Rogue One: A Star Wars Story

Hoop en een stille nacht met Star Wars

2 min leestijd

Ben je van de Kerstliedjes? En ook nog van Star Wars? Dan heb ik hier de ultieme versie van Stille Nacht voor je: gezongen door Chewbacca. En wees nou eerlijk, is Chewbacca niet een van de heldere lichten van Star Wars?!

Hoop tegen beter weten in

Ik vermoed trouwens dat niet iedereen dit filmpje kan waarderen, maar daar stoor ik me even niet aan. Voor velen zijn films en verhalen als Star Wars verhalen met een diepe spirituele lading, een boodschap die je bij je kladden grijpt.

Zo heeft de laatste film Rogue One: A Star Wars Story als onderliggend thema Hoop. Hoop waarop eigenlijk? In Rogue One gaat het om hoop dat de kwaadaardigheid niet overwint, dat inwoners van het universum in vrijheid en vrede moeten kunnen blijven leven en samenleven. Maar hoop is vaak niet bepaald logisch, vaak tegen beter weten in. Vaak overweldigd de kracht en intensiteit van het kwaad, maar een sprank hoop maakt alles anders.

Dat de weg naar de vrijheid soms hard, tergend en hardverscheurend is, dat blijkt wel uit deze laatste Star Wars film. Juist dit thema hoop komt naar voren in een van de donkerste Star Wars films die ooit is uitgebracht.

Actief en passief

We hopen allemaal. Maar hoe en waarom hopen we? Is hoop een emotie, handeling of drijfveer? In Van Dale lees je dat hoop betekent: wensende verwachting. Hoop is dus zowel iets actiefs als passiefs. Soms is het het vasthouden aan de gedachte dat dit niet het einde kan zijn, soms is het actief werken aan het verwezenlijke van de nieuwe wereld.

De Nijmeegse filosoof Paul van Tongeren legt in Trouw uit dat hij twee varianten ziet van hoop.

„De lichte variant is de hoop dat iets wat onzeker is, toch gaat gebeuren. In de winter hopen we dat alle wegen toch goed berijdbaar blijven, om een voorbeeld te noemen. Deze hoop hangt nog samen met onzekerheid: hoe onwaarschijnlijker iets is, hoe minder je hoopt. Daarnaast is er de zwaardere variant, verwant met de christelijke deugd van de hoop. Hierin gaat het om hopen tegen beter weten in. Je snapt niet hoe iets redelijkerwijs zou kunnen, en toch hoop je er op. Ook al heeft bijvoorbeeld de geschiedenis uitgewezen dat geweld niet uit te bannen is, toch hoop je er op. Hetzelfde geldt voor de hoop op het eeuwige leven, de hoop op een betere wereld.”

Ik hoop op meer vrede op aarde! Passief en actief. Misschien tegen beter weten in. Want als er geen hoop meer is, dan kan een mens niet meer leven.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petrina (schrijfgelukjes)
Petrina (schrijfgelukjes)
7 jaren geleden

Ik heb de film gezien afgelopen week. Het is precies wat je hier beschrijft. Die ommekeer van afstand houden naar actieve hoop is zo geweldig goed neer gezet. Het duister kan het sterkst dreigen, maar het Licht zal sterker overtuigen van kracht en hoop.