeft op alle keuzes van het dagelijks leven. Op zo’n manier klinkt de oproep toch urgent:

Ontwaak uit uw slaap,
sta op uit de dood,
en Christus zal over u stralen. (2)

Religieuze feestjes

Als het gaat over die offers hè, in de Hebreeuwse Bijbel gaat natuurlijk over het brengen van offers. Maar het gaat ook regelmatig over dat God de offers NIET nodig heeft (3). God wil liefde, geen offers (4). Al die religiositeit is van geen waarde als het leven niet wordt beïnvloed anders dan religieuze feestjes.

Welkom in het leven

Wordt wakker, sta op uit de dood, kom in beweging, ga op weg, doe de deur open en stap naar buiten, laat de wind door je haren waaien, laat je handen maar vies worden, wees niet te bezorgd om je zondagse pakje en ook niet om je vers gepoetste schoenen. In het heiligdom van de Heer is het sinds het moment dat het laatste stukje heiligdom werd geopend (5) allang niet meer kraakschoon. Het is ook niet nodig om te doen of dat wel zo moet.

Van harte welkom in het leven.

Als geloof niet in het hier en nu plaatsvindt, dan is het dood. Als geloof slechts gaat over later, een leven na dit leven, dan is het van geen waarde.

Kom, laat je tot leven wekken!

Op welke manier wordt de wereld beter van jouw geloof? Of kan het net zo goed gemist worden?

 

(1) Jakobus 2:26
(2) Efeze 5:14
(3) Psalm 40
(4) Hosea 6
(5) Toen Jezus stierf werd het laatste heiligdom in de tempel open gescheurd. Het was de heilige plek waar niemand mocht komen. Zo’n plek is er dus niet meer.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mark
mark
7 jaren geleden

God heeft wel kindoffers gevraagd. Hij verharde het hart van de farao zodat hij van heel egypte de eerst geborenen over de kling kon jagen. Tevens om de zonde van David moest een kind sterven

Jolanda Pierik
Jolanda Pierik
7 jaren geleden

zie vorige antwoord