bubble-trump

We zitten opgesloten in onze eigen waarheid

3 min leestijd

Schreef ik mijn vorige blogje over het fenomeen van onze informatie bubble met onze eigen waarheid, vandaag is het meer dan ooit relevant om je hiervan bewust te zijn. Wolfgang Blau, hoofdredacteur van Zeit.de, signaleert dat op de dag van verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van Amerika, hij vooral treurige en depressieve berichtgeving ziet.

Mijn netwerk van mensen

Dat ik het zelf ook zie, is niet helemaal bevreemdend. Ik zit in een netwerk van mensen die het vooral niet cool vinden dat Donald Trump met zijn manier van politiek bedrijven, nu leiding gaat geven over een van de belangrijkste landen van deze wereld. Dat niet alleen, maar dat hij ook zeggenschap krijgt over de grootste militaire macht van onze planeet. Dus ja, op mijn tijdlijn is het een behoorlijke grafstemming kan ik je wel zeggen.

Waar is het andere geluid?

Wolfgang  Blau vraagt zich echter terecht af waarom dat zo is. Donald Trump heeft tenslotte stevig gewonnen. Hoe komt het dat in de veelheid van zijn vrienden dat andere geluid, het geluid van de mensen die nu in overwinningsstemming moeten zijn, niet op zijn tijdlijn wordt getoond.

https://www.facebook.com/wolfgang.blau/posts/10154671902385960/

Dit voorbeeld lijkt alleen maar meer duidelijk te maken dat we ergens gevangen zitten in onze eigen bubble van waarheid, nieuwsvinding en reacties op het nieuws. Zelfs bij deze grote wereldgebeurtenissen krijgen we teveel een eenduidig geluid te horen en krijgen we het andere geluid niet meer te horen. Soms is dat natuurlijk erg fijn, aangezien ik soms de berichten van pro-Trump-aanhangers niet echt goed kan verdragen, dus hoef ik me er ook niet aan te storen.

Je kan je bubble niet zomaar wijzigen

Het grote probleem is dat het echter niet meer zomaar een instelling is voor de eindgebruiker. Je kan niet kiezen om ‘de bubble uit te zetten’, of je instellingen te wijzigen. Nu lijkt Twitter een wat minder filter te hebben dan Facebook. Check de reacties op de niet-al-te-blije of juist best-heel-positieve berichtgeving over Donald Trump’s verkiezing, daar zitten veel ‘corrigerende’ reacties bij. Als voorbeeldje zou je eens de reacties op een tweet van Kees van der Staaij moeten checken (klik dan even door op de datum & tijd):

Vandaag maakt nog maar weer eens duidelijk dat we ons erg bewust moeten zijn van onze blik op de wereld. Denk je misschien dat je een ruime en brede blik hebt, het zou zomaar kunnen zijn dat je door een klein kijkgat naar de wereld probeert te turen en alleen de dingen ziet die je eigen overtuigingen bevestigen. Als je het zelf zou kunnen oplossen, dan zou het mooi zijn. Het lijkt er echter op dat we gevangen zitten in algoritmes van grote techbedrijven.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -