RIP Leonard Cohen

Hoe Leonard Cohen gitaar leerde spelen

2 min leestijd

Vandaag is Leonard Cohen op 82-jarige leeftijd overleden. Zijn donkere, rokerige stem zal ik missen. Alhoewel, zijn liedjes zijn nog lang niet dood. Liedjes als “Halleluja” en “Suzanne” kent bijna iedereen.

Hoe verder je komt in zijn leven, hoe dieper zijn stem is geworden en de inhoud van de liedjes werd navenant dieper en kwetsbaarder. Als laatste lied als levende zingt hij “You Want It Darker“, uitgekomen op de recent uitgekomen zijn laatste plaat.

De man die Leonard Cohen gitaar leerde spelen

Leonard Cohen was niet alleen een indrukwekkende zanger, maar ook een prachtige verhalen verteller. Neem even tijd voor dit verhaal waarin hij vertelt over de onbekende man die hem leerde om gitaar te spelen. De basis van alles wat daarna zou gaan komen.

Hij vertelt over de tocht waarin hij zijn eigen stem vond, zijn eigen stem. En over het instrument dat hij uiteindelijk vond. Terwijl hij zijn moeder bezocht in Montreal, ontmoette hij een man die gitaar speelde in het park. Het was een jonge man uit Spanje die met Leonard afsprak dat hij hem zou leren om gitaar te spelen.

Hij vertelt dat na een aantal dagen deze man niet meer op kwam dagen. Leonard hoorde uiteindelijk dat de onbekende man die hem leerde gitaar spelen, zelfmoord had gepleegd. Wat hij had geleerd in deze paar lessen is de basis geweest van alles wat hij daarna zou gaan maken en zingen.

You want it darker

Een aantal weken geleden kwam het laatste album van Leonard Cohen uit. Een donkerder album ken ik niet. De dood zat hem op de hielen en hij rende er niet meer voor weg. Zijn tijd was op. “Hineni, I’m ready , My Lord“, zingt hij. “Hineni“, Hebreeuws voor “Hier ben ik” of “Zie mij“.

Voor mij was hij net geboren

Eeuwigheid

​Ze zei: ‘Leonard Cohen is dood.’
​Ik zei: ‘Wie is die Leonard Cohen?’
​Ze draaide zijn muziek
en huilde.
​Voor haar was Leonard Cohen net dood,
​voor mij
was hij net geboren.

Rodaan Al Galidi​​​​​​​

RIP Leonard Cohen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wilbrand Rakhorst
Wilbrand Rakhorst
7 jaren geleden

hoop