confessions-of-a-secular-jesus-follower

De seculiere volgeling van Jezus

5 min leestijd

Publicist Tom Krattenmaker schrijft veel over religie en heeft net een nieuw boek uitgegeven onder de titel ‘Confessions of a secular Jesus Follower, finding answers in Jesus for those who don’t believe‘. Alleen al met de titel heeft hij mijn aandacht. In zijn blog op auburnseminary.org geeft hij vijf redenen waarom hij een seculiere volgeling is van Jezus. En voor de duidelijkheid, hij noemt zich geen atheïst, maar een seculier of humanist.

1. Geïnspireerd om met de ‘verkeerde’ mensen om te gaan

Jezus ging om met de verkeerde mensen. Hij at samen met mensen die niet bepaald pasten in het perfecte plaatje van een vroom leven. Als je een ander aanraakt die was buitengesloten, of het nu met een handdruk of met een gesprek is, en of het nu een nieuwe vriendschap is of dat je ontdekt wat het is om in een ander z’n schoenen te staan, heeft dat een enorm effect op jou en op de wereld om je heen. Jezus’ manier van leven nodigt je uit om met mensen om te gaan die niet bij ‘jouw groep’ horen zoals moslims, allochtonen en HoLeBi’s.

Als je er zo over nadenkt zou je Jezus zeker niet mogen beperken tot slechts het christelijke cirkeltje, al lijkt dat soms de culturele grens te zijn die is getrokken: Jezus is er alleen voor christenen.

2. Bewust van de zinloosheid van geweld.

Als je onze wereld bekijkt door de Jezus-lens dan zie je dat geweld niet de oplossing biedt wat het wel belooft. Geweld geeft nooit een blijvende oplossing. Jezus liet grote wijsheid zien die we vandaag nog steeds goed kunnen gebruiken. Kijk naar het verhaal waarin Jezus werd gearresteerd door soldaten en een van zijn leerlingen naar het zwaard greep en Jezus reageerde met: ‘Iedereen die geweld gebruikt, zal door geweld sterven.’ En vergeet niet hoeveel impact de geweldloosheid van Jezus invloed zou hebben op de geschiedenis.

Denk ook aan Gandhi en Martin Luther King Jr. die dezelfde geweldloosheid lieten zien en een enorme impact hadden op de wereld. Wees je ervan bewust dat geweld moet stoppen daar waar geweld ontstaat: in het hart!

3. Minder zorgen maken, meer vertrouwen.

De tijd waarin we leven is er een vol angst. Er is terreur, mensen die ons proberen vermoorden, we worden voortdurend eraan herinnerd om alert te blijven, en dan heb je het nog niet eens over de economie, relaties, gezondheid en carrière. Er zijn zoveel dingen om je zorgen over te maken.

Jezus leert om gewoon rustig te blijven ademen. Denk aan het legendarische verhaal waarin Jezus op een boot zit, samen met zijn vrienden, midden in de storm. Maar Jezus slaapt, hij maakt zich geen zorgen. En als hij uiteindelijk wakker wordt, dan zorgt hij dat de storm gaat liggen.

Dat is een enorm krachtige metafoor voor wat er kan gebeuren als je vertrouwen hebt in de manier van leven zoals Jezus leefde en hoe hij omging met angsten en zorgen. Niet dat je dat moet negeren. Maar Jezus leert om te zien dat je op een gegeven moment alles hebt gedaan wat je kon doen, en dat het zorgen maken nog geen centimeter aan je lengte zal toevoegen, ook niet aan de kwaliteit van je leven.

4. Ontdekken dat Jezus redt (maar niet op de manier zoals jij dat denkt)

De vraag of je bent gered lijkt de centrale vraag van het christelijk geloof te zijn, in ieder geval in meer conservatieve kringen. Meestal wordt dat uitgelegd op deze manier: je moet Jezus aanvaarden als je Heer en redder, of anders zal je in het hiernamaals eeuwige straf en pijn ondergaan. Het is een schande dat Jezus op deze manier wordt neergezet. Dit negeert namelijk de enorme rijkdom van dingen die Jezus leerde en de inzichten die je door hem krijgt voor dèze wereld, voor dìt leven.

Jezus kan ons zeker wel redden, maar dan moeten we duidelijk zijn met wat we daarmee bedoelen. Je kan gered worden, zelfs als je seculier bent en als dat hele hellevuur en eeuwige straf je niets boeit. Als je Jezus volgt, kan je gered worden van je egoïsme, van consumentisme en de niet te stillen honger naar meer, meer, meer, en je kan gered worden van een leven dat ieder doel mist. Jezus kan je redden van de hel die het leven is als je het alleen maar voor jezelf leeft.

5. Jezus manier van leven laat zien dat je niet mensen van een andere groep mag negeren en hun problemen lekker zelf laten oplossen.

Denk eens aan een Mexicaans restaurant waar een ‘Wanted’ poster hing, zo eentje waar normaliter de tronie van de een of andere boef wordt getoond. Maar hier op deze poster stond een schets van een man uit het midden-oosten met een baby in zijn jas verborgen. ‘Vluchtelingen zijn hier welkom’, zei de poster. Stop met het profileren van moslims. Je zou zeggen dat Mexicanen in Amerikanen zelf al genoeg gedoe hebben met etnisch profileren en buitengesloten worden.

Dit verlangen naar gerechtigheid – gerechtigheid voor iedereen – is iets dat Jezus predikte en leefde. De weg van Jezus laat zien dat als je betekenisvol en ethisch wilt leven, je het idee moet loslaten dat wij slechts voor onze eigen groep hoeven te zorgen. Jezus leerde dat ieder mens waardevol is, en dat de enige groep waar we onderdeel van uitmaken de groep ‘mens’ is, en dat als een deel van deze groep lijdt en onrecht wordt aangedaan, dat dat de hele groep raakt.

 

Lezen dus!

Het boek ‘Confessions of a Secular Jesus Follower: Finding Answers in Jesus for Those Who Don’t Believe‘  van Tim Krattenmaker is te krijgen. O.a. beschikbaar voor Kindle en te bestellen via Amazon.

51CWoj37iXL.jpg

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ergens doet me dit denken aan de klok en de klepel. Ik denk dat men juist NIET op zoek moet gaan naar andere mensen. Maar er zijn voor de mensen in je eigen omgeving. En er dus ook echt zijn.
Ergens doet me dit denken aan de klok en de klepel. Ik denk dat men juist NIET op zoek moet gaan naar andere mensen. Maar er zijn voor de mensen in je eigen omgeving. En er dus ook echt zijn.
7 jaren geleden

En ja, dat kunnen moslims, allochtonen en HoLeBi’s zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Ik denk dat dat grote probleem is van westen, willen we wat doen dan zoeken we zelf de problemen graag uit (moet natuurlijk niet te zwaar worden).