Clicky

Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Kijk goed, anders zie je het niet

17 december 2017

De tijd van Kerst, wie houdt er niet van?! Nou, ik misschien? Al het zoetsappige, de hoofdpijnbezorgende kerstmuziek, stress om alles maar weer op tijd georganiseerd te krijgen, kerstborrels, foute-kersttruien-dagen, kerstvieringen, kerstconcerten, zoetige Kerstilms, Kerstkransjes, Jingle Bells en volcontinue kerstige popliedjes op nagenoeg ieder radiostation dat je aanzet. Leukste tijd van het jaar? Niet perse. Niet voor iedereen. Laat ik het daarop houden.

Kerstdagen 1914

Maar wat dan wel? In vervlogen tijden werd Kerst gezien als het feest van vrede. Legendarisch is een moment uit de Eerste wereldoorlog. Tijdens de kerstdagen van 1914, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, gebeurt er iets bijzonders in het niemandsland tussen de loopgraven. Britse en Duitse soldaten vieren massaal samen kerstfeest. Vanaf kerstavond ontstonden op meerdere plaatsen onofficiële wapenstilstanden tussen de strijdende partijen, waarvan sommige zelfs tot en met oud en nieuw duurden.

kerstvrede 1914 Duitse en Britse soldaten

Duitse soldaten van het 134th Saksische Regiment en Britise soldaten van het Royal Warwickshire Regiment ontmoeten elkaar op 26 december in het Niemandsland tussen de loopgraven.

Je kunt je voorstellen, als je weet hoe uitzichtloos en wreed de Eerste Wereldoorlog zou worden, dat voor soldaten die later aan het front kwamen, dit onvoorstelbaar was. Het klonk als een mythe en velen vonden het maar moeilijk te geloven. Historici beschouwen deze kerstvrede en spontane verbroederingen als laatste restanten van de 19de-eeuwse manier van oorlogvoeren. Maar met de Eerste Wereldoorlog was de wereld voorgoed veranderd. Uiteindelijk vielen er ruim 13 miljoen doden aan het westelijke front, waar in 1914 nog zo vredig kerst werd gevierd.

Vrede op aarde. Waar in vredesnaam vind je nu vrede op aarde? Het zijn mooie verhalen om op terug te kijken, die verhalen van vijanden die samen vredig kerst vieren, die samen even de wapens laten liggen. Maar kijk om je heen…

Geheim over vrede op aarde

Ergens is het verhaal van Jozef, Maria en baby Jezus moet een geheim zijn verborgen over de vrede op aarde. Een belangrijk gegeven uit de verhalen die verteld worden met Kerst, is dat het geheim klein en onopvallend is. Een startend ondernemersgezinnetje, een geboren baby, een engelenkoor voor slechts een aantal herders. Dat moet het dus zijn. Daar moet dus het grootse in verborgen zijn. Dat is dus een sleutel voor vrede op aarde. En als je niet goed kijkt, dan zie je het dus niet.

Dat Kerst, dat is dus vooral klein en onopvallend. Lijkt me prima eerlijk gezegd.Geen bombastisch gedoe. Gewoon een gezinnetje. Een kraambed. Een vader en een moeder. Een pasgeboren baby.

Kijk goed, anders zie je het niet

Zo gewoontjes is het, zo zou ik het niet hebben verzonnen. Als er dan een spectaculair feest moet komen van vrede, dan zou het groter zijn, grootser. Met klinkende overwinningen na wapengekletter. Met strak en inspirerend leiderschap. Met de vernietiging van kwade krachten. En nu, met dit baby-Jezus-Kerstverhaal, zou je je gewoonweg vergissen. Het is zo banaal, zo gewoon, zo onverwacht, dat je het bijna als vanzelf over het hoofd ziet.

Zo ook vrede, liefde en geluk. Ze zijn vaak niet te vinden in het grootse, bombastische, het opvallende. Maar in het kleine, in het doodgewone.

Kijk goed. Anders zie je het niet!

Met die gedachte maakten we dit filmpje (check ook de andere SandyTales videos).

Mooie en vredige kerstdagen gewenst!

Andere interessante blog post

  • Een baby, tienermoeder en vluchtelingen22-12-2016 Een baby, tienermoeder en vluchtelingen De verhalen uit de Bijbel lijken te zijn gereserveerd voor de geschiedenisboeken en folklore. Zeker rond een tijd van kerst lijkt of het grootste […]
  • De heiligheid van het doodgewone03-12-2017 De heiligheid van het doodgewone Ik ben op zoek naar God. Al jarenlang. Ik heb hem gezocht in degelijke bijbelstudies, in emotionele aanbiddingsconcerten, in verlichtende gedachten, […]
Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

God

Kijk goed, anders zie je het niet

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
0