sociale netwerken smartphone

Geen bye bye Facebook

4 min leestijd

Vandaag is het evenement dat Arjen Lubach aankondigde: massaal zouden we Facebook bye bye moeten zeggen en tienduizenden mensen hebben bij het Facebook Event aangegeven mee te doen (UPDATE: event is ondertussen, samen met het account van Zondag met Lubach, verdwenen uit cyberspace).

Ik blijf op Facebook

Je zou natuurlijk weg kunnen gaan van Facebook. Vervolgens zou je je kunnen verbinden via een van de andere sociale netwerken. Of je kiest ervoor dat je je helemaal niet meer digitaal gaat verbinden. Ik heb gekozen om te blijven. De vele voordelen van snelle verbinding met heel veel mensen die ik niet dagelijks, wekelijks, maandelijks of zelfs jaarlijks kan spreken, vind ik een groot voordeel.

DUS IK BLIJF GEWOON.

De vele gesprekken die via Facebook heb gestart, allerlei online debatten en zelfs online counseling en advies, het maakt dat ik de grote waarde zie van sociale netwerken. En vervolgens heb je de dynamiek dat je op dat sociale netwerk wil zitten waar de meeste mensen zitten. Zaten eerst mensen op MySpace, toen dat een grote bende werd met hacks en veiligheidsissues, was iedereen verdwenen. En Hyves, je kan er nostalgisch over doen, maar het werd uiteindelijk ook een zootje dat vol met onzinnigheid stond. Daarbij, Facebook was internationaler en had daarmee automatisch een groter publiek. Hyves werd te grave gedragen terwijl iedereen de grote massa weer opzocht. Zo gaat dat.

Ieder netwerk heeft zijn eigen dynamiek

Twitter was ooit zelfs een domein van tieners, mijn dochter als een van de enthousiaste tienerspammers, maar die tijd ligt ver achter ons. Ik ben het minder gaan gebruiken, ondanks de honderden volgers, maar ik merk dat ik het gebruik als een informatiebron. Hier volg ik interessante draadjes van journalisten, wetenschappers en allerlei andere interessante experts en merken.

Instagram vind ik ook erg leuk, goed in één ding namelijk plaatjes, maar gesprekken voeren op dat platform is ingewikkeld. Het is natuurlijk ook gewoon van Facebook, maar de dynamiek is belangrijkste reden waarom dit werkt. Je vind een plaatje leuk en je kan er eventueel iets van vinden.

Vero is een nieuw netwerk (het pretendeert niet aan datamining te doen, wat ik eerlijk gezegd niet geloof), maar er is bijna niemand. Dat kan misschien de nieuwigheid zijn, maar ik kom er dus bijna niet. Wederom is hier de reden dat de massa hier niet zit. Het kan nog zo’n goed ding zijn, maar als niemand het gebruikt, dan doe ik het ook niet.

Google+ lijkt het mislukte experiment van Google te zijn. Technisch gezien een beter platform dan Facebook, maar ja, ook hier, niemand gebruikt het. Dus ik kijk er werkelijk nooit.

Ello was een leuk probeersel, maar is een rammelend netwerk waar ik nooit lol in heb gezien.

Ontvolgen en vrienden blijven

Op Facebook kijk ik dus wel regelmatig. Maar ik ben kritisch. Mensen die irritant veel posten, of alleen maar onzinnige updates plaatsen, of typische christen fundi’s en Trump-likers bijvoorbeeld, die ontvolg ik. Op die manier kan je wel gewoon vrienden blijven, maar krijg je onnodige dingen niet mee. Mensen die altijd maar van die stupide testjes delen, die ontvolg ik ook. Op deze manier houd ik een clubje interessante mensen over die ik wat nadrukkelijker volg en me mee verbind.

Tips voor je privacy

Wil je echt het probleem aanpakken dat Facebook en andere bedrijven je minder volgen (ze volgen je ook als je geen Facebook account hebt)? Dan heb ik hier een paar tips:

  1. Gebruik zo weinig mogelijk Facebook-login
  2. Gebruik een browser met blockers zoals Ghostery en Disconnect (is ook een speciale die Facebook trackers blockt)
  3. Wissel Google zoekmachine in voor DuckDuckGo
  4. Je zou altijd Icognito kunnen browsen, zodat je geen historie opbouwt met cookies etc.
  5. DOE NOOIT, MAAR DAN OOK GEWOON NOOIT, VAN DIE ONZIN TESTJES VAN FACEBOOK (ook heel irritant voor je online vrienden)
  6. Check regelmatig je privacy settings van de verschillende bedrijven en disconnect met apps en platforms die je niet of nauwelijks gebruikt. Hier vind je de belangrijkste snelkoppelingen: Facebook, Google, Twitter. En hier een handig totaaloverzicht op Slashgear »

En verder… even goede vrienden als je weggaat hoor van Facebook. Een dikke doei van mij. Ik ben benieuwd bij welke kudde je je nu gaat aansluiten. Wellicht was dit het goede moment om je Facebook verslaving onder de duim te krijgen. Of je hebt een ander excuus. Prima. Wie weet, treffen we elkaar elders tegen. Ben je in de buurt, de koffie staat klaar.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties